Στη θάλασσα με τον Περσέα - Μια παράσταση αφήγησης με ζωντανή μουσική

ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΑΜΩΜΑΤΑ

Ιστότοπος

Στη θάλασσα με τον Περσέα

Παρασκευή 24 Ιουνίου 8.30μμ

Μια παράσταση αφήγησης με ζωντανή μουσική

 

‘’Το ταξίδι του Περσέα θα το κάνουμε μαζί,

θα ‘μαστε οι σύντροφοί του για να φτάσει στο νησί

μα στη θάλασσα σαν μπει, πριν τη Μέδουσα να βρει,

ο ήρωας θα φοβηθεί!’’

 

Τον μύθο του Περσέα ίσως τον έχετε ακουστά. Ξέρετε, την ιστορία εκείνου του αγοριού που γεννήθηκε μέσα στη θάλασσα, τα έβαλε με τις Γραίες, τη Μέδουσα και το θαλάσσιο κήτος, που οι Θεοί λένε πως του έστειλαν βοηθούς μαγικούς. Εμείς όμως θα σας πούμε ένα μυστικό. Αυτός ο ήρωας ο τρανός κάπου θα φοβηθεί. Ποιος είναι αυτός που στέκει όμως δίπλα στον Περσέα; Ήρωας δεν φαίνεται να είναι ξακουστός, μα κρατάει τους δικούς του βοηθούς. Γιάννη τον λένε και εκεί κάπου στη μέση της δικής του διαδρομής, θα φοβηθεί κι αυτός. Και οι δυο τους μπροστά στον φόβο θα σταθούν, τραγούδι για να πουν. 

Ο αρχαιοελληνικός μύθος του Περσέα μπλέκει με το παραδοσιακό παραμύθι «Το Λαλουσάκι και το Σκουφάκι» και μαζί τραγουδούν για την περικεφαλαία μα και το σκουφί που σε κάνει αόρατο, το κοφτερό σπαθί και την ασπίδα, για σανδάλια φτερωτά κι δυο σάκους μαγικό! Ιστορίες που συναντιούνται για να εμπνεύσουν τον Περσέα να σηκωθεί μα και τον Γιάννη να ονειρευτεί. 

Αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου Ειρήνη Νικολακοπούλου 

Μουσική: Ειρήνη Νικολακοπούλου

Διάρκεια: 60 λεπτά

Ηλικίες: 4 – 104

📌 ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΕΝΔΩ, ΚΑΛΑΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, (πλησίον δημοτικού σχολείου Καλάμου)

📆 Παρασκευή 24 Ιουνίου, 8.30μμ 

Είσοδος: 5 ευρώ για την ενίσχυση της Καλλιτεχνικής Ένωσης Δήμου Ωρωπού


📖 Βιργινία Κοκκίνου

Αν και γεννήθηκε σε μια μεγάλη πόλη, πάντα πίστευε ότι δραπέτευσε από τον κόσμο των παραμυθιών. Άλλωστε από μικρή της άρεσε να φτιάχνει ιστορίες για να κάνει τα αδέρφια της να γελάνε. Έμαθε πολλές γλώσσες για να μπορεί να μιλάει με όλου του κόσμου τα μαγικά πλάσματα μαθητεύοντας στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και αφού έλιωσε σαράντα ζευγάρια παπούτσια έμαθε την τέχνη της αφήγησης στο Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Από τότε ταξιδεύει με μια βαλίτσα γεμάτη παραμύθια παντού όπου οι άνθρωποι θέλουν να ακούν ιστορίες.

Έχει εκδώσει δύο βιβλία με παραμύθια & CD, το Αχ, κυρ Λύκε (μουσική Γιάννης Ψαριώτης) και το Ψείρα στα Γένια του Βασιλιά (μουσική Γιάννης Ανθόπουλος) Τελευταία έχει αποκτήσει έναν καινούριο φίλο, ένα Κόκκινο Μπαλόνι, με το οποίο λένε ιστορίες και συζητάνε με τα μικρά παιδιά, το οποίο ήτα υποψήφιο για βράβευση στο διαγωνιστικό τμήμα podcast του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το podcast Κόκκινο Μπαλόνι αλλά και περισσότερα για τα παραμυθοτάξιδά της μπορείτε να γνωρίσετε στον ιστότοπο της www.paramithokamomata.gr

