Κλείσιμο
ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΕΦΗΒΟΥ - ΗΛΙΑΝΘΟΣ logo

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΕΦΗΒΟΥ - ΗΛΙΑΝΘΟΣ

+30 210 5782341
Χρυσολωρά 10-12, 12132 , Περιστέρι (πλησίον στάσης Μετρό "Αγιος Αντώνιος")
Άνοιγμα Χάρτη

Περιγραφή

Ωράριο

Κριτικές

Επικοινωνία

Ο «Ηλίανθος» της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Κέντρο Παιδιού και Εφήβου " είναι Εξειδικευμένο Κέντρο Διάγνωσης και Αποκατάστασης ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.). Λειτουργεί στο Περιστέρι Αττικής από το 2010 και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ετών, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Τα θεραπευτικά προγράμματα έχουν ως κεντρικό άξονα την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία και τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των εξυπηρετούμενων.

Συγκεκριμένα το πρωί έφηβοι και νεαροί ενήλικες με αυτισμό παρακολουθούν πολύωρο θεραπευτικό πρόγραμμα από εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Το απόγευμα πραγματοποιούνται ειδικές συνεδρίες, ομαδικά προγράμματα καθώς και πολύωρο θεραπευτικό πρόγραμμα όπου οι ωφελούμενοι παρακολουθούν ένα ελάχιστο 8 ωρών την εβδομάδα σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες προσαρμοσμένο στις εξατομικευμένες τους ανάγκες.

Τα θεραπευτικά προγράμματα είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να επιτρέπουν τη γενίκευση των δεξιοτήτων σε διαφορετικά περιβάλλοντα με κύριο μέλημα τη βελτίωση της λειτουργικότητας στην καθημερινότητα των οικογενειών με μέλος άτομο με Δ.Α.Φ. αλλά και των ίδιων των ατόμων με Δ.Α.Φ. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει σταθερή και τακτική επικοινωνία με κάθε άλλο σημαντικό πλαίσιο του ατόμου (οικογένεια, σχολείο, εργασία).

ΤΙ περιλαμβάνουν;

Μέσα από τη σύνθεση διαφορετικών, παγκοσμίως αναγνωρισμένων, θεραπευτικών μεθόδων στην αποκατάσταση ατόμων με Δ.Α.Φ. (TEACCH, A.B.A., PECS, Κοινωνικές Ιστορίες, Αισθητηριακή ολοκλήρωση, Κινησιοπαιδαγωγική μέθοδος Sherbone, Intensive Interaction κ.α.) τα θεραπευτικά προγράμματα, με βασικό στόχο την ενίσχυση υπαρχουσών δεξιοτήτων και την κατάκτηση νέων, περιλαμβάνουν:

 • Ψυχοπαιδαγωγικό θεραπευτικό πρόγραμμα
 • Ψυχοκινητική Αγωγή
 • Κοινωνική Λέσχη
 • Μουσικοθεραπεία
 • Ψυχοθεραπεία Κοινωνικής και Συναισθηματικής Ανάπτυξης
 • Λογοθεραπεία
 • Εργοθεραπεία
 • Γυμναστική Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής
 • Πρόγραμμα Κηπουρικής
 • Πρόγραμμα "Στοχεύοντας στην Αυτόνομη Διαβίωση"

Άλλες Υπηρεσίες

 • Διάγνωση
 • Παροχή Εποπτείας στην Υποστηρικτική Ψυχοθεραπεία κοινωνικής & συναισθηματικής ανάπτυξης
 • Παιδοψυχιατρική / ψυχιατρική παρακολούθηση

Πρόγραμμα «Ναυτίλος»

Ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα πράγματα από την αρχή της λειτουργίας μας είναι πως τα παιδιά με αυτισμό, δεν είναι σαν ένα κέλυφος μέσα από το οποίο θα ξεπηδήσει ένα υγιές παιδί, αλλά δεν παραμένουν και στάσιμα. Παρουσιάζουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, σκέψης και έκφρασης. Αξίζουν λοιπόν μια παιδεία, που να εκτιμά το πλαίσιο στο οποίο ζουν. Για τον λόγο αυτό και έπειτα από συζητήσεις με τις οικογένειες των παιδιών ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2011 η δράση «Ναυτίλος» Φιλοξενία το Σαββατοκύριακο, στο Περιστέρι Αττικής (Χρυσολωρά 10-12).

Αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες των οικογενειών θα θέλαμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο για τους ίδιους ώστε να αποσυμπιεστούν από τις δυσκολίες τις καθημερινότητας. Ο «Ναυτίλος» είναι ένας τρόπος να αξιοποιήσουν κατά το δοκούν την δυνατότητα αυτή. Συγχρόνως, μας ενδιαφέρει οι ωφελούμενοι που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα να μπορέσουν να ψυχαγωγηθούν και να απασχοληθούν δημιουργικά στα πλαίσια μιας ομάδας. Με γνώμονα τα προαναφερθέντα σας ενημερώνουμε ότι τα παιδιά σας, βρίσκονται σε ένα πλαίσιο όπου υπάρχει ασφάλεια, η ομάδα μας στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και πως τα προγράμματα αποτελούνται από ευχάριστες δραστηριότητες, αποφορτίζοντάς τα από το πρόγραμμα της εβδομάδας διατηρώντας όμως μια ρουτίνα η οποία θα βοηθά στη δημιουργία σταθερότητας και στη μείωση των επιπέδων άγχους.

