ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ-ένα θέατρο για παιδιά

27 Sep, 2020

Ένα Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Παραστάσεων και Εκδηλώσεων για παιδιά

Θεατρικά Events και παραστάσεις σε live streaming, σε πραγματικό χρόνο (όχι μαγνητοσκοπημένες) με ενεργή συμμετοχή των παιδιών και διάδραση με τους ηθοποιούς από το θέατρο, προσαρμοσμένες στις νέες υγειονομικές συνθήκες.


Αγαπητοί φίλοι,


Το θέατρο ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ (για πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ), ένα θέατρο για παιδιά, σας προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραστάσεων και εκδηλώσεων για παιδιά, ειδικά διαμορφωμένων και με πολλές επιλογές για την περίοδο του COVID που διατρέχουμε.

Έχουμε εκπονήσει ένα πλήρες σχέδιο οργάνωσης των παραστάσεων ώστε σχολεία/εκπαιδευτικοί να έχουν πολλές επιλογές και να επιλέξουν αυτήν που ταιριάζει στο προφίλ του δικού τους σχολείου και της δικής τους τάξης.


Πιστεύουμε ότι το θέατρο για τα παιδιά είναι ένα πολυσήμαντο γεγονός και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν πρέπει να αποκλειστεί. Μεγαλώνουμε και γαλουχούμε παιδιά (ανθρώπους δηλαδή) και η φαντασία, η ευαισθησία, οι πλούσιοι ορίζοντες (η ανθρωπιά σε τελευταία ανάλυση) που προσφέρει το θέατρο δεν πρέπει να λείπουν από την εκπαίδευση και την καλλιέργειά τους.

Κατ’ αρχάς: Τα μέτρα για τον COVID-19 και η ευθύνη μας απέναντι στην υγεία όλων

Ο προβληματισμός του Αερόπλοιου ήταν μεγάλος, οργανωμένος συστηματικός και πιστεύουμε αποτελεσματικός στον τομέα της ασφάλειας  παιδιών, εκπαιδευτικών και ηθοποιών. Γνωρίζουμε το πρόβλημα στη ρίζα του και από τον Μάρτιο μέχρι τώρα δεν εφησυχάσαμε καθόλου.

Ερευνήσαμε, ρωτήσαμε ειδικούς και καταλήξαμε σε μια δέσμη λύσεων που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διαλέξουν την καλύτερη σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της τάξης και του σχολείου τους.

Έτσι σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προτείνουμε :

1. Τα παραμύθια της οθόνης 

Είναι η νέα πρωτοβουλία του θεάτρου ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ ειδικά για την περίοδο της πανδημίας. Τα παιδιά βλέπουν μία ζωντανή σε παρόντα χρόνο παράσταση (όχι μαγνητοσκοπημένη κονσέρβα) από τους ηθοποιούς μας που βρίσκονται στο θέατρο. Η παράσταση μεταφέρεται με LIVE STREAMING χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες ώστε η εικόνα και ο ήχος να είναι τέλεια.

Τα παιδιά/η τάξη δεν μετακινούνται ΚΑΘΟΛΟΥ από το χώρο του σχολείου.

Οι ηθοποιοί παίζουν στον φυσικό τους χώρο με όλα τα μέσα που προσφέρει ένα σύγχρονο θέατρο όπως το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ, ντυμένοι με τα κοστούμια τους, στο σκηνικό τους, με τους φωτισμούς της παράστασης, μακιγιάζ κλπ.

Η διαδικτυακή σύνδεση και όλος ο εξοπλισμός γίνεται από μας, όπου ένας άνθρωπος τηρώντας όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις έρχεται, εγκαθιστά οθόνη, κομπιούτερ και προτζέκτορα και αποκαθιστά τη σύνδεση μεταξύ σχολείου και θεάτρου. Ο άνθρωπος αυτός αποχωρεί όταν τα παιδιά είναι στον χώρο ή αν ο χώρος το επιτρέπει, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Όταν η παράσταση τελειώσει και αδειάσει η αίθουσα, απεγκαθιστά τον εξοπλισμό και φεύγει.

Οι παραστάσεις του ΑΕΡΟΠΛΟΙΟΥ που θα παίζονται μέσω live streaming έχουν αυξημένο το μέρος της διάδρασης. Οι ηθοποιοί μιλάνε πολύ συχνά με τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παράστασης ώστε τα παιδιά να έχουν άμεση επαφή μαζί τους και με την παράσταση και τίποτα να μην μοιάζει με την τηλεόραση, με την παρακολούθηση μιας κινηματογραφικής ήη videoσκοπιμένης εκπομπής. Η εγκατάσταση στο σχολείο είναι πολύ απλή και γρήγορη. Με αυτές τις συντονισμένες κινήσεις τα παιδιά παρακολουθούν ένα θεατρικό event με όλες τις παραπάνω παραστάσεις χωρίς να διατρέξουν κανένα κίνδυνο ούτε τα ίδια ούτε και οι εκπαιδευτικοί που πράγματι έχουν μεγάλη ευθύνη.

