Συντακτική ομάδα kidsproject.gr

6 Mar, 2021

Μία Ταινία Μικρού Μήκους για τον Σχολικό Εκφοβισμό - Bullying

Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου και να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ζωή του.

Το Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας για τον σχολικό εκφοβισμό το 2015 και τα δεδομένα δεν είναι καθόλου ευχάριστα.

Οι συμμετέχοντες ήταν 3.682 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 31.602 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκ των οποίων το 65% έχουν υπάρξει μάρτυρες σχολικού εκφοβισμού σε βάρος συμμαθητή τους.

  • Το 29% των μαθητών έχει ασκήσει βία σε βάρος συμμαθητή τους σε ήπια – μέτρια συχνότητα.
  • Το 10% των μαθητών έχουν υπάρξει θύματα ενδοσχολικής βίας από τους συμμαθητές τους ή από παιδιά μεγαλύτερων τάξεων.

1/3 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού από τους συμμαθητές του και το ποσοστό των συνολικών μαθητών που έχουν υπάρξει μάρτυρες σε γεγονός σχολικού εκφοβισμού σε βάρος συμμαθητή τους, μας κατατάσσει στην τέταρτη θέση ανάμεσα στις 41 χώρες παγκοσμίως σε φαινόμενο ενδοσχολικής βίας (Dan Olweus, 2014).

H συγκεκριμένη ταινία μικρού μήκους δημιουργήθηκε από έναν μαθητή στο πλαίσιο ενός προγράμματος στο σχολείο.

Πρόκειται για ένα κλειστό παιδί που πηγαίνει σε ένα καινούριο σχολείο και αμέσως κάποιοι συμμαθητές του ξεκινούν να τον περιγελούν και να τον κακομεταχειρίζονται. Αρχίζει ωστόσο να κάνει παρέα με κάποια παιδιά, τα οποία τον υπερασπίζονται όταν οι υπόλοιποι τον κοροϊδεύουν. Όταν οι θύτες βρίσκουν το παιδί μόνο του και πάλι συνεχίζουν τον εκφοβισμό. Ο ένας από αυτούς μάλιστα τον χτυπάει δίχως έλεος. Το θύμα είναι τόσο λυπημένο γι' αυτό που του συμβαίνει, δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί και αντιμετωπίζει πολλά αρνητικά συναισθήματα που τον κάνουν να σκέφτεται να δώσει τέλος στη ζωή του. Εκεί όμως βρίσκονται οι καλοί του φίλοι που θα τον στηρίξουν!!!

Δείτε την ιδιαίτερα συγκινητική ταινία μικρού μήκους, με στόχο την ευαισθήτοποίηση στον σχολικό εκφοβισμό:

Ιστορία και κινούμενα σχέδια από τον Fabian Gutierrez.
Μουσική από τη Matia Cupelli. Pro Lighting από τον Andrew Price.

Πηγή: Mission CISD

 
Ακολουθήστε μας

@ 2020 KIDSPROJECT. All rights reserved. Όροι και προϋποθέσεις.