Συγκεκριμένα:

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό-θεραπευτικό πρόγραμμα που έχει ως κεντρικό άξονα την δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία, την κοινωνικοποίηση, την επικοινωνία, τη βελτίωση της λειτουργικότητας και της αυτονομίας των εξυπηρετούμενων, κατανοώντας παράλληλα πώς μπορούν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ενδεικτικά στις δράσεις ενσωματώνονται δραστηριότητες όπως βόλτα στα πάρκα και σε κέντρα εστίασης της περιοχής, δημιουργία κατασκευών, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω των παιχνιδιών και προώθηση διαχείρισης ελεύθερου χρόνου. Οι επιλογές βασίζονται κυρίως στα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα των συμμετεχόντων.

Στο πλαίσιο του «Ναυτίλου» τα άτομα με Αυτισμό έχουν την ευκαιρία:

 • Να συμμετάσχουν σε ομαδικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.
 • Να εξασκήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες μέσα από την ενίσχυση της επικοινωνίας τους και της αλληλεπίδρασης τους τόσο με τους θεραπευτές όσο και με τα άλλα μέλη της ομάδας
 • Να γενικεύσουν κατακτημένες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης και καθημερινής ζωής.
 • Να έρθουν σε επαφή με την κοινότητα μέσα από εξωτερικά προγράμματα.
 • Επίσης έχουν την δυνατότητα να περάσουν χρόνο τρώγοντας το σνακ τους, ακούγοντας μουσική και να χαλαρώσουν στον κήπο μας.

Για γονείς...

Με κύριο μέλημα την ενδυνάμωση και διαρκή υποστήριξη των γονέων, και σε συχνότητα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κάθε οικογένειας, παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής. Συγχρόνως, πραγματοποιούνται και ομαδικές συναντήσεις γονέων με έμφαση στην ενημέρωση και εκπαίδευσή τους με τρόπο που να ενισχύει την πρόοδο του παιδιού τους.

Το πολύωρο θεραπευτικό πρόγραμμα...

Το πολύωρο θεραπευτικό πρόγραμμα καταρτίζεται με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ωφελούμενου και τους στόχους που τίθενται κάθε φορά από τη Διεπιστημονική Ομάδα σε συνεργασία με τους γονείς, ενώ είναι κυρίως ομαδικό (ομάδες 2-3 ατόμων κυρίως).

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές θεραπείες  που στοχεύουν στην καλλιέργεια των  γνωστικών δεξιοτήτων, στη βελτίωση της αδρής και λεπτής κινητικότητας, του λόγου και της επικοινωνίας, στην κοινωνικοποίηση, την αυτοαπασχόληση  και τις δεξιότητες καθημερινής  ζωής.  Παράλληλα, εντάσσονται και εξωτερικά προγράμματα με στόχο την κυκλοφοριακή αγωγή, τη γνωριμία με την κοινότητα, τη βελτίωση της ψυχοκινητικής ανάπτυξης, καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου συγκέντρωσης και αύξησης της ανοχής στα αισθητηριακά ερεθίσματα. Το πρόγραμμα τελείται από θεραπευτές διαφορετικών ειδικοτήτων και περιλαμβάνει προγράμματα λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ψυχοπαιδαγωγικού, φυσικής αγωγής, μουσικοθεραπείας, κοινωνικής λέσχης, και ψυχοκινητικού ανάλογα με τις ανάγκες του ωφελούμενου

Στο πλαίσιο λειτουργίας του «Ηλίανθου», λειτουργεί από το 2011 η δράση «Ναυτίλος» Φιλοξενία το Σαββατοκύριακο. Ο κύριος σκοπός είναι η αποσυμπίεση των οικογενειών των φιλοξενούμενων εφήβων - νεαρών ενηλίκων με Δ.Α.Φ. Τα προγράμματα έχουν στόχο κυρίως την ψυχαγωγία των φιλοξενούμενων.

Η Διεπιστημονική Ομάδα στελεχώνεται από παιδοψυχίατρο, ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ειδικό παιδαγωγό, γυμναστή προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής, μουσικοθεραπευτή και διοικητικό υπάλληλο.

Όλοι οι θεραπευτές του «Ηλίανθου» πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται από το θεσμικό πλαίσιο της χώρας για την άσκηση του επαγγέλματός τους κι έχουν τις απαιτούμενες πιστοποιημένες γνώσεις και εξειδικεύσεις για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Ο «Ηλίανθος» λειτουργεί με τρόπο που να διασφαλίζει την τήρηση του ιατρικού απορρήτου και τη διαφύλαξη της εχεμύθειας.


Ενημερωθείτε για τις Διαδικτυακές Υπηρεσίες και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Κέντρου Παιδιού & Εφήβου ΕΔΩ


 

Λιγότερα