Αργυρώ Κοσμαδάκη

31 Dec, 2020

Ο Άι Βασίλης πάλι θα 'ρθει;

Έφτασε, λοιπόν, αυτή η αγαπημένη ημέρα του χρόνου για μικρούς και μεγάλους, η Πρωτοχρονιά. Αρκετοί γονείς αυτή την περίοδο αναρωτιούνται αν θα συνεχίσουν και φέτος να λένε στα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη ή αν θα πρέπει να τους αποκαλύψουν την “μεγάλη αλήθεια”. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια θετική ή αρνητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Μέχρι τα 6, περίπου, τα παιδιά δεν ξεχωρίζουν απόλυτα το πραγματικό από το φανταστικό. Πράγματα που δεν μπορεί να συλλάβει η λογική τους εξηγούνται μέσω του φανταστικού και της “μαγείας”. Για τα παιδιά ο Άγιος Βασίλης είναι ένας καλός παππούλης που τρυπώνει στα σπίτια και αφήνει δώρα στα παιδιά. Τα παιδιά ζητάνε το παραμύθι γιατί έχουν ανάγκη την ύπαρξη του. Όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερο άρθρο της σελίδας, τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά στην ανάπτυξη της νόησης, στο να κατανοήσουν τον κόσμο και τις εσωτερικές τους συγκρούσεις. Τους προσφέρουν ευχαρίστηση, τα αφήνουν να ταξιδεύουν αλλά παράλληλα τα βοηθούν να βάλουν μια στοιχειώδη τάξη στο χάος που επικρατεί μέσα τους. Έτσι, λοιπόν, ο Άγιος Βασίλης αντιπροσωπεύει την έννοια των Χριστουγέννων, της αγάπης, της γενναιοδωρίας, του “εμείς”. Το νόημα όλων αυτών είναι δύσκολο να το κατανοήσουν τα παιδιά, έτσι το βρίσκουν στο πρόσωπο του Άγιου Βασίλη.

 

Όταν το παιδί είναι 7-8, περίπου, η “μαγική σκέψη” συνεχίζει να υπάρχει μέσα του, οπότε αν υπάρχει η ανάγκη να κρατηθεί λίγο ακόμη, δεν είναι απαραίτητο να του την γκρεμίσουμε απότομα. Παρόλα αυτά, όταν το παιδί έχει αρχίσει να αμφισβητεί την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, το να προσπαθούμε να την “επιβεβαιώσουμε” με κάθε τρόπο, είναι ένα είδος εξαπάτησης που καλό θα ήταν να αποφευχθεί, είναι σαν να κρατάμε το παιδί σε ένα πρώιμο διανοητικό και αναπτυξιακό στάδιο, μέσα από ψέματα και να μην το αφήνουμε να εξελιχθεί.

Οπότε, αν σε αυτή την ηλικία (μετά τα 7-8 περίπου), αρχίσει να ρωτάει το παιδί αν όντως υπάρχει Άγιος Βασίλης, καλό θα ήταν να ρωτήσουμε τι πιστεύει το ίδιο για αυτό και τι το έκανε να ρωτήσει. Αν πιστεύει ακόμη ακράδαντα στην ύπαρξή του, μπορείτε να το αφήσετε λίγο ακόμη να χαρεί το παραμύθι. Αν, όμως, αρχίσει να αμφισβητεί σοβαρά την ύπαρξή του, ίσως είναι η ώρα να μάθει την αλήθεια, το πιο πιθανό είναι ότι σε αυτή τη φάση είναι πια έτοιμο να δεχτεί την αλήθεια. Σε αυτή την περίπτωση είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσετε το από πού ξεκίνησε αυτό το παραμύθι, την αληθινή ιστορία πίσω από αυτό. Μπορεί να φύγει το “μαγικό” κομμάτι του παραμυθιού, όμως είναι μια πολύτιμη ευκαιρία να συζητήσετε με το παιδί όλα αυτά που αντιπροσωπεύει ο Άγιος Βασίλης, την αγάπη, τη γενναιοδωρία, το πραγματικό ενδιαφέρον και νοιάξιμο για τον άλλον, την πίστη, την ελπίδα, το “εμείς”.

Επιπλέον, ο Άγιος Βασίλης, για πολλές οικογένειες αποτελεί μια οικογενειακή παράδοση, οπότε είναι ωφέλιμο αυτή η παράδοση να διατηρηθεί, ακόμη και μετά την “μεγάλη αποκάλυψη” καθώς είναι κάτι που δένει ακόμη περισσότερο την οικογένεια και διατηρεί έμπρακτα όσα είπαμε στο παιδί ότι αντιπροσωπεύει ο Άγιος Βασίλης.

Ιδιαίτερη προσοχή, βέβαια, πρέπει να δοθεί στη φράση που ακούγεται πολύ αυτόν τον καιρό “αν είσαι καλό παιδί ο Άγιος Βασίλης θα σου φέρει δώρο”. Σε αυτή την περίπτωση ο- τόσο αθώος- μύθος του Άγιου Βασίλη μπορεί να γίνει επικίνδυνος, να ματαιώσει το παιδί και να πλήξει την αυτοεκτίμησή του. Τι γίνεται, για παράδειγμα, όταν ένας συμμαθητής τους, λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν πάρει δώρο; Ήταν κακό παιδί; Και τι σημαίνει τελοσπάντων “κακό” και “καλό” παιδί; Δεν υπάρχει “καλό” ή “κακό” παιδί, υπάρχουν “καλές” και “κακές” πράξεις. Ας μην αναπαράγουμε τα στερεότυπα που με τόσο κόπο προσπαθούμε να αποβάλλουμε από τα παιδιά.

Αυτές τις μέρες ας κρατήσουμε, μικροί και μεγάλοι, την πραγματική μαγεία αυτών των εορτών, την αγάπη, το νοιάξιμο, τη γενναιοδωρία. Ας αφήσουμε να γεμίσουμε όλοι με τη λάμψη και τη ζεστασιά του παραμυθιού και το φως της ελπίδας και της πίστης.

Καλές και φωτεινές γιορτές!

Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών «Έργο Αγάπης» θα βρείτε εδώ

 
Ακολουθήστε μας

@ 2020 KIDSPROJECT. All rights reserved. Όροι και προϋποθέσεις.