Κλείσιμο

Νινέττα Βατικιώτη

5 Sep, 2020

Προστατευτική μάσκα στα παιδιά – Πρακτικές συμβουλές για να αποφύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας πραγματικότητας, εξαιτίας της πανδημίας που έχει πλήξει ολόκληρο τον κόσμο και αναφέρομαι φυσικά στον κορωνοϊό που εισέβαλε στη ζωή μικρών και μεγάλων, ανατρέποντας την καθημερινότητά μας και τα όσα μέχρι τότε κάναμε.

Η Επιστημονική κοινότητα αγωνιά και προετοιμάζεται για την ανακάλυψη του πολυπόθητου εμβολίου, θεωρώντας ότι αυτό θα αποτελέσει πανάκεια και όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Στο μεταξύ ο αριθμός των ανθρώπων που χάνεται, βαίνει συνεχώς προς τα πάνω, οικονομίες καταρρέουν, η ανθρώπινη επικοινωνία έχει επηρεαστεί, όλα αυτά που εκφράζουν τα συναισθήματά μας, όπως αγκαλιά, φιλί, χάδι, είναι είδος προς εξαφάνιση.

Σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο, οι γονείς καλούνται να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στη χρήση της προστατευτικής μάσκας, μέτρο που έχει μπει στην ζωή μας από τον Μάρτιο, δεν ήταν όμως υποχρεωτική, μέχρι πριν λίγο καιρό, για τα παιδιά.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα, θεωρώντας προϋπόθεση για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων τη χρήση μάσκας από τα παιδιά.

Η Δρ. Lindsay Clukies, γιατρός στο Παιδικό Νοσοκομείο του Σαιντ Λούις, αναφέρει ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιούν ότι «οι μάσκες οποιουδήποτε είδους δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών λόγω του κινδύνου πιθανής ασφυξίας. Για παιδιά άνω των 2 ετών, η μάσκα πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη και δεν πρέπει να την αγγίζει το παιδί όταν τη φοράει.

«Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα ταιριάζει άνετα στο πρόσωπο του παιδιού σας και ότι δεν του είναι αρκετά σφιχτή ώστε να μπορεί να αναπνεύσει», αναφέρει η Δρ Lindasy Clukies.

Το ερώτημα που γεννάται  είναι πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να ξεπεράσει τους φόβους του όταν πρέπει να κάνει χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Μερικές συμβουλές που θα ήταν αποτελεσματικές είναι:

  • Να δώσουμε στα παιδιά μας την αίσθηση του υπερήρωα, επικαλούμενοι ότι όλοι οι υπερήρωες φορούν μάσκες, που τους προσδίδουν υπερδύναμη να καταπολεμήσουν το COVID-19 και άλλα μικρόβια, όπως η γρίπη.
  • Ένας άλλος τρόπος για να κάνουμε τη μάσκα να φαίνεται πιο ελκυστική για τα παιδιά μας, είναι να βρούμε λέξεις που να παραπέμπουν σε ένα μυστικό κώδικα σχετικά με τη μάσκα. Αυτό, θα βοηθήσει τα παιδιά μας να νομίζουν ότι παίζουν ένα παιχνίδι με το πρόσωπο καλυμμένο, ενώ θα τους υπενθυμίζει να μην το αγγίξουν.
  • Να εξηγήσουμε στα παιδιά μας με κατανοητά και απλά λόγια, γιατί πρέπει να τηρούν αυτό το μέτρο. Τα παιδιά διαισθάνονται και καταλαβαίνουν περισσότερα πράγματα από αυτά που νομίζουμε και ακόμη κι αν φοβούνται τις μάσκες, εξηγώντας τους πόσο σημαντικές είναι για την υγεία και την ασφάλεια όλων μας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συναινέσουν.
  • Αν φορέσουμε, εμείς οι γονείς, οι μεγάλοι γενικότερα πρώτοι τη μάσκα τους περνάμε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται, είναι δηλαδή ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσουν τις φοβίες τους και την ανασφάλεια που ίσως τα διακατεχει.
  • Τέλος, μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας την επιλογή να φορέσουν όποια μάσκα θέλουν. Θα ήταν καλό να διακοσμήσουν μόνα τους δυο ή τρεις διαφορετικές μάσκες και ανάλογα με τη διάθεσή τους να φορούν στο σχολείο τη μάσκα που επιθυμούν.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την Ψυχολόγο Νινέττα Βατικιώτη, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://kidsproject.gr/education/1043/client/230