2. Παραστάσεις στο θέατρο 

Τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα υγειάς το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ απολυμαίνεται κάθε μέρα λίγο πριν υποδεχθούμε το σχολείο. Έτσι, τα παιδιά μπαίνουν σε έναν ασφαλή χώρο που τηρούνται οι αποστάσεις με τους ηθοποιούς και όλο το υπόλοιπο προσωπικό.

3. Επιλογή θεατρικών σκηνών και χώρων

Οι παραστάσεις μπορούν να γίνουν σε δύο χώρους, καθώς το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ διαθέτει δύο θεατρικές αίθουσες. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν είτε το μεγάλο μας θέατρο χωρητικότητας 180 θέσεων είτε το μικρό χωρητικότητας 60 θέσεων. Και οι δύο χώροι είναι χωρισμένοι σε δύο τμήματα με μεγάλο διάδρομο στη μέση ώστε ο διαχωρισμός των παιδιών να είναι αποτελεσματικός και στην περίπτωση που έρθουν περισσότερα του ενός τμήματα να μην υπάρχει γειτνίαση των παιδιών και των τμημάτων. Ειδικός προστατευτικός διαφανής τοίχος θα χωρίζει τη σκηνή από την πλατεία για επιπλέον προστασία. Οι εκπαιδευτικοί κάνουν εκείνοι τη διάταξη στην αίθουσα σύμφωνα με τη δική τους επιλογή, κρίση και προτίμηση.

4. Παραστάσεις στο σχολείο

Οι παραστάσεις μας είναι επί τούτου ολιγομελείς και με σκηνικά ευέλικτα, ώστε να μπορούν να μεταφερθούν στο σχολείο και έτσι, το σχολείο να μην μπει στη διαδικασία να μεταφέρει τα παιδιά στο θέατρο. Αυτό έχει ένα μεγάλο οικονομικό όφελος για τους γονείς, αλλά μειώνει και την ευθύνη και τους κινδύνους που προκύπτουν από τη μεταφορά τμήματος ή και ολόκληρου του σχολείου σε μία άλλη περιοχή της Αθήνας. Οι ηθοποιοί που έρχονται τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας (κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους και με τα παιδιά κλπ).


Αγαπητοί φίλοι,

Όλον αυτόν τον προγραμματισμό και την προετοιμασία την κάναμε με μια σκέψη στο μυαλό μας: Ότι το θέατρο, η τέχνη οι καλλιτεχνικές δημιουργικές δραστηριότητες δεν πρέπει να λείψουν από τα παιδιά.

Την κάναμε με τη βεβαιότητα ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα έχουμε συμμάχους εσάς τους εκπαιδευτικούς. Θεωρούμε ότι το δικό μας και το δικό σας λειτούργημα είναι δύο απολύτως σχετικά και αλληλοσυμπληρούμενα πεδία στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των παιδιών.

Οι παραστάσεις που σας προτείνουμε

 • Σεισμόλαδος ο μέγας (διάρκεια 1 ώρα και 5 λεπτά)

  Μια διασκεδαστική παράσταση όπου οι ηθοποιοί παίζουν και εξηγούν (με εικόνες, μουσικές, τραγούδια και βίντεο) τι είναι ο σεισμός; Tι είναι αυτό που συμβαίνει στη γη μας όταν γίνεται ένας σεισμός;

  Γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε τους σεισμούς αλλά να παίρνουμε τα μέτρα μας; Αυτά όλα αναλαμβάνει να μας τα εξηγήσει η μικρή Άννα, αλλά και ένα φοβισμένο ποντικάκι και η θεά Αθηνά και ο υπηρέτης του Εγκέλαδου, ο επονομαζόμενος Σεισμόλαδος. Έρχεται από τα σωθικά της γης για να μας εξηγήσει με λόγια, κίνηση, βίντεο και απλά παιχνιδιάρικα πειράματα κατανοητά από τα πιο μικρά παιδιά, τι συμβαίνει εκεί κάτω και κουνιόμαστε εδώ πάνω.

