Κλείσιμο

Συντακτική Ομάδα Kidsproject.gr

1 Feb, 2021

Αδελφικοί καβγάδες: 14 τρόποι για να τους αντιμετωπίσετε

Οι γονείς έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με τους τσακωμούς των παιδιών τους, και η κατάσταση αυτή αποτελεί, πολλές φορές, σύνηθες φαινόμενο της καθημερινότητάς τους. Οι αδελφικοί καβγάδες συναντώνται σε μεγάλη συχνότητα κι ένταση στις μικρές ηλικίες των παιδιών και μειώνονται σταδιακά, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Αποτελούν φυσιολογικές αντιδράσεις των παιδιών και σχετίζονται άμεσα με τις ανάγκες της αναπτυξιακής φάσης του κάθε παιδιού.

Ιδιαίτερα όμως αυτή την περίοδο που τα παιδιά είναι αναγκασμένα να παραμένουν για περισσότερες ώρες στο σπίτι αυτοί οι καβγάδες μπορεί να οξυνθούν!

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε ως γονείς;

Το ζητούμενο δεν είναι να μην υπάρχει ποτέ διαφωνία ή τσακωμός μεταξύ των παιδιών, διότι αυτό είναι κάτι που προκύπτει φυσιολογικά από την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων γενικότερα. Το ζητούμενο είναι να μάθετε στα παιδιά να επιλύουν τις διαφωνίες τους με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο και με στόχο να παραμένουν μονιασμένα. Εκτός από τη βελτίωση της αδελφικής τους σχέσης, θα τα εφοδιάσετε, ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα και τις κοινωνικές τους σχέσεις εκτός σπιτιού.

Αδελφικοί καβγάδες: Πώς θα τους αντιμετωπίσετε

Eίναι καλό να ακολουθήσετε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω τακτικές, για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν να επιλύουν τις διαφωνίες τους και να διατηρούν καλές σχέσεις μεταξύ τους.

Ενθαρρύνετε την επίλυση της διαφωνίας χωρίς να παρέμβετε

Μπορεί να χρειαστεί να θέσετε κάποια όρια, όπως το ότι απαγορεύονται τα χτυπήματα ή οι «κακές λέξεις». Δώστε τους, όμως, την ευκαιρία να επιλύσουν το θέμα μόνα τους, χωρίς να κάνετε τον διαιτητή, όσο είναι δυνατόν. Αν παρέμβετε, υποστηρίζοντας το «θύμα» και μαλώνοντας τον «θύτη», τότε ο «θύτης» θα πιστεύει ότι δεν τον αγαπάτε, ενώ το «θύμα» υιοθετεί τη στάση, ότι χρειάζεται πάντα προστασία από κάποιον άλλο.

Είναι καλύτερα να μην παίρνετε το μέρος κανενός, να διατηρείτε ουδέτερη στάση και να ενθαρρύνετε τα παιδιά να επιλύουν το θέμα μόνα τους με ηρεμία. Όταν παρεμβαίνετε, παίρνοντας θέση υπέρ κάποιου, αυξάνετε τον ανταγωνισμό και τη διχόνοια μεταξύ τους.

Επιλέξτε πού να παρέμβετε

Επιλέξτε σοφά τις διαφωνίες στις οποίες αξίζει να παρέμβετε. Η λογομαχία για το ποιος είχε πρώτος ένα παιχνίδι είναι κάτι το οποίο μπορούν να επιλύσουν τα παιδιά μόνα τους. Ωστόσο, η άσκηση ψυχολογικής βίας ανάμεσά τους είναι κάτι το οποίο αξίζει την προσοχή και την παρέμβασή σας.

Απομακρύνετε το ένα παιδί από το άλλο

Όταν οι αδελφικοί καβγάδες είναι σε ένταση και η κατάσταση ξεφεύγει, τότε είναι καλό να απομακρύνετε το ένα παιδί από το άλλο και να προσπαθήσετε να τα ηρεμήσετε, χωρίς να κάνετε διακρίσεις.

“    Η απομάκρυνση συχνά βοηθά, ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα          

Έπειτα, μπορείτε πιο εύκολα να ενθαρρύνετε τα παιδιά να επιλύσουν ήρεμα τη διαφωνία τους.

Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοούν τους άλλους

Βοηθήστε τα παιδιά να ακούσουν και να καταλάβουν και την άλλη πλευρά που μπορεί να διαφέρει από τη δική τους. Να κάνουν διάλογο, να εκφράζουν τις αντιρρήσεις και τις επιθυμίες τους με κατάλληλο τρόπο και χωρίς να πληγώνουν τους άλλους.

Απομακρύνετε το παιχνίδι

Αν ο τσακωμός αφορά στην κατοχή κάποιου αντικειμένου-παιχνιδιού, τότε είναι καλό να απομακρύνετε το παιχνίδι με τον όρο ότι θα τους το ξαναδώσετε, μόνο αν επιλύσουν τη διαφωνία τους με κατάλληλο τρόπο.

Εξασφαλίστε χρόνο για το κάθε παιδί ξεχωριστά

Οι αδελφικοί καβγάδες προκύπτουν, συχνά, από την ανάγκη τους να σας τραβήξουν την προσοχή. Προσπαθήστε να εξασφαλίζετε χρόνο για το κάθε παιδί ξεχωριστά, κάνοντας μαζί του πράγματα που το ευχαριστούν, ώστε να του δείξετε πόσο ξεχωριστό είναι για εσάς. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στο κάθε παιδί να έχει, έστω για λίγο, την αμέριστη προσοχή που χρειάζεται από εσάς.

