Συντακτική ομάδα kidsproject.gr

27 Feb, 2021

Η Κυρά Σαρακοστή 3D Κατασκευή

Σας προτείνουμε μία πρωτότυπη κατασκευή για την κυρά Σαρακοστή που στέκεται όρθια. Eίναι μια πανεύκολη κατασκευή. Μπορείτε να το βάψετε, να κολλήσετε νηστίσιμα φαγητά στην ποδιά της ή απλά να το ζωγραφίσετε.

 

Κόψτε στην εξωτερική γραμμή για να στέκεται και έπειτα διπλώστε και κολλήστε στο ριγέ κομμάτι.

Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, σαν καλόγρια, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι.

Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.

Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με την χάρτινη. Μια παραλλαγή του εθίμου της Κυράς Σαρακοστής είναι φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα.

Πηγή: nipiablog.blogspot.com - Μαρίνα Ζαχαρία

 
Ακολουθήστε μας

@ 2020 KIDSPROJECT. All rights reserved. Όροι και προϋποθέσεις.