Συντακτική Ομάδα Kidsproject.gr

4 Feb, 2021

Ο Θησέας και ο Μινώταυρος -Ελληνική Μυθολογία

Το γνωστότερο κατόρθωμα του Θησέα υπήρξε η θανάτωση του Μινώταυρου. Ο Μίνωας, για να τιμωρήσει τους Αθηναίους επειδή σκότωσαν τον γιο του, τον Ανδρόγεω, κήρυξε πόλεμο στον οποίο νίκησε. Ως ποινή των Αθηναίων όρισε κάθε εννιά χρόνια εφτά νέοι Αθηναίοι και εφτά νέες Αθηναίες να στέλνονται στην Κρήτη και να κατασπαράζονται από τον Μινώταυρο μέσα στον Λαβύρινθο.

Ο Θησέας αποφάσισε να σαλπάρει για την Κρήτη και να θέσει τέλος στη ντροπιαστική εισφορά σε αίμα. Πήρε τη θέση ενός από τους 7 νέους και απέπλευσε μαζί. Καταπλέοντας στην Κρήτη γνώρισε την κόρη του Μίνωα, την Αριάδνη, και οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν. Η Αριάδνη τον έβαλε να υποσχεθεί ότι θα την έπαιρνε στην πατρίδα του και θα την παντρευόταν. Μετά, του έδωσε ένα κουβάρι κλωστή, τον «Μίτο της Αριάδνης», ώστε όταν ο Θησέας έμπαινε στον λαβύρινθο να το ξετυλίγει, για να μπορέσει έπειτα, αφού σκοτώσει τον Μινώταυρο, να βρει την έξοδο.

Αφού εξόντωσε τον Μινώταυρο, ο Θησέας κατά την επιστροφή του στην Αθήνα ξέχασε να αλλάξει τα πανιά του καραβιού του από «μαύρα» σε «άσπρα» ως ένδειξη της νίκης του κι ο πατέρας του, νομίζοντας πως έχασε τον αγαπημένο του υιό, έπεσε από τον γκρεμό στο ακρωτήριο του Σουνίου.

Σύμφωνα με τον μύθο από τον βασιλιά Αιγέα πήρε το όνομά του το Αιγαίο Πέλαγος! 

Δείτε την ταινία:


ΠΗΓΗ


Μπορείτε να διαβάσετε τον μύθο του Θησέα μαζί με τα παιδιά σας στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ο Θησέας και ο Μινώταυρος


Δείτε ακόμα στο Kidsproject.gr:

Περισσότερα παραμύθια και ταινίες μικρού μήκους, θα βρείτε στην ενότητα "Αρθρογραφία" στο Kidsproject.gr!

Ακολουθήστε μας

@ 2020 KIDSPROJECT. All rights reserved. Όροι και προϋποθέσεις.