Συντακτική Ομάδα Kidsproject.gr

11 Dec, 2020

Η εικονογράφηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών - Κάρτες

Η 11η Δεκεμβρίου, μετά από πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF, έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Η αξία και η σημασία αυτής της ημέρας είναι τεράστια, καθώς όλα τα παιδιά, απανταχού της γης, έχουν τα ίδια δικαιώματα και δε θα πρέπει να τα στερούνται, όπως και συμβαίνει πολύ συχνά.. 

Ένας έξυπνος τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά τα δικαιώματά τους είναι μέσα από τις παρακάτω εικονογραφημένες κάρτες της σελίδας Living Democracy, τις οποίες μπορείτε να αποθηκεύσετε και να εκτυπώσετε δωρεάν. Οι κάρτες είναι συνολικά 40και αναφέρονται η καθεμία σε ένα διαφορετικό άρθρο. 

Η εικονογράφηση των Δικαιωμάτων των Παιδιών (Κάρτες)

Οι κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους. Μερικά παραδείγματα:

 • Η εικόνα και το κείμενο μπορουν να κοπούν μαζί, να διπλωθούν και να κολληθούν ώστε να δημιουργηθούν κάρτες διπλής όψης. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν flashcards. Οι μαθητές μπορούν να ελέγξουν τις γνώσεις τις δικές τους ή ο ένας του άλλου.
 • Οι εικόνες και το κείμενο μπορούν να κοπούν ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν κάρτες μνήμης. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές μπορούν να μάθουν τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ διασκεδάζουν παίζοντας ένα παιχνίδι.
 • Οι εικόνες μπορούν να κοπούν και να ταξινομηθούν με βάση διάφορα κριτήρια:
  – Μπορούν να ταξινομηθούν με βάση τα 4 κριτήρια (Συμμετοχή: το δικαίωμα συμμετοχής, Αξιοποιήση των δυνατοτήτων μας: το δικαίωμα στην προσωπική ανάπτυξη, Καλή διαβίωση: το δικαίωμα στην επιβίωση, Προστασία από το κακό: το δικαίωμα προστασίας).

  – Μπορούν να ομαδοποιηθούν σε κατηγορίες των προσωπικών αξιών: Τι είναι σημαντικό στη ζωή μου; Ποιες ερωτήσεις είναι σημαντικές για τη χώρα μου, την κοινότητά μου, το σχολείο μου;

  – Εικόνες και άλλα αποκόμματα από περιοδικά ή άρθρα εφημερίδων μπορούν να συγκεντρωθούν για να τονίστουν παρόμοια θέματα.

  – Οι μαθητές μπορούν να αντλούν έμπνευση από αυτές τις εικόνες και να δημιουργήσουν τις δικές τους εικονογραφήσειςγια τα δικαιώματα των παιδιών.

  – Οι εικόνες μπορούν να μεγεθυνθούν και και να χρωματιστούν από τους μαθητές (ενδεχομένως να προστεθεί και κάποιο πλάσιο αργότερα). Μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να διακοσμήσουν αίθουσες και διαδρόμους του σχολείου.

  – Οι εικόνες μπορούν να συνδυαστούν με σύντομες περιγραφές της προσωπικής εμπειρίας των μαθητών και να δημιουργηθούν μικρά φυλλάδια.


Κατεβάστε όλες τις κάρτες σε μορφή PDF


ΠΗΓΗ: https://www.living-democracy.gr/childrens-rights-cards/


Η Χάρτα των δικαιωμάτων του παιδιού αναφέρει:

"Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα….χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του". Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1959), Αρχή Πρώτη.

Ο Δεκάλογος των δικαιώματων του παιδιού:

 • Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
 • Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
 • Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
 • Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
 • Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
 • Δικαιούμαι να μάθω τί είνα καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.
 • Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
 • Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
 • Δικαιούμαι να ζήσω σε μιά κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
 • Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Εναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά. (Πηγή UNICEF)
Ακολουθήστε μας

@ 2020 KIDSPROJECT. All rights reserved. Όροι και προϋποθέσεις.