Βασίλης Πετρίδης

4 Jul, 2020

Πρόληψη αρπαγής παιδιού

Αν και το φαινόμενο της αρπαγής παιδιού είναι ένα φαινόμενο που άρχισε να παρουσιάζει μια σχετική αύξηση και στην Ελλάδα, οι γονείς θα πρέπει να προβληματιστούν, αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζουν ότι τα περισσότερα παιδιά θα διανύσουν την παιδική και εφηβική τους ηλικία με ασφάλεια.

Η πραγματικότητα πίσω από τις αρπαγές παιδιών

🔹 Τα περισσότερα παιδιά που αναφέρονται ως εξαφανισμένα, στην πραγματικότητα πρόκειται για λάθος συμπέρασμα των γονιών. Η ταραχή αποπροσανατολίζει τους γονείς, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα με αποτέλεσμα να ξεχάσουν που μπορεί να βρίσκονται ή να παρεξηγήσουν χρονικά κενά απουσίας των παίδων.

🔹 Τα περισσότερα παιδιά που πραγματικά έχουν απαχθεί, η ενέργεια πραγματοποιήθηκε από συγγενικό ή γνώριμο στο παιδί άτομο. Μόνο σε ένα 25% των περιπτώσεων η αρπαγή έγινε από άγνωστο άτομο.

🔹 Σχεδόν σε όλες τις αρπαγές παιδιών από ξένους, ο απαγωγέας ήταν άνδρας. Ενώ τα 2/3 των αρπαγών παιδιών από ξένους, αφορούσε κορίτσια.

🔹 Στις περισσότερες αρπαγές παιδιών, τα θύματα ήταν έφηβοι.

🔹 Αρπαγές παιδιών σπάνια πραγματοποιούνται εντός των σχολικών χώρων.

Τρόποι πρόληψης αρπαγής παιδιού

Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, έχουν χαθεί μόνο τους τελευταίους 16 μήνες 1.892 παιδιά. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, χάνονται στη χώρα μας, κατά μέσον όρο, πέντε παιδιά την ημέρα. Πολλές υποθέσεις εξαφάνισης, θα μπορούσαν να εξιχνιαστούν αρκετά γρήγορα, αν οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες στις αρχές για τα παιδιά τους όπως το ύψος τους, το βάρος τους, το χρώμα των ματιών τους, τα ρούχα που φορούσαν και να δείξουν μια καθαρή και πρόσφατη φωτογραφία.

Σημαντικό είναι οι γονείς να έχουν προβλέψει ώστε να έχουν τα εξής:

🔹 Συγκεντρωμένα και σε τάξη όλα τα έγγραφα του παιδιού.

🔹 Αρχείο φωτογραφιών του παιδιού.

🔹 Δακτυλικά αποτυπώματα του παιδιού.

🔹 Ενημερωμένο ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό.

🔹 Διαδικτυακές δικλείδες ασφαλείας. Όπως παρακολούθηση του τι σελίδες βλέπει το παιδί, με ποιους συνομιλεί και τι πληροφορίες δίνει. Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς όσον αφορά φωτογραφίες και videos με τα παιδιά τους που δημοσιεύουν στο διαδίκτυο.

🔹 Οριοθέτηση των χώρων και περιοχών που το παιδί μπορεί να πάει ή δεν μπορεί να πάει.

🔹 Γονεϊκή εποπτεία σε χώρους όπως malls, σινεμά, πάρκα, δημόσιες τουαλέτες, δοκιμαστήρια ή δραστηριότητες όπως επίσκεψη από σπίτι σε σπίτι για κάλαντα, σχολικούς εράνους, κ.α.

🔹 Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά σας χωρίς εποπτεία σε αυτοκίνητο ή καρότσι. Ούτε για μισό λεπτό!!!

🔹 Επιλέξτε με ιδιαίτερη προσοχή babysitters, δασκάλους, προπονητές, εκπαιδευτές. Ακόμα και αν σας αποδείξουν ότι είναι έμπιστοι, πάντα να έχετε επιφυλάξεις.

🔹 Οποιοσδήποτε εκτός από τους γονείς χρειαστεί να παραλάβει το παιδί από το σχολείο ή κάποια άλλη δραστηριότητα, θα πρέπει να έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος του χώρου ή σε εσχάτη περίπτωση το παιδί θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί να ακολουθεί μόνο όσους γνωρίζουν κάποια κωδική λέξη ή φράση. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να τηρείται χωρίς καμία εξαίρεση.

🔹 Αποφεύγετε να ντύνετε το παιδί σας με διακριτικά που αναφέρουν το όνομα του. Τα παιδιά έχουν την τάση να εμπιστεύονται ανθρώπους που γνωρίζουν το όνομα τους.

Μιλήστε στα παιδιά σας σχετικά με τους ξένους.

