author image

Συντακτική ομάδα Kidsproject.gr

26 Oct, 2020

Εκπαιδευτικά βίντεο και ταινίες για την 28η Οκτωβρίου

Η ομάδα του Kidsproject.gr συγκέντρωσε μια σειρά από εκπαιδευτικά βίντεο που θα φανούν χρήσιμα τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε γονείς, που θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον Οκτώβρη του 1940, εν μέσω του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. 

 

Ο Καραγκιόζης Γερμανοκρατούμενος και ο Τορπιλισμός της Έλλης - ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Φυσικά, δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τη συλλογή μας ο αγαπημένος μας Καραγκιόζης ! Ο "μεγάλος" Θανάσης Σπυρόπουλος παρουσιάζει το επετειακό έργο "Ο Καραγκιόζης Γερμανοκρατούμενος & ο τορπιλισμος της Έλλης",  σε σκηνοθεσία του μαθητή και γιού του, Κώστα Σπυρόπουλου, συνεργάτη του Kidsproject.gr.

Ένα έργο με σκηνές τις οποίες έχει βιώσει ο ίδιος στον πόλεμο του 1940, στο χωριό του στο Κοπανάκι Μεσσηνίας κ μάς δίνει ανατριχιαστικές εικόνες μέσα απ'την παράστασή του... Το έργο αυτό γράφτηκε σε ηλικία 30 ετών, όταν έπαιζε στη μόνιμη σκηνή του στο Αγρίνιο.. Απολαύστε το! 

  • Περισσότερες πληροφορίες για το Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη - Θανάση & Κώστα Σπυρόπουλου θα βρείτε ΕΔΩ

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Ένα "έξυπνο" βίντεο για τα παιδιά του νηπιαγωγείου και των μικρών τάξεων του δημοτικού. Με τη μορφή παραμυθιού, παρουσιάζει με απλό και κατανοητό τρόπο τα κυριότερα γεγονότα και το βασικό νόημα πίσω από την επίθεση των ιταλικών στρατευμάτων και την αντίσταση των Ελλήνων. Παραλληλίζει την Ιταλία με γίγαντα και την Ελλάδα με νάνο, ώστε να προσεγγίσει την προσοχή των μαθητών και των μαθητριών.


ΠΗΓΗ

Ο Ντούτσε αφηγείται

Η μικρή αυτή ταινία τύπου "Μίκυ-Μάους" είναι η πρώτη του είδους της που γυρίσθηκε στην Ελλάδα και αποτελεί μια πρωτότυπη πρόταση στην προσέγγιση των γεγονότων του 1940. 


ΠΗΓΗ

⇒ Μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ακόμα εκδοχή του βίντεο, με διαφορετική μουσική υπόκρουση, πατώντας ΕΔΩ

28η Οκτωβρίου 1940

Ένα εκπαιδευτικό βίντεο για τα μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού, με εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό, εικόνες και ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής.


ΠΗΓΗ

Σχολικό Ντοκιμαντέρ για την 28η Οκτωβρίου
και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο 

Το ντοκιμαντέρ αυτό δημιουργήθηκε από δύο δασκάλους και απευθύνεται στις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού, στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Έχει διάρκεια μισής ώρας (1ο και 2ο μέρος) και συνοδεύεται από αρχείο word όπου βρίσκονται γραμμένα τα λόγια της αφήγησης.

⇒ Για να κατεβάσετε το συνοδευτικό αρχείο word πατήστε ΕΔΩ

Μέρος 1o


ΠΗΓΗ

Μέρος 2o


ΠΗΓΗ


10 + 1 ταινίες & προτάσεις
με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με προτάσεις ταινιών, που συγκέντρωσε η διαδικτυακή σελίδα https://selidodeiktis.edu.gr, που αφορούν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται ελληνικές και ξένες ταινίες για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου αντίστοιχα.

Οι ταινίες που προτείνονται δεν αφορούν μόνο αυτήν καθεαυτή την ιστορική περίοδο του Β’ Παγκόσμιου, αλλά και έννοιες όπως τον φασισμό και τις εκφάνσεις του, καθώς επίσης και τη φρίκη του πολέμου γενικότερα στα πλαίσια μια αντιπολεμικής στάσης και προσέγγισης.

Οι ηλικίες που προτείνονται είναι ενδεικτικές. Ο κάθε εκπαιδευτικός αποφασίζει και προσαρμόζει το υλικό που προτείνεται εδώ στο ιδιαίτερο εκπαιδευτικό περιβάλλον και στις ανάγκες των μαθητών του.

1. Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι

Μια ταινία animation “μικρού μήκους”, χωρίς λόγια….Ιδανικό για μικρά παιδιά για προβληματισμό και συζήτηση.