Τα τελευταία έξι χρόνια έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς και διαφορετικούς χώρους και φορείς. Ενδεικτικά: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Φεστιβάλ Τήνου, Δήμος Σερίφου, Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάρου, Δήμος Σπετσών, Δήμος Ιλίου, Δήμος Ωρωπού, Όμιλος Πειραιώς, Δήμος Νεμέας, Δήμος Κεφαλονιάς, Φεστιβάλ Βοβούσας, ΟΠΑΝΔΑ, Γιορτή Παραμυθιών Κέας, Bobos Arts Festival, Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Μουσεία Σπάρτης και Λέσβου), δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. Παράλληλα έχει φιλοξενηθεί σε εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπως στις εκπομπές Της ψυχής μου το χώμα (ΕΡΤ Η φωνή της Ελλάδας- Ιούνιος 2018), Αναζητώντας τον απολεσθέντα ήχο (τρίτο πρόγραμμα, 1/5/2017), Η αυλή των χρωμάτων (ΕΡΤ2, https://webtv.ert.gr/ert2/i-ayli-ton-xromaton/20dek2018-i-ayli-ton-chromaton/), Τα ξωτικά της παράδοσης (Η φωνή της Ελλάδας- Μάρτιος 2019), Στο αυτί του δράκου (iconradio.gr – Μάιος 2019), radiopitsiriki.gr, Αναζητώντας τον ρυθμό του swing (Πρώτο Πρόγραμμα) & Καινά Δαιμόνια (Δεύτερο Πρόγραμμα) και ηχογραφεί παραμύθια για το Podcast Πες μου μια ιστορία, το οποίο μπορείτε να ακούσετε από όλες τις γνωστές πλατφόρμες.

🎻 Ειρήνη Νικολακοπούλου 

H Eιρήνη Νικολακοπούλου γεννήθηκε το 1988. Είναι μουσικός και αφηγήτρια και ζει στην Αθήνα. Σε μικρή ηλικία ξεκίνησε τις σπουδές τις στο κλασικό βιολί και στα θεωρητικά της μουσικής. Παράλληλα φοίτησε στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης όπου γνώρισε και άλλα μουσικά είδη και όργανα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικής αλλά και ελληνικής παραδοσιακής και οθωμανικής μουσικής. Μετά το πέρας των σπουδών της στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ, εκπαιδεύτηκε στην τέχνη της αφήγησης στη διετούς φοίτησης ''Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης'' του ''Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών'' στην Αθήνα όπου τώρα διδάσκει η ίδια ''Μουσική στην αφήγηση''. Κατά τη διαμονή της στην Ολλανδία ολοκλήρωσε το ''Professional course of storytelling 2019'' στο Mezrab Storytelling school στο Άμστερνταμ. Παρακολούθησε επίσης το ετήσιο σεμινάριο ''Εκπαίδευση στο Μουσείο'' από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στο οποίο εργάστηκε μετά την εκπαίδευσή της. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια αφήγησης με εφαρμογές στην εκπαίδευση, παιδαγωγικής στη φύση, αφήγησης με άξονα την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς κ.α.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής συμμετέχοντας σε μουσικά σχήματα και φεστιβάλ. Συνεργάζεται επίσης με αφηγητές αναλαμβάνοντας τη σύνθεση και την εκτέλεση μουσικής για παιδικές παραστάσεις. Παράλληλα παρουσιάζει παραστάσεις αφήγησης με πρωτότυπη μουσική για παιδιά και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, θέατρα και χώρους τέχνης σε Ελλάδα και Ολλανδία. Ακόμη, πραγματοποιεί εβδομαδιαία εργαστήρια για παιδιά με άξονες την αφήγηση και τη μουσική.

Έχει ιδρύσει την ομάδα Sporos MusicTales που αποτελείται από αφηγητές, μουσικούς και εικαστικούς οι οποίοι συνδημιουργούν μουσικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Σε συνεργασία με την ‘’bond-us music’’ έχει ηχογραφήσει το παραμύθι ''O τόπος με τα χρυσά κλαδιά'' σε δική της απόδοση και πρωτότυπη μουσική που κυκλοφορεί σε CD Album. Με τις παραστάσεις της έχει συμμετάσχει ως αφηγήτρια και μουσικός σε φεστιβάλ αφήγησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (13η, 15η και 16η Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα, 4ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στην Κύπρο, 8th Festival Internazionale di Storytelling στην Ιταλία, Oerol Festival 2019 στην Ολλανδία κ.α.) 


Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη Βιργινία Κοκκίνου και τα Παραμυθοκαμώματα;

κάντε κλικ στην εικόνα

Friday 24 June

Επικοινωνία

Ακολουθήστε μας

@ 2020 KIDSPROJECT. All rights reserved. Όροι και προϋποθέσεις.