Δώστε, επίσης, την προσοχή σας και επιβραβεύστε το κάθε παιδί, όταν μοιράζεται τα παιχνίδια του, όταν περιμένει υπομονετικά τη σειρά του και, γενικότερα, όταν παίζει όμορφα και ήρεμα με τα αδέλφια του. Έτσι το παιδί θα συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να κερδίσει την προσοχή σας κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Επιδιώξτε κάθε παιδί να έχει τον δικό του χώρο

Είναι σημαντικό για το κάθε παιδί να έχει τον δικό του χώρο και είναι πιθανό να προκύψει καβγάς, λόγω της παραβίασης του χώρου αυτού από τα αδέλφια. Αν δεν είναι δυνατό να έχουν τα παιδιά σας ξεχωριστά δωμάτια, οργανώστε το δωμάτιο που μοιράζονται με τέτοιον τρόπο, ώστε το καθένα να έχει σε ξεχωριστό μέρος τα πράγματά του και να είναι υπεύθυνο γι’ αυτά.

Έτσι θα εδραιώσετε κανόνες που μαθαίνουν στα παιδιά να σέβονται ο ένας τον χώρο του άλλου, να ρωτάνε πριν πάρουν κάτι που ανήκει στον άλλον και να είναι υπεύθυνα για την καθαριότητα του χώρου τους.

Μη ρίχνετε πάντα ευθύνες στα μεγαλύτερα παιδιά

Μην καταλογίζετε ευθύνες πάντα στα μεγαλύτερα παιδιά με τη δικαιολογία, ότι πρέπει να είναι πιο υπεύθυνα και να μην τα βάζουν με τα μικρά τους αδέλφια ή ότι τα μικρότερα είναι πιο αδύναμα και ανήμπορα. Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να συμμετάσχουν στη φροντίδα και στη διαπαιδαγώγηση των μικρότερων αδελφών τους, όπως για παράδειγμα να τους δείξουν πώς παίζεται ένα παιχνίδι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ανταγωνισμού, την ενίσχυση του αδελφικού δεσμού, αλλά και να νιώθουν τα παιδιά ότι συνεισφέρουν στην οικογένεια και ότι τα εμπιστεύεστε.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μη γίνεται «κατάχρηση» των μεγαλύτερων παιδιών δίνοντάς τους ευθύνες που αφορούν τους γονείς. Διότι μπορεί να προκληθεί στα παιδιά δυσαρέσκεια, αντί να ενισχυθεί ο δεσμός ανάμεσά τους.

Αποφύγετε τις συγκρίσεις μεταξύ των παιδιών

Αποφύγετε τη σύγκριση μεταξύ των παιδιών, διότι έτσι ενισχύονται ο ανταγωνισμός και οι τσακωμοί μεταξύ τους. Αποδεχτείτε και σεβαστείτε την ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία, τις ξεχωριστές δυνατότητες, τις ανάγκες και τα ταλέντα που έχει το κάθε παιδί και ενισχύστε τα. Μην πιέζετε ένα εσωστρεφές παιδί να γίνει κοινωνικό ή ένα κοινωνικό παιδί να «συμμαζευτεί» και, κυρίως, μη λέτε στο ένα παιδί να παραδειγματίζεται από το άλλο.

Γίνετε πρότυπα συμπεριφοράς

Μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε πρότυπα συμπεριφοράς για τα παιδιά σας. Επομένως, την επόμενη φορά που θα έρθετε σε διαφωνία με κάποιο μέλος της οικογένειας προσπαθήστε να δώσετε το καλό παράδειγμα όσον αφορά στην αντιμετώπιση της διαφωνίας. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, συζητήστε και δείξτε διάθεση αλληλοκατανόησης, αντί να φωνάξετε ή να είστε επιθετικοί.

Θέστε κανόνες

Θεσπίστε σαφείς και συγκεκριμένους κανόνες αποδεκτών και μη αποδεκτών συμπεριφορών όσον αφορά στην επίλυση διαφωνιών. Υπενθυμίζετέ τους ότι η βία δεν επιλύει ποτέ ένα πρόβλημα, αλλά δημιουργεί περισσότερα.

“    Μάθετε στα παιδιά ότι ο διάλογος αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο επίλυσης μιας διαφωνίας          

Επιβάλετε συνέπειες

Επιβάλετε συνέπειες στα παιδιά, αδιακρίτως, για τον λόγο ότι καυγάδισαν και μείνετε σταθεροί στην επιβολή αυτών των συνεπειών.

Τηρήστε τις οικογενειακές συναντήσεις

Η συνάντηση όλης της οικογένειας κάθε τόσο είναι χρήσιμη, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να εκφράζουν τις διαφωνίες τους ή τα παράπονά τους. Αποτελούν, επίσης, μία καλή ευκαιρία για τους γονείς, ώστε να υπενθυμίσουν τους κανόνες καλής συμπεριφοράς μεταξύ των μελών της οικογένειας, να προσθέσουν νέους κανόνες ή να αναθεωρήσουν τους ήδη υπάρχοντες.

Διαβάστε παιδικά βιβλία

Ένας καλός τρόπος για να διαπαιδαγωγήσετε τα παιδιά σας σχετικά με την επίλυση των διαφωνιών τους είναι μέσα από τα παιδικά βιβλία. Τα παιδικά βιβλία εξηγούν με τρόπο κατανοητό, για την κάθε ηλικία, πώς προκύπτει μια διαφωνία και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να επέλθει η λύση.

Τα βιβλία αυτά δημιουργούν χαρακτήρες με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν και να υιοθετήσουν τις συμπεριφορές τους, ώστε να επιλύουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τις διαφωνίες τους.

 

Πηγή: missormadam.gr