Κλείσιμο
author image

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

Επικεφαλής Εκπαιδευτής KMS - Expert Level Επιστημονικός Διευθυντής Ασφαλείας (CBRNE) ΕΚΠΑ

22 Apr, 2020

Krav Maga & Κορωνοϊός

Το Krav Maga αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα και μοντέρνα συστήματα αυτοάμυνας, ένα σύνολο τεχνικών και τακτικών που μπορούν να μεταμορφώσουν όσους είναι διατεθειμένοι να μελετήσουν σε βάθος και εξασκηθούν εντατικά.

Πάνω από όλα όμως, το Krav Maga είναι ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα σκέψης και τρόπου ζωής. Αυτοί που δε θα επικεντρωθούν μόνο στα κινησιολογικά στοιχεία της μεθόδου, αλλά θα κατανοήσουν τους ψυχονοητικούς μηχανισμούς του Krav Maga, θα είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν όχι μόνο ορατούς, αλλά και αόρατους εχθρούς.

Ένας τέτοιος αόρατος εχθρός, είναι και ο κορωνοϊός. Μπορεί λόγω του μεγέθους του να είναι αδύνατο να τον αναγνωρίσουμε με την όραση, δεν παύει όμως να έχει όλα αυτά τα στοιχεία που τον καθιστούν βίαιο, εχθρικό και απειλητικό για τις ζωές μας.

Ας δούμε τώρα πώς το Krav Maga μπορεί να μας βοηθήσει να τον αντιμετωπίσουμε, παραμένοντας ασφαλείς.

Απουσία:

Η καλύτερη αντιμετώπιση ενός κινδύνου είναι να μη βρισκόμαστε στο σημείο του κινδύνου. Αν βρεθούμε σε μια κακόφημη γειτονιά με αυξημένη εγκληματικότητα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποιο βίαιο περιστατικό από το αν βρισκόμαστε στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού μας.

Το ίδιο ισχύει και για τον αόρατο εχθρό μας, τον κορωνοϊό. Όσο πιο προστατευμένο και απόμακρο το περιβάλλον, τόσο λιγοστεύουν και οι πιθανότητες να προσβληθούμε. Αποφυγή:

Αν αντιληφθούμε ότι ένα απειλητικό για τη ζωή μας συμβάν πρόκειται να συμβεί. Όσο πιο γρήγορα απομακρυνθούμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αποφύγουμε την εμπλοκή. Σημεία και μέρη που αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να παραμονεύει ο αόρατος εχθρός μας, ο κορωνοϊός, τα αποφεύγουμε.

Αν αντιληφθούμε ότι χώροι ή άνθρωποι που μπορεί να είναι ξενιστές του κορωνοϊού πλησιάζουν προς το μέρος μας, απομακρυνόμαστε το συντομότερο δυνατόν. Ευγένειες και κοινωνικότητες δεν έχουν θέση στη μάχη.

Διαφυγή:

Αν από λάθος εκτίμηση ή αφηρημάδα, βρεθούμε πολύ κοντά στην απειλή, προσπαθούμε να διαφύγουμε/αποδράσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Αν βρεθούμε πολύ κοντά σε πιθανές μολυσμένες περιοχές ή άτομα, απομακρυνόμαστε άμεσα και εφαρμόζουμε το πρωτόκολλο ατομικής υγιεινής, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες να προσβληθούμε από τον κορωνοϊό.

Δράση:

Όταν αναγνωρίσουμε ότι αυτός/αυτό που έχουμε απέναντί μας έχει απειλητικές διαθέσεις, δεν περιμένουμε να μας επιτεθεί για να δράσουμε. Δρούμε άμεσα και αστραπιαία. Επιτιθέμεθα πριν μας επιτεθούν, πολιορκούμε πριν πολιορκηθούμε. Ο κορωνοϊός είναι αόρατος αλλά έχει δύναμη.

Η δύναμη είναι αόρατη αλλά μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα αποτελέσματά της. Δεν περιμένουμε! Προετοιμαζόμαστε. Προετοιμάζουμε το περιβάλλον μας, το σώμα μας. Γινόμαστε πιο δυνατοί από τον κορωνοϊό.

Δεν μιλάμε για ηρωισμό, μιλάμε για επιβίωση. Τα όπλα μας για την επίθεση είναι η θετική μας σκέψη, η ισορροπημένη διατροφή μας, το υγιές σώμα μας. Η μαλθακότητα είναι το στοιχείο που κάνει αδύνατη την επίθεση από μέρους μας, όπου σε συνδυασμό με τον φόβο φέρνουν τον θάνατο.

Αντίδραση:

Η αντίδραση είναι η φάση που η απειλή ξεκινάει πρώτη την επίθεση. Σε αυτή τη φάση η απειλή έχει προβάδισμα και μεγαλύτερη επιθετική ορμή από τον αμυνόμενο. Αυτό όμως που μετατρέπει την φάση αυτή σε θανάσιμη είναι ο αιφνιδιασμός που προκαλεί, με αποτέλεσμα ίσως την αδυναμία αντίδρασης του θύματος.

Στην περίπτωση του αόρατου εχθρού/κορωνοϊού, είναι η φάση που η απειλή δεν είναι μακριά μας, αλλά έχει ενσωματωθεί σ’ εμάς. Είναι η κατάσταση που αν είμαστε δυνατοί, ισορροπημένοι και προετοιμασμένοι, ίσως νικήσουμε.

Καθυστερημένη Αντίδραση:

Σε αυτή τη φάση, όλα τα προηγούμενα σημεία μας διέφυγαν. Ο εχθρός μάς έχει κατακτήσει. Για το Krav Maga, είναι η στιγμή που αγνοώντας όλα τα προηγούμενα στάδια, βρεθήκαμε να παλεύουμε στο έδαφος. Η ισορροπία έχει χαθεί, η δύναμη εξαντλείται και οι πιθανότητες είναι εναντίον μας.

Είναι η στιγμή που ο κορωνοϊός μας έχει ρίξει σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου. Μόνοι πολεμάμε κάτι που δεν γνωρίζουμε καν τι μορφή έχει. Η μάχη σε αυτό το επίπεδο είναι δύσκολη, επώδυνη και άκρως απειλητική για τη ζωή μας.

Όσο αμείλικτος και αν είναι ο εχθρός, ορατός ή αόρατος, πάντα υπόκειται σε μια χρονική ακολουθία. Η συνειδητοποίηση ότι μπορεί να είμαι το επόμενο θύμα και η κατανόηση του μηχανισμού δράσης, μπορεί να μας γλιτώσει από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.

Βασικό συστατικό της επιβίωσης είναι η προετοιμασία: προετοιμάζομαι σε καιρό ειρήνης για τον πόλεμο και σε καιρό πολέμου για την ειρήνη. Και στις δυο περιπτώσεις το κλειδί που μπορείς να λάβεις από το Krav Maga είναι η δυνατότητα να προσαρμόζεσαι.

ℹ️ Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κ. Βασίλη Πετρίδη και το Krav Manga Science Greece θα βρείτε εδώ