Κλείσιμο

Σίλια Χαλιώτη

22 Feb, 2021

10 Βήματα για να μάθεις να σκέφτεσαι θετικά!

Ξέρεις, ότι τα συναισθήματα χαράς λύπης συνδέονται μεταξύ τους και συχνά διαδέχονται το ένα το άλλο;

Ξέρεις, ότι το να είναι κάποιος χαρούμενος είναι επιλογή του; Θέλει προσπάθεια και θέληση για να επιλέξεις τη χαρά από τη λύπη και είναι αρκετά δύσκολο να πείσεις κάποιον να σκέφτεται θετικά.

Δεν είμαστε όλοι σαν τον Πήτερ Παν: «Σκέψου μια όμορφη σκέψη και με λίγη αστερόσκονη θα πετάξεις»…

Χακούνα Ματάτα

Δε θα μπορούσα να μην ξεκινήσω απ’ τους Τιμόν και Πούμπα, απ’ τον αγαπημένο μου Βασιλιά των Λιονταριών. Και υπάρχει λόγος: Χακούνα Ματάτα σημαίνει «όχι ανησυχία και άγχος για το υπόλοιπο της μέρας». Οι δύο λέξεις που θα σε αποφορτίσουν είναι και αυτές που σου λένε : ξέχνα για λίγο το πρόβλημά σου, κι αν τα καταφέρεις, θα έχεις αξιοποιήσει το χρόνο σου για να κάνεις κάτι καλύτερο για εσένα, για να καθαρίσει το μυαλό σου, για να βρεις μια σωστή λύση.Γράψε ημερολόγιο ή γράψε πώς αισθάνεσαι σε μια χαρτοπετσέτα και μετά πέτα την. Δε θα τα διαβάσει κανείς. Δεν έχει να κάνει με το ταλέντο σου να γράφεις καλά ή όχι. Θα αρχίσεις να γράφεις πώς νιώθεις, τι έκανες μέσα στην ημέρα και σιγά-σιγά, θα αισθάνεσαι λίγο καλύτερα από την προηγούμενη μέρα. Θα προοδεύσεις και θα το καταλάβεις. Για να προοδεύσεις, όμως, θα αρχίσεις από χαμηλά. Θα αισθανθείς άσχημα, για να νιώσεις καλύτερα.

Να θυμάσαι: Όλα διορθώνονται!

Είμαστε τυχεροί που είμαστε άνθρωποι. Αν ήμασταν δέντρα μέσα στην καταστροφή, πχ σε μια πυρκαγιά, δε θα καταφέρναμε ποτέ να βγάλουμε τις ρίζες μας και να τρέξουμε να φύγουμε. Οι άνθρωποι έχουν αυτή τη δυνατότητα. Και να αποφύγουν την καταστροφή, αλλά και να τη σώσουν. Κι όλα αυτά επειδή έχουμε μυαλό και γλώσσα για να επικοινωνούμε. Επίσης, έχουμε και καρδιά. Που τα αντέχει όλα.

Φτιάξε τη στάση του σώματός σου!

Μάθε να κρατάς την πλάτη σου ίσια και να κάθεσαι ίσια. Με αυτό τον απλό τρόπο, το σώμα σου στέλνει το μήνυμα στον εγκέφαλό σου ότι «όλα καλά» και έτσι το μυαλό σου είναι πιο ανοιχτό στο να σκεφτεί θετικά.

Διάβαζε θετικό υλικό!

Επίλεξε να διαβάζεις θετικά πράγματα, όμορφα παραμύθια, ευχάριστα βιβλία, συμβουλές για καλύτερη ζωή, κλπ.

Θέσε τον στόχο της ημέρας!

Πριν σηκωθείς από το κρεβάτι, βάλε έναν στόχο για τη μέρα σου και με κλειστά μάτια φαντάσου τον εαυτό σου να κάνεις τα βήματα προς την πραγματοποίηση του. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο «σήμερα θέλω να ξεκινήσω ένα λογοτεχνικό βιβλίο», ή «σήμερα σκοπεύω να αισθάνομαι χαρούμενος/η».

Μάθε να παρατηρείς και να σημειώνεις καθημερινά τρία πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη!

Έτσι, αντί να γκρινιάξεις για τα όποια στραβά και ανάποδα υπάρχουν στη ζωή σου, παρατήρησε το ότι είσαι υγιής, ότι έχεις ένα όμορφο σπίτι, την οικογένειά σου να σε αγαπάει, οτιδήποτε μικρό ή μεγάλο που είναι θετικό και κάνει τη διαφορά στη ζωή σου. Ειδικά αν πιστεύεις ότι είναι κάτι δεδομένο, θα πρέπει να αναθεωρήσεις και να μάθεις να το εκτιμάς.

