Κλείσιμο

Play + Care - Φραντζέσκα Φραγκιουδάκη

21 Oct, 2020

Μαμά, μπαμπά αφήστε με να λερωθώ μου κάνει καλό

Κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες για αισθητηριακό παιχνίδι στο σπίτι. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη οργάνωση και προετοιμασία αρκεί να εκμεταλλευτείς τις ρουτίνες σας.

💭 Θυμήσου ότι αισθητηριακό παιχνίδι είναι: ό,τι διεγείρει τις αισθήσεις μας π.χ όραση, ακοή, αφή κτλ.

Ενδεικτικά:

✅ Κατά τη διάρκεια του φαγητού: Άφησε το να πιάσει με τα δαχτυλάκια του το φαγητό ή και γιατί όχι να πασαλείψει τα χέρια του, το πρόσωπο του, στην προσπάθεια του να φάει μόνο του.

Κατά τη διάρκεια του μπάνιου: αφού έρχεται σε επαφή με το νερό ή βάζοντας κρέμα και κάνοντας μασάζ μετά το μπάνιο.

✅ Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος: Άφησε το να πειραματιστεί με τις διάφορες υφές των υλικών πιάνοντας τις ή και δοκιμάζοντας τις.

✅ Να κάνει τις κατσαρόλες, τα τάπερ ντραμς.

✅ Το μπουσούλημα ή το να περπατάει ξυπόλυτο

🔰 Αν πάλι έχεις χρόνο να προετοιμάσεις κάτι, μπορείς να προσθέσεις στο παιχνίδι σας:

🟨 Νερομπογιές – Δαχτυλομπογιές
🟨 Πηλό – πλαστελίνη
🟨 Άμμο – χώμα
🟨 Σαπουνόφουσκες
🟨 Αφρό ξυρίσματος

Αν αντέχεις να το αφήνεις να λερωθεί με αυτά ακόμα καλύτερα.. Αν πάλι όχι, μόνο το να διεγείρεται η όρασή του ή η οσμή του με αυτά μπορεί να το βοηθήσει.

❗️ Μη ξεχνάς ωστόσο: Είναι σημαντικό να το απολαμβάνεις και εσύ, γιατί αν αγχώνεσαι πως θα τα μαζέψεις όλα αυτά και θυμώνεις, το παιδί το διαισθάνεται ακόμα και αν δε το εκφράζεις με λόγια.

💭 Ίσως βοηθάει να σκέφτεσαι ότι το αισθητηριακό παιχνίδι είναι πολύτιμο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μικρού/μικρής σου.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Φραντζέσκα Φραγκιουδάκη  - Παιδοψυχολόγος – Πιστοποιημένη Παιγνιοθεραπεύρια στο Play + Care, πατήστε: ΕΔΩ