Βαθμίδα: Νηπιαγωγείο, πρώτες τάξεις Δημοτικού


2. Το ξυπόλητο τάγμα (
1954) 

Το “Ξυπόλητο τάγμα” είναι η αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που η δράση τους πήρε διαστάσεις μύθου όταν διώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του Bʼ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα παιδιά μεταβάλλονται σʼ ένα είδος καλόκαρδης ηρωικής συμμορίας, που κλέβει από τους Γερμανούς και τους μαυραγορίτες για να συντηρεί τα μέλη της κι όσους μπορεί από τον κόσμο γύρω της. Ενδιαφέρον έργο που δείχνει τη βάναυση στάση των Ναζί καθώς και την δράση των Ελλήνων μαυραγοριτών την περίοδο της Κατοχής.

Βαθμίδα: Δημοτικό


3.
Ο Ουρανός (1962) 

Σε σκηνοθεσία του Τάκη Κανελλόπουλου, συμπεριλαμβάνεται στις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το σενάριο βασίζεται σε αφηγήσεις ανθρώπων που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Βαθμίδες: Για όλες τις βαθμίδες


4
Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948) 

Η κλασική ταινία των Σακελλάριου – Γιαννακόπουλου που με το πικρό χιούμορ της σχολιάζει την εποχή της Κατοχής αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Βαθμίδες: Για όλες τις βαθμίδες


5. Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962) 

Ελληνική δραματική – κωμική ταινία, σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη, με τον Θανάση Βέγγο.Η ταινία, ουσιαστικά, αποτελεί αφήγηση δύο φίλων, που συναντιόνται ύστερα από το τέλος της Κατοχής σε μία εκδρομή. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι δυο φίλο Παναγής και Ανέστης συζούν και προσπαθούν, υπό τις αφόρητες συνθήκες της περιόδου να επιβιώσουν.

Βαθμίδες: Για όλες τις βαθμίδες


6. Το αγόρι με τις Ριγέ Πιτζάμες (2008) (trailer)

Η φιλία δυο παιδιών στη Χιτλερική Γερμανία, του γιου του Γερμανού διοικητή ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης και ενός εβραιόπουλου αιχμάλωτου πίσω από τα σύρματα του στρατοπέδου. Η παιδική αγνότητα που συγκρούεται με την βαναυσότητα και τον παραλογισμό του πολέμου.Το τέλος είναι πραγματική γροθιά στο στομάχι.

Βαθμίδες: (τελευταίες τάξεις δημοτικού – Λύκειο)


7
. Η Κλέφτρα των Βιβλίων (2013) (trailer)

Μια ιστορία ενηλικίωσης με φόντο τη ναζιστική Γερμανία. Η νεαρή Ζιζέλ έρχεται αντιμέτωπη με τις αλλαγές γύρω της και μέσα της, τους διωγμούς και τη βιαιότητα των ναζί, την απαγόρευση και καταστροφή της μεγάλης της αγάπης, των βιβλίων.

Βαθμίδες: Για όλες τις βαθμίδες


8.
Η Ζωή είναι Ωραία (1997)  (trailer)

Iταλική δραματική κωμωδία σε σκηνοθεσία του Ρομπέρτο Μπενίνι. Η οσκαρική ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Ιταλού Εβραίου, τον Γκουίντο, που πρέπει να επιστρατεύσει όλη του τη φαντασία για να βοηθήσει την οικογένειά του που κρατείται σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Βαθμίδες: Τελευταίες τάξεις δημοτικού – Λύκειο


9.
Η Φάρμα των Ζώων (1954)

Ταινία Κινουμένων σχεδίων βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τζ. Όργουελ σχετικά τη γέννηση του ολοκληρωτισμού και του φασισμού.

Βαθμίδες: Τελευταίες τάξεις Δημοτικού – Γυμνάσιο


10. La Rafle (The Roundup) 2010 

Γαλλική δραματική ταινία που κυκλοφόρησε με τον ελληνικό τίτλο Την Νύχτα που χάθηκαν τα Αστέρια. Τον Ιούλιο του 1942 η αστυνομία του Παρισιού εξαπολύει πογκρόμ, συλλαμβάνει 13.000 Εβραίους και τους περιορίζει, υπό άθλιες συνθήκες, στο ποδηλατοδρόμιο πριν αρχίσει να τους προωθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Ανέτ, μια νεαρή νοσοκόμα, είναι από τους ελάχιστους που θα βρεθούν εκεί για να τους περιθάλψουν.

Βαθμίδες: Γυμνάσιο, Λύκειο

ΠΗΓΗ

11. Jojo Rabbit / Τζότζο (2019) (trailer) 

Δραματική κομεντί σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάικα Γουαϊτίτι που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Κριστίν Λιούνενς Caging Skies. Ο Γιοχάνες Τζότζο Μπέτσλερ είναι ένα δεκάχρονο παιδί, μέλος της νεολαίας Χίτλερ κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που ανακαλύπτει ότι η μητέρα του κρύβει μια Εβραία κοπέλα στη σοφίτα του σπιτιού τους.  Η ταινία κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. (πηγή

Βαθμίδες: Γυμνάσιο, Λύκειο

Ακολουθήστε μας

@ 2020 KIDSPROJECT. All rights reserved. Όροι και προϋποθέσεις.