  📌 Πληροφορίες για την παράσταση: https://kidsproject.gr/a/435/seismolados-o-megas
  2. Της Φωτιάς και του αέρα… (διάρκεια 1 ώρα)

  Ένα παραδοσιακό Ελληνικό παραμύθι με πλούσια περιπέτεια και νοήματα. Τρία βασιλόπουλα ξεκινούν ένα ταξίδι μακρινό για να φέρουν το γιατρικό που θα γιατρέψει τον βασιλιά πατέρα τους. Οι δύο πρώτοι στηρίζονται στη γενναιότητα και τη σωματική ρώμη. Ο μικρότερος εκτός των άλλων είναι και μορφωμένος. Κούκλες, μάσκες, μαριονέτες, επιστρατεύονται. Δράκοι κωμικοί και γκαφατζήδες κάνουν τα παιδιά να ξεκαρδίζονται στα γέλια, καθώς το παλικάρι το «διαβαστερό και μορφωμένο» επιστρατεύοντας τη γνώση και εξυπνάδα του, τους ξεγελά και τους ξεφεύγει. Κόσμοι θαυμαστοί φανερώνονται μπροστά στα μάτια των παιδιών με ήρωες γενναίους, παραμυθένιους και νοήματα υψηλά και ποιητικά για την αξία της μόρφωσης και τη δύναμη της γνώσης.


  3. Μην τρομάζετε τ΄ αηδόνι (διάρκεια 1 ώρα)

  Όταν τα πουλιά ξύπνησαν από έναν μακρύ και λευκό, χιονισμένο χειμώνα διαπίστωσαν ότι ήταν όλα άσπρα. Πού πήγαν τα ωραία χρώματά τους; Το κίτρινο από τα καναρίνια, το πράσινο από τους παπαγάλους, το κόκκινο στο κεφαλάκι της καρδερίνας; Πώς θα ζήσουν χωρίς χρώματα; Μια και δυο, πηγαίνουν στον Τελώνιους Αταλάντ, τον εκπρόσωπο του Δημιουργού στο δάσος, με χίλια παράπονα και απαιτούν τα χρώματά τους.
  Ένα αλληγορικό, διασκεδαστικό, κωμικό παραμύθι με ενεργή συμμετοχή των παιδιών, πρωτότυπη μουσική, τραγούδια, κοστούμια, κούκλες & σκιές που προσεγγίζει με τρυφερό τρόπο την φιλία, την διαφορετικότητα, και το σεβασμό του διπλανού μας.


  4. Οι μύθοι μας τ΄ αστέρια μας (διάρκεια 1 ώρα και 1ο λεπτά)

  Τ΄ αστέρια έχουν ιστορίες και παραμύθια να μας πούνε. Και οι ιστορίες τους είναι βγαλμένες από την απέραντη Ελληνική μυθολογία. Ο Ηρακλής, ο Περσέας, η όμορφη Ανδρομέδα, ο θαυμαστός Πήγασος, η Κασσιόπη και τόσα άλλα αστέρια πριν ανεβούν στον ουρανό ήταν ήρωες θαυμαστοί στην Ελληνική μυθολογία. Η ζωή και τα κατορθώματά τους ήταν τέτοια που οι θεοί, τους ανέβασαν ψηλά για να φωτίζουν τις νύχτες μας. Να λάμπουν από ΄κει ψηλά και να θυμίζουν τα φοβερά κατορθώματα και τους ηρωισμούς τους. Αυτά τα κατορθώματα ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια των παιδιών και τα ψυχ-αγωγούν καλλιεργώντας τα και γνωρίζοντας καλύτερα την Ελληνική μυθολογία.


  5. Οι μεγάλοι παραμυθάδες – Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

  Μία καινούργια πρόταση όπου με θεατρικά μέσα μια ηθοποιός γνωρίζει στα παιδιά τον κόσμο των μεγάλων μορφών της παιδικής (και όχι μόνο) λογοτεχνίας. Ο Χανς Κρίστιαν Αντερσεν είναι η πρώτη στάση μας όπου με κούκλες μάσκες και μικρά σκηνικά και κοστούμια η ηθοποιός ταξιδεύει τα παιδιά από τους ήρωες και τις περιπέτειες του μεγάλου και τρυφερού παραμυθά.


  Θα ακολουθήσουν ο Κάρλο Κολόντι, ο Ιούλιος Βέρν, ο Τζόναθαν Σουίφτ, οι αδελφοί Γκρίμ.


  Για τα στοιχεία επικοινωνίας του Αερόπλοιου πατήστε
  ΕΔΩ  Δείτε το παρακάτω κατατοπιστικό video:

 

Ακολουθήστε μας

@ 2020 KIDSPROJECT. All rights reserved. Όροι και προϋποθέσεις.