Κλείσιμο

Συντακτική Ομάδα Kidsproject.gr

4 Dec, 2020

Μικροί Επιστήμονες: Εκπληκτικά kit πειραμάτων και κατασκευές για το σπίτι!

«Μου το είπαν και το ξέχασα, το είδα και το κατάλαβα,

το έκανα και το έμαθα» ήταν τα λόγια του Κομφούκιου...

Γι' αυτό στους Μικρούς Επιστήμονες τα παιδιά από απλοί θεατές και δέκτες της πληροφορίας γίνονται... επιστήμονες! Παρατηρούν, αναρωτιούνται, προβλέπουν. Γνωρίζουν την επιστήμη βιωματικά, τη βλέπουν, την αγγίζουν, τη μυρίζουν. Κι εκείνη τους ξαφνιάζει και τους μαγεύει.

Πώς μπορούμε να γίνουμε επιστήμονες ενώ παράλληλα απολαμβάνουμε την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού μας; Οι "Μικροί Επιστήμονες" είναι οι καταλληλότεροι για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα και μας έχουν τη λύση...

Τα πιο εντυπωσιακά kit πειραμάτων και κατασκευών μπορούν να γίνουν δικά μας. Διασκεδαστικές και επιμορφωτικές STEM δραστηριότητες για όλη την οικογένεια!

Με οδηγίες και βίντεο, ποιοτικά, οικονομικά, χωρίς συνδρομές!

 

Xmas Special: Μαγικό χιόνι & Slime ξωτικών

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει και έχουμε παίξει με χλαπάτσες που έχουμε αγοράσει. Μερικοί ίσως να έχουν προσπαθήσει να φτιάξουν κιόλας! Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε όχι ακόμη μία απλή χλαπάτσα αλλά μία χριστουγεννιάτικη χλαπάτσα ξωτικών που αναπηδά! Και σα να μην έφτανε αυτό θα παρασκευάσουμε τεχνητό χιόνι και θα φτιάξουμε χιονόμπαλες και χιονάνθρωπο χωρίς να φοράμε μάλλινα γάντια!

Βίντεο  Βίντεο 


Lava lamp - Ανάποδα Πυροτεχνήματα

Τα μόρια του νερού πέρα από την απλή τους σύσταση είναι επίσης πολικά, αυτό σημαίνει ότι συμπεριφέρονται σαν μικροσκοπικοί μαγνήτες. Εκμεταλλευόμαστε αυτή την ιδιότητα για να πειραματιστούμε και να παρατηρήσουμε μοναδικούς χρωματικούς σχηματισμούς!!

Βίντεο  Βίντεο  Φυλλάδιο   Φυλλάδιο

Απολιθώματα δεινοσαύρων

Οι δεινόσαυροι ήταν σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στο γήινο οικοσύστημα για πάνω από 160 εκατομμύρια χρόνια. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια. Στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, πράγμα που σήμανε το τέλος της κυριαρχίας τους στον πλανήτη. Δε χάθηκαν όμως όλα!! Ανακαλύπτουμε τα απολιθώματα που άφησαν πίσω τους τα εκπληκτικά αυτά πλάσματα!! 

Φυλλάδιο

Μοριακή Γαστρονομία - Φτιάχνουμε ζελεδάκια

Όταν το αλγινικό νάτριο βρίσκεται σε περιβάλλον με ιόντα ασβεστίου πολυμερίζεται, δηλαδή ενώνεται με τον εαυτό του σχηματίζοντας μεγάλες μακρομοριακές αλυσίδες. Με απλά λόγια; Είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε τη μοριακή γαστρονομία!!

Βίντεο   Φυλλάδιο

Πολύχρωμο γάλα - Μαγικό Γκλίτερ

Η επιφανειακή τάση είναι μια ιδιότητα των υγρών που περιγράφει την έλξη των μορίων του υγρού  στην επιφάνεια. Η προσέλκυση αυτή δημιουργεί στην επιφάνεια του υγρού μία επιφανειακή ταινία  που κάνει την μετακίνηση ενός αντικειμένου στην επιφάνεια ενός υγρού δύσκολη. Η κατάσταση αυτή όμως μπορεί να αλλάξει πολύ εύκολα με τη χρήση απλού υγρού σαπουνιού. Ετοιμαζόμαστε να δημιουργήσουμε πανέμορφα χρωματιστά σχέδια!!