Βάλε ένα βότσαλο στην τσέπη σου: Σοβαρά!

Ακόμα καλύτερα αν είναι μια πέτρα που έχει νόημα και σημασία για εσένα, π.χ., αν είναι μια πετρούλα που μάζεψες από την αγαπημένη σου παραλία ή τις προηγούμενες σου διακοπές. Φύλαξε αυτή την πέτρα στην τσέπη σου, σε καθημερινή βάση. Όχι για να… λιθοβολήσεις τον εαυτό σου ή τους άλλους που σε ζορίζουν! Όταν δεις ότι ξεκινάς να κάνεις μία αρνητική σκέψη, βάλε το χέρι σου στην τσέπη και μετάφερε το βότσαλο στην άλλη τσέπη. Η βασική αρχή αυτής της ενέργειας είναι ότι με την πράξη της μετακίνησης κινητοποιείς διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου σου και «διαλύεις» την αρνητική σκέψη στη γέννησή της.

Πριν κοιμηθείς, διάβασε!

Διάβασε κάτι που σε ενθουσιάζει. Μια αστεία ιστορία, ένα σπουδαίο μυθιστόρημα, το ημερολόγιό σου, μια ευχετήρια κάρτα, ένα μήνυμα… Κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις σπουδαίος, που θα σου δώσει κίνητρα για την επόμενη μέρα.ΥΓ: Μπορείς να διαβάσεις και το μάθημα της ιστορίας, αλλά δε θα το συνιστούσα. Δεν υπάρχει κεφάλαιο χωρίς μάχες και πολέμους. Εμείς, θέλουμε θετικότητα, σωστά; Οπότε την Ιστορία να τη διαβάζεις το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα.

Κάνε κάτι καινούριο!

Δε χρειάζεται να είναι κάτι ασυνήθιστο, όπως να κολυμπήσεις με δελφίνια. Ακόμα και μπάνιο με σαπουνόφουσκες και μπουρμπουλήθρες στη μπανιέρα αντί για ντους είναι μια φανταστική ιδέα. Προσπάθησε να ζεις καινούρια πράγματα, να κάνεις καινούριες δραστηριότητες για να εμπλουτίσεις τον εαυτό σου και να καθαρίσεις το μυαλό σου.

Το καλύτερο για το τέλος...

Αγάπησε τον εαυτό σου. Προσπάθησε να μην τον μαλώνεις συνέχεια. Μην είσαι κακός μαζί του. Το βέβαιο είναι ότι κάποιος σε αγαπάει ήδη. Ακόμα κι αν είναι η μαμά σου. Εφόσον υπάρχει ένας, θα υπάρχει σίγουρα κι άλλος. Ίσως, ο μπαμπάς σου ή τα αδέρφια σου ή η δασκάλα σου… Πόσο όμορφο θα ήταν να είσαι εσύ ο πρώτος στη λίστα των θαυμαστών σου; Να είσαι περήφανος για εσένα σε κάθε βήμα σου, να χαίρεσαι όταν έχεις ξεπεράσει τον εαυτό σου;

Μάθε να «ζεις» και να απολαμβάνεις τις μικρές χαρές της ζωής: ένας ωραίος χυμός, μια βαθιά συζήτηση, η πρώτη γαρδένια που άνθισε στη γλάστρα, ένα αναπάντεχο μήνυμα από ένα αγαπητό πρόσωπο με το οποίο είχες χαθεί, όλα αυτά και άλλα πολλά είναι μικρές, ευχάριστες στιγμές που σου δημιουργούν θετικό αίσθημα και φέρνουν το χαμόγελο στα χείλη σου. Μην υποτιμάς τις μικρές στιγμές, γιατί δημιουργούν θετικότητα και χαρά ζωής! Μάθε να τις αναγνωρίζεις και να τις ζεις.

Ομολογώ πως είναι λίγο δύσκολο να σκέφτεσαι θετικά. Μου κόστισε πολύ χρόνο, διάβασμα και δάκρυα, αλλά τελευταία πολλοί μου λένε:

«Είσαι τυχερή. Όλα σου έρχονται εύκολα».

Κι όμως, δεν είναι έτσι. Εργάστηκα για να μου έρχονται όλα εύκολα. Και πέρασε πολύς καιρός από τότε.

Το θετικό στο να σκέφτεσαι θετικά είναι ότι επηρεάζει θετικά τη ζωή σου.

Ακόμα και η πιο μικρή σκέψη.

Ίσως ο Πήτερ Παν να είχε δίκιο τελικά. Λίγη αστερόσκονη θα άλλαζε τον κόσμο…

Περισσότερες πληροφορίες για τη Σίλια Χαλιώτη θα βρείτε ΕΔΩ