Μια από τις προκλήσεις των γονιών είναι η εκπαίδευση των παιδιών τους, σχετικά με θέματα που αφορούν την ασφάλειά τους. Μια διαδικασία που πρέπει να πραγματοποιηθεί με τρόπο που θα κάνει τα παιδιά επιφυλακτικά αλλά συνάμα δεν θα τα τρομοκρατήσει ή θα τα αγχώσει. Αντικειμενικός σκοπός είναι η ενημέρωση του παιδιού γύρω από θέματα όπως η αναγνώριση πιθανών κινδύνων, η αποφυγή τους, η γρήγορη διαφυγή και η αναζήτηση βοήθειας.

Περιεχόμενο γονεϊκής εκπαίδευσης στην παιδική ασφάλεια.

🔹 Ποτέ δε δεχόμαστε γλυκά, καραμέλες και δώρα από αγνώστους.

🔹 Ποτέ δεν ακολουθούμε αγνώστους, όσο δελεαστικό και αν είναι αυτό που μας προτείνουν. Όπως π.χ. : "Έχω χάσει το σκυλάκι μου, θα με βοηθήσεις να το βρούμε;'' ή "Θέλεις να δεις ένα τρομερό αυτοκίνητο;". Τονίστε στο παιδί σας ότι οι μεγάλοι ποτέ δεν ζητάνε βοήθεια από μικρά παιδιά.

🔹 Τρέχουμε και ουρλιάζουμε, αν κάποιος προσπαθήσει να μας πάρει ή προσπαθήσει με τη βία να μας βάλει μέσα σε κάποιο αυτοκίνητο.

🔹 Λέμε ΟΧΙ και απομακρυνόμαστε αν κάποιος μας αγγίξει με τρόπο που μας κάνει να νιώσουμε άβολα.

🔹 Πάντα αναφέρουμε στους γονείς ή σε κάποιον άλλον αξιόπιστο ενήλικα εάν ένας ξένος κάνει προσωπικές ερωτήσεις, εκθέτει τον εαυτό του ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Διαβεβαιώστε το παιδί ότι είναι εντάξει να σας πει τα πάντα ακόμη και αν έχει δώσει υπόσχεση ή έχει απειληθεί να μην το πει πουθενά.

🔹 Πάντα ζητάμε άδεια για να βγούμε από το σπίτι ή να παίξουμε έξω ή να πάμε σε οποιοδήποτε σπίτι φίλου.

Συμβουλές παιδικής ασφάλειας

🔹 Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν το ονοματεπώνυμο τους, τη διεύθυνσή τους και τον ταχυδρομικό κώδικα. Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να καλούν το 100 και αν είναι δυνατόν να γνωρίζουν τουλάχιστον ένα τηλέφωνο επικοινωνίας ενός εκ των δυο γονέων.

🔹 Διδάξτε τα παιδιά σας πώς και από ποιον θα ζητήσουν βοήθεια αν χαθούν σε ένα εμπορικό κέντρο. Τα περισσότερα εμπορικά έχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα για τέτοιες περιπτώσεις. Επισημάνετε ότι ποτέ δεν πρέπει να βγουν έξω από το κτίριο ή να σας ψάξουν στο γκαράζ. Οι υπάλληλοι των καταστημάτων και άτομα των εταιριών security θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει τα παιδιά να απευθυνθούν για βοήθεια.

🔹 Υποδείξτε σπίτια εμπίστων γειτόνων ή φίλων ως καταφύγιο σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης.

🔹 Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να απομακρύνονται από αυτοκίνητα που κινούνται δίπλα τους ή από άτομα που τους προτείνουν να τα μεταφέρουν σπίτι ή στους γονείς τους.

🔹 Αν τα παιδιά σας είναι σε ηλικία που μένουν σπίτι μόνα τους, θα πρέπει πάντα να κλειδώνουν και να μην αποκαλύπτουν σε κανέναν που χτυπήσει την πόρτα ή καλεί στο τηλέφωνο, ότι είναι μόνα τους.

Τι κάνουμε σε περίπτωση αρπαγής

🔹 Οι πρώτες ώρες είναι οι πιο σημαντικές. Επικοινωνήστε άμεσα με τις αρχές και δώστε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε.

🔹 Θα σας γίνουν ερωτήσεις για την εμφάνιση, τα ρούχα, πότε το είδατε τελευταία φορά.

🔹 Μετά τις πρώτες πληροφορίες που θα δώσετε στις αρχές, προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι ώστε να θυμηθείτε πιθανές λεπτομέρειες που σας διέφυγαν λόγω του άγχους.

Πάντα να θυμάστε ότι η προετοιμασία και η πρόληψη σε συνδυασμό με την καλη επικοινωνία με τα παιδιά σας, μπορεί να μειώσουν εξαιρετικά τις πιθανότητες μιας αρπαγής. Τα ζητήματα της ασφάλειας και η οργάνωση του οικογενειακού σχεδίου ασφαλείας, θα πρέπει να είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες κάθε οικογένειας.

Δώστε στα παιδιά σας εφόδια να είναι ασφαλή και κάντε τη ζωή τους και τη ζωή σας πιο όμορφη και ήρεμη.

ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κ. Βασίλη Πετρίδη, επισκεφθείτε: εδώ

Ακολουθήστε μας

@ 2020 KIDSPROJECT. All rights reserved. Όροι και προϋποθέσεις.