Βίντεο   Βίντεο   Φυλλάδιο

Μηχανική ρευστών

Η μηχανική ρευστών αποτελεί ιδιαίτερο κλάδο της Κλασικής μηχανικής με κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης τη συμπεριφορά των ρευστών όταν τους ασκούνται δυνάμεις ή προσφέρεται ενέργεια σ΄ αυτά. Θα εξερευνήσουμε τις βασικές αρχές των υδραυλικών συστημάτων τα οποία χρησιμοποιούνται σε μία πληθώρα εφαρμογών όπως τα αυτοκίνητα και οι ανελκυστήρες. Επίσης, θα χρησιμοποιήσουμε την επίδραση της κεντρομόλου δύναμης για να φτιάξουμε έναν υδροστρόβιλο!!

Βίντεο  Βίντεο  Φυλλάδιο

Χημικό ηφαίστειο

Η μαγειρική σόδα και το κιτρικό οξύ δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους. Η αλήθεια είναι ότι όποτε μοιράζονται το ίδιο διάλυμα δεν κάθονται φρόνιμα, αντιδρούν μεταξύ τους σε μια αντίδραση που λέγεται εξουδετέρωση με εκρηκτικά αποτελέσματα!!

Βίντεο  Φυλλάδιο

Χλαπάτσα - Slime που φωσφορίζει στο σκοτάδι

Ο φωσφορισμός είναι ένα φωτοφυσικό φαινόμενο το οποίο αναφέρεται στην ικανότητα κάποιων υλικών να επανεκπέμπουν την απορροφηθείσα ενέργεια με τη μορφήφωτεινής ακτινοβολίας ακόμη και για σημαντική ώρα μετά την απομάκρυνση της πηγής της ενέργειας. Πολλές γνωστές σε όλους μας ουσίες μπορούν να αλλάξουν τη ρευστότητά τους με την προσθήκη ιόντων τα οποία σχηματίζουν δεσμούς με τα μόρια του υλικού. Εκμεταλλευόμαστε τα δύο αυτά φαινόμενα για να φτιάξουμε μία μοναδική slime που φωσφορίζει στο σκοτάδι!!

Βίντεο  Φυλλάδιο

⇒ Επιλέξτε το πείραμα ή την κατασκευή που σας ενδιαφέρει και αγοράστε την διαδικτυακά, εύκολα και γρήγορα από ΕΔΩ 


Οι Μικροί Επιστήμονες είναι ένας εκπαιδότοπος, ένα πραγματικό επιστημονικό εργαστήριο για παιδιά.

Στο εργαστήριό μας οι μικροί επιστήμονες εκτελούν εκατοντάδες διασκεδαστικά πειράματα και φτιάχνουν δεκάδες πρωτότυπες κατασκευές προσαρμοσμένες στην ηλικία και στο γνωστικό τους υπόβαθρο.

Παρατηρούν, αναρωτιούνται, προβλέπουν. Γνωρίζουν την επιστήμη βιωματικά, τη βλέπουν, την αγγίζουν, τη μυρίζουν. Κι εκείνη τους ξαφνιάζει και τους μαγεύει.Φτιάχνουν πράγματα που πετάνε, που εκσφενδονίζονται, που στριφογυρίζουν, που κολυμπούν και που τρέχουν.Και τελικά ανακαλύπτουν το εκπληκτικό επιστημονικό υπόβαθρο που κρύβεται πίσω από τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Τα παιδιά πειραματίζονται και οι δάσκαλοι καθοδηγούν

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός αυθεντικού περιβάλλοντος επιστημονικής εργασίας, στο οποίο η γνώση έχει νόημα και είναι προσιτή στα παιδιά.

Στο εργαστήριο πειραμάτων μας τα παιδιά δεν είναι παθητικοί θεατές πειραματικών επιδείξεων. Φορούν την ποδιά τους, βάζουν γυαλιά και γάντια και μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουν οι επιστήμονες: διατυπώνοντας ερωτήματα, εξερευνώντας φαινόμενα και υλικά, παρατηρώντας, κάνοντας συσχετίσεις και συνδέσεις, κάνοντας λάθη.

Με αυτή την προσέγγιση η επιστημονική γνώση δε μεταβιβάζεται, ούτε γίνεται αποδεκτή παθητικά. Αντίθετα εποικοδομείται μέσα από την προσωπική και ενεργή εμπλοκή των παιδιών.


Επισκεφτείτε τη σελίδα των Μικρών Επιστημόνων στο Kidsproject.gr για να δείτε τη δράση τους και άλλες χρήσιμες πληροφορίες:   

ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