Ειδικός Μουσικοπαιδαγωγός

-Μουσική προπαιδεία-αγωγή σε παιδιά/ενήλικες  τυπικής/μη τυπικής ανάπτυξης/με χαμηλή όραση.

Μουσικοπαιδαγωγική προσέγγιση Οrff/Kodaly/Willems

-Εκμάθηση μουσικών οργάνων (Μοντέρνων/Κλασσικών)

(πιάνο,φλογέρα,φλάουτο,αρμόνιο,κιθάρα,μπουζούκι κ.α.)

-Υπηρεσίες Στούντιο Ηχογραφήσεων

Musicways Studio (Αττική)

Λίγα λόγια

Πολλές φορές αναζητάμε τρόπους δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά μας, αλλά δε γνωρίζουμε ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή και αν θα τους αρέσει. Πολλές φορές δε γνωρίζουμε αν η ηλικία τους είναι κατάλληλη για αυτό που έχουμε επιλέξει. Μία ενασχόληση με πολλά οφέλη είναι η μουσική προπαιδεία. Ακούγοντας οι γονείς αυτόν τον όρο θεωρούν ότι είναι κάτι δύσκολο για να ασχοληθεί ένα παιδί.

Τι είναι η μουσική προπαιδεία;

Η μουσική προπαιδεία αποτελεί έναν τρόπο εξοικείωσης με τη μουσική, γνωριμίας με τους ήχους και τις νότες και ταυτόχρονα έναν τρόπο ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Είναι ένας τομέας που συνδέεται με τη διδασκαλία και την εκμάθηση μουσικής. Όμως, πλέον αυτό δε γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά μέσα από το παιχνίδι και με τη βιωματική μάθηση. Έτσι, με έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη μουσική.

Η μουσική παιδεία αγγίζει πραγματικά όλους τους τομείς της μάθησης:

  • τον ψυχοκινητικό, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων στη μουσική
  • το γνωστικό, που επικεντρώνεται στην απόκτηση γνώσεων για τη μουσική
  • τον συναισθηματικό, που περιλαμβάνει την εκτίμηση και την ευαισθησία στη μουσική.

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ασχοληθεί με τη μουσική;

Σύμφωνα με έρευνες, η ενασχόληση ενός παιδιού με τη μουσική σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της νοημοσύνης, βελτιώνοντας τη σχολική απόδοση.

Επίσης, τα πρώτα χρόνια ζωής είναι και τα πιο σημαντικά για την ανάπτυξη του μουσικού ταλέντου. Ένα παιδί συνήθως ξεκινά να δείχνει ενδιαφέρον για κάποιο μουσικό όργανο, κυρίως κρουστό (μεταλόφωνο ή πιάνο) που είναι πιο εύκολο να το διαχειριστεί. Έτσι, χάρη στην πλαστικότητα του εγκεφάλου δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη μουσική καλλιέργεια του παιδιού.

Τα παιδιά με μουσική καλλιέργεια έχουν πιο ήπιο χαρακτήρα και μάλιστα αυτός είναι και ένας λόγος που η εκμάθηση μουσικών οργάνων έχει χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως ως μέσο βελτίωσης της ψυχολογίας των παιδιών.

Στο εξωτερικό υπάρχουν σχολεία που βάζουν τους μαθητές να εξασκούνται σε μαθηματικές πράξεις και να επιδίδονται στην επίλυση προβλημάτων υπό τους ήχους δυνατής μουσικής.

Τι θα μάθει ένα παιδί με τη μουσική προπαιδεία;

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, οι δάσκαλοι μουσικής θα δείξουν και θα διδάξουν στα παιδιά τη διαδικασία εκμάθησης ορισμένων μουσικών οργάνων. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να μάθουν για την ιστορία της μουσικής, καθώς και να εκτιμούν την αξία της μουσικής. Η επαφή των παιδιών με τη μουσική γίνεται μέσα από μουσικά παιχνίδια και με τρόπο βιωματικό, κάτι που είναι πολύ εύκολο για αυτά και μάλιστα τα διασκεδάζει, κεντρίζοντάς τους το ενδιαφέρον.

Καλό θα ήταν να υπάρχει ήδη από την προσχολική ηλικία η επαφή με τη μουσική προπαιδεία και έτσι το παιδί να έχει εξοικειωθεί με τα είδη των μουσικών οργάνων, τους ήχους που βγάζει το καθένα, τα ονόματά τους και γενικά να έχει πειραματιστεί και να έχει αυτοσχεδιάσει για να ανακαλύψει τη μουσική.

Όμως, ακόμα κι αν δεν έχει καμία σχέση με τη μουσική από μικρή ηλικία, ένα παιδί μπορεί να συμμετέχει σε ορισμένες μουσικές δραστηριότητες που είναι ικανές να αναπτύξουν το ταλέντο του.

Μπορεί η μουσική να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση;

Η μουσική παιδεία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών. Η εκμάθηση μουσικής μπορεί να είναι σε πολλές μορφές, είτε μέσα από την άμεση επαφή με ένα μουσικό όργανο είτε μέσα από το συνδυασμό μουσικής και αφήγησης παραμυθιών ή μέσω της μουσικοκινητικής. Ακόμα και μέσα από τον αυτοσχεδιασμό από τα ίδια τα παιδιά.

Γιατί είναι σημαντική η μουσική προπαιδεία στην εκπαίδευση;

Φαίνεται ότι στις μέρες μας, η μουσική εκπαίδευση προσφέρεται όλο και λιγότερο σε πολλά σχολικά συστήματα. Δυστυχώς, πολλά σχολεία έχουν αρχίσει να αποκλείουν τη μουσική από τα προγράμματα σπουδών τους για να κάνουν χώρο για άλλα θέματα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η μουσική δεν είναι τόσο σημαντική όσο τα βασικά ακαδημαϊκά θέματα.

Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι τα οφέλη της μουσικής εκπαίδευσης περιλαμβάνουν την ακαδημαϊκή επιτυχία των μαθητών.

Η μουσική είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα για όλα τα παιδιά που μαθαίνουν και μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου, στην αύξηση της ανθρώπινης σύνδεσης και ακόμη και στην ανακούφιση του στρες. Καθώς η μουσική απομακρύνεται από τα σχολεία, τα παιδιά δεν λαμβάνουν πλέον αυτά τα οφέλη.

Γιατί να μάθει μουσική ένα παιδί; Ποια είναι τα οφέλη;

Διεγείρεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά

Διάφορες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αφοσίωση στη μουσική μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ανάπτυξης του εγκεφάλου στα παιδιά. Με τη μουσική αναπτύσσεται το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις λεκτικές και νοητικές διεργασίες και βελτιώνεται ο τρόπος που ο εγκέφαλος κατανοεί την ανθρώπινη γλώσσα, η οποία μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα.

Αυξάνεται το IQ

Άλλες μελέτες έχουν επίσης βρει αυξήσεις στα σημεία IQ σε παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική.

Βελτιώνεται η ικανότητα ανάγνωσης

Oι μαθητές που συμμετέχουν ενεργά σε μαθήματα μουσικής έχουν καλύτερες ικανότητες επεξεργασίας της ομιλίας και καλύτερη ικανότητα ανάγνωσης από παιδιά που δεν συμμετέχουν.

Η μουσική είναι ένας τρόπος σύνδεσης με άλλους ανθρώπους

Βοηθάει στη δημιουργία δεσμών μέσω του ήχου, του τραγουδιού και ακόμη και της κίνησης ή του χορού. Μουσικές εμπειρίες μπορούν να φέρουν πίσω μια μνήμη ή να δημιουργήσουν νέες. Μαθαίνουν να συνεργάζονται με άλλα άτομα και να ενισχύουν την ομαδικότητα. Καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και το σεβασμό

Η μουσική ενσωματώνει πολλά διαφορετικά θέματα

Τα παιδιά εκτός από τις μουσικές δεξιότητες που αναπτύσσουν, έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν και δεξιότητες στα μαθηματικά, δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής, επιστημονικές δεξιότητες και τη γνώση ιστορίας. Επιπλέον, καθώς συζητούν για τον τρόπο λειτουργίας των μουσικών οργάνων, μαθαίνουν πληροφορίες σχετικά με τη φυσική του ήχου και τον συσχετισμό της μουσικής με διάφορα σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Διδάσκεται η πειθαρχία

Η μουσική θα διδάξει επίσης στα παιδιά την πειθαρχία και τη διαχείρισης του χρόνου. Η πειθαρχία της μάθησης και η διαχείριση του χρόνου από νεαρή ηλικία θα έχουν αμέτρητα οφέλη για το μέλλον ενός παιδιού. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί αναπτύξει πειθαρχία στο δημοτικό σχολείο, θα είναι πολύ πιο ικανό να ισορροπήσει το φόρτο εργασίας που θα λάβει στο γυμνάσιο και θα υπερέχει στις τάξεις τους.

Ανακουφίζεται το άγχος

Η μουσική είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την ανακούφιση του στρες, κάτι που είναι σημαντικό για τους μαθητές που μπορεί να αισθάνονται συγκλονισμένοι από τη σχολική εργασία και να προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μουσική μπορεί να μειώσει την εξάντληση και να βελτιώσει τη διάθεση. Βελτιώνει την ψυχική υγεία και τα παιδιά αποφεύγουν ευκολότερα την επικίνδυνη συμπεριφορά.

Αναπτύσσεται η ακουστική δεξιότητα του εγκεφάλου

Η μουσική περιλαμβάνει την ακρόαση του εαυτού σου και του υπόλοιπου συνόλου. Οι μουσικοί πρέπει να ακούν tempo, δυναμική, συντονισμό και αρμονίες.

Αναπτύσσεται η δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα είναι μία ανεκτίμητη αξία για τα παιδιά μας. Η μουσική σίγουρα καλλιεργεί την δημιουργική πλευρά των παιδιών. Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στο μέλλον τους. Αποκτούν δημιουργική σκέψη και βρίσκουν πρωτοποριακές λύσεις στα προβλήματά τους. Γίνονται πολυδιάστατοι άνθρωποι και ευέλικτοι στον εργασιακό τομέα.

Η μουσική βοηθάει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες

Η μουσική μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τους βοηθάει να βρουν έναν τρόπο επικοινωνίας.

Τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική:

  • επιτυγχάνουν υψηλότερους βαθμούς στο σχολείο
  • αποκτούν δεξιοτεχνία και δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια
  • μαθαίνουν να προσπαθούν συνεχώς με σκληρή δουλειά για το καλύτερο αποτέλεσμα
  • αποκτούν αυτοεκτίμηση που πηγάζει από την αυτοέκφραση που τους προσφέρει η μουσική
  • νικούν ευκολότερα τους φόβους τους και παίρνουν ρίσκο στη ζωή

    Η μουσική έχει πολλά οφέλη για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε και να υποστηρίζουμε την επαφή με τη μουσική προπαιδεία στο σπίτι, στις παρέες, στα σχολεία!

Ωράριο

10:00-21:00

Εκδηλώσεις

Επικοινωνία

Υποβολή Κριτικής

Ακολουθήστε μας

@ 2020 KIDSPROJECT. All rights reserved. Όροι και προϋποθέσεις.