Κλείσιμο

Βίκυ Σακκη

21 Dec, 2020

Χριστούγεννα με την μαμά…. Πρωτοχρονιά με τον μπαμπά!

Χριστούγεννα με τη μαμά…. Πρωτοχρονιά με τον μπαμπά

Όλοι ξέρουμε ότι οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι οικογενειακές γιορτές, στην πραγματικότητα όμως είναι γιορτές και μέρες αγάπης.

Είναι οι μέρες που απελευθερώνεται το συναίσθημα και απενοχοποιείται η έκφρασή του. Γι' αυτό, μιας και στην εποχή μας οι οικογένειες που έχουν επιλέξει να συνεχίσουν τη ζωή χωριστά, όπως και οι διευρυμένες οικογένειες, μπορούν και πρέπει να απολαύσουν αυτές τις γιορτινές μέρες. Γιατι ένα ζευγάρι μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει την πορεία της ζωής χωριστά ο ένας από τον άλλο, όμως από την στιγμή που υπάρχουν παιδιά, οικογένεια δεν θα πάψουν να είναι. Σε όλες τις ευχάριστες αλλά και δύσκολες στιγμές των παιδιών τους θα πρέπει να είναι παρόντες.

Πολλές φορές οι γονείς που έχουν χωρίσει, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα γεμίζουν προβληματισμούς, κάποιοι ενοχές και κάποιοι νεύρα για το πώς θα μοιραστούν οι μέρες με το παιδί ή τα παιδιά. Έχει τεράστια σημασία να θυμόμαστε πως τα παιδιά πολύ περισσότερο από δώρα, χρειάζονται αγάπη και ασφάλεια. Κάτι που δεν εμποδίζεται από τα χωριστά σπίτια των γονιών. Μπορεί όμως να διαταραχθεί από τεταμένες σχέσεις και ανταγωνισμό ανάμεσα στους γονείς.

Τα παιδιά σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται έχουν ανάγκη να περνούν χρόνο με τους γονείς τους. Αν ανήκετε στις οικογένειες που ζουν χωριστά, υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για να εξασφαλίσετε υπέροχες στιγμές στα παιδιά και να δημιουργήσετε ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Γιατί οι αναμνήσεις που έχει κάποιος από την παιδική και εφηβική ηλικία τον συντροφεύουν σε όλη την ενήλικη ζωή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ευχή και ο στόχος κάθε γονιού, είναι να μεγαλώσει ένα ευτυχισμένο παιδί που θα γίνει ένας λειτουργικός ενήλικας.

Μερικά από αυτά που μπορείτε να εφαρμόσετε τις μέρες των Χριστουγέννων και γιατί όχι και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, είναι :

  • Να θυμάστε ότι τα προσωπικά σας συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά, για τον πρώην σύντροφό σας, πρέπει να μπουν στην άκρη
  • Ακόμα και αν υπάρχουν πικρίες  και δυσαρέσκειες, ίσως και άλυτα θέματα ανάμεσα στους γονείς, όπως π.χ θέματα διατροφής, επιμέλειας κ.λ.π, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιλυθούν
  • Να αποφεύγετε πάση θυσία, να γίνονται τα παιδιά αντικείμενο διαπραγμάτευσης
  • Να φροντίζετε η συννενόηση για το μοίρασμα των ημερών, να συμπεριλαμβάνει και τις ανάγκες και επιθυμίες των παιδιών (π.χ την συμμετοχή τους σε κάποια δραστηριότητα με τους φίλους τους)
  • Να μην μιλάτε άσχημα στο παιδί για τον άλλο γονιό ή τον καινούργιο του σύντροφο ή τους παππούδες
  • Να μην δημιουργείτε ενοχές στο παιδί λέγοντας του ότι σας αφήνει για να πάει στον άλλο γονιό
  • Ο Άγιος Βασίλης να φέρνει το δώρο στο σπίτι που το παιδί βρίσκεται την πρωτοχρονιά
  • Ο αποχαιρετισμός προς το παιδί, να συνοδεύεται με τις ευχές «να περάσει υπέροχα»
  • Να διατηρείτε χαρούμενη τηλεφωνική επικοινωνία με το παιδί όσο βρίσκεται στο σπίτι του άλλου γονιού
  • Στις περιπτώσεις που δεν είναι αγεφύρωτα τα προβλήματα ανάμεσα στους πρώην συζύγους, να γίνει και κάποια κοινή εορταστική βόλτα

Άλλωστε είναι μια υπέροχη στιγμή μέσα στον χρόνο, για την απλή υπενθύμιση των όμορφων στιγμών που σας συνδέουν, όσο καλά ή άσχημα και να χωρίσατε, από επιλογή ή όχι. Όσο καλύτερη ή χειρότερη και αν αποδείχθηκε η μετέπειτα πορεία σας. Όσο καλή ή όχι, ζεστή ή απόμακρη είναι η τωρινή επικοινωνία σας.

Να θυμάστε ότι δημιουργήσατε μαζί αυτά τα υπέροχα πλασματάκια που ομορφαίνουν τη ζωή σας και ότι και οι δύο τα υπεραγαπάτε!!!!!

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τον πολυχώρο Συναισθήματα, πατήστε ΕΔΩ