Κλείσιμο
author image

Μαρία Λαγουδάκη

Εκπαιδευτικός Προσχολικής Ηλικίας, M.Sc. Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση με Ειδίκευση στις Εναλλακτικές Ψυχοπαιδαγωγικές Προσεγγίσεις. Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων & Ειδικός Επιστήμονας επί των Διδακτικών Μεθόδων

24 Mar, 2020

Ιδέες για να περάσετε ευχάριστα χρόνο με τα παιδιά σας στο σπίτι

Τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά και τα παιδιά και οι μεγάλοι καλούνται να περάσουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, καλό θα είναι η εύκολη λύση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών να αποφευχθεί, καθώς οι πολυεπίπεδες αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής έκθεσης των παιδιών σε οθόνες είναι γνωστές. Για τον λόγο αυτό, σας ετοιμάσαμε μια σειρά ενδεικτικών προτάσεων ώστε να περάσετε τον χρόνο με τα παιδιά σας ευχάριστα και δημιουργικά.

• Κηπουρική
Καθώς η άνοιξη έχει ήδη έλθει, ένας πολύ ωραίος τρόπος να περάσετε δημιουργικό και ευχάριστο χρόνο με τα παιδιά σας είναι να στολίσετε το μπαλκόνι σας με όμορφα παρτέρια με λουλούδια διαφόρων ειδών, τη φροντίδα των οποίων θα αναλάβετε μαζί με τα παιδιά σας.

• Μαγειρική
Αφού τα παιδιά σας έχουν τόσο ελεύθερο χρόνο, κάντε τα βοηθούς σας στην κουζίνα και μαγειρέψτε μαζί πεντανόστιμα φαγητά και γλυκά τα οποία θα απολαύσει όλη η οικογένεια. Και αν τα παιδιά σας είναι μικρότερα, μια πολύ καλή ιδέα είναι να φτιάξετε κουλουράκια. Τα παιδιά θα ξετρελαθούν να παίζουν με τη ζύμη.

• Δουλειές του σπιτιού
Πέρα από τη διασκέδαση, καλό θα είναι τα παιδιά να μάθουν ότι για να μπορούμε να απολαμβάνουμε το σπίτι μας και να ζούμε όμορφα μέσα σε αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι καθαρό και τακτοποιημένο. Αυτό βέβαια, δε γίνεται από μόνο του, αλλά αποτελεί μια ευθύνη την οποία θα πρέπει να επωμίζονται όλοι όσοι ζουν σε αυτό. Παράλληλα, εμπλέκοντας τα παιδιά, στον βαθμό των δυνατοτήτων τους, σε δουλειές του σπιτιού αυξάνεται η αυτοεκτίμησή τους καθώς αισθάνονται ικανά να αναλαμβάνουν και να φέρουν εις πέρας ευθύνες που μέχρι πρότινος αναλάμβαναν άλλοι για αυτά και γίνονται πιο υπεύθυνα.

Παίξτε μαζί επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων και διασκέδασης, κάντε παζλ, χειροτεχνίες και ζωγραφική.

• Αν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα, προτρέψτε τα να διαβάσουν βιβλία ή αν είναι πιο μικρά, διαβάστε τους μύθους και παραμύθια.

• Κάντε επανάληψη στα μαθήματα ώστε τα παιδιά να μην ξεχάσουν όσα έχουν μάθει, να είναι έτοιμα κατά την επιστροφή τους στις σχολικές αίθουσες και να αναπληρώσουν τυχόν κενά που είχαν δημιουργηθεί.

• Βάλτε μουσική, παίξτε κινητικά παιχνίδια, τραγουδήστε και χορέψτε μαζί με τα παιδιά σας περνώντας όμορφες στιγμές και κάντε γυμναστική.

• Γνωριστείτε καλύτερα με τα παιδιά σας.
Προτρέψτε τα παιδιά σας να σας μιλήσουν ανοιχτά για τα αισθήματά τους και εσείς σε αυτά για τα δικά σας και συμφωνείστε από κοινού τρόπους να τα διαχειρίζεστε καλύτερα σε περιπτώσεις που οι αντιδράσεις σας σε αυτά ξεφεύγουν εκτός των αποδεκτών ορίων.

• Αξιοποιείστε τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας κάνοντας συζητήσεις με τα παιδιά σας για διάφορα ζητήματα που τα απασχολούν τα οποία προηγουμένως υπό την πίεση της καθημερινότητας τα είχατε προσεγγίσει πιο επιφανειακά.

Μιλήστε για το οικογενειακό σας δέντρο και δείτε μαζί παλιότερα άλμπουμ φωτογραφιών ώστε τα παιδιά να μάθουν περισσότερα πράγματα για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εαυτού τους, τους προγόνους τους.

• Αξιοποιήστε θετικά τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών μέσα από ειδικά εκπαιδευτικά λογισμικά, εκπαιδευτικές σειρές, ντοκιμαντέρ και θεατρικές παραστάσεις online.

• Μιλήστε μαζί με τα παιδιά σας μέσω κλήσης βίντεο σε φίλους και συγγενείς που είχατε να μιλήσετε καιρό.

• Επίσης, εάν σας το επιτρέπει ο τόπος κατοικίας σας, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ήρεμες βόλτες στη φύση.

• Τέλος, παρά το ότι πλέον οι σταθερές ενασχολήσεις των παιδιών που καθόριζαν τη δομή της ημερήσιας ρουτίνας τους έχουν σταματήσει, πολύ σημαντικό είναι η μέρα τους να συνεχίσει να ακολουθεί τον προγραμματισμό μιας σταθερής ρουτίνας.

Αν ορισμένες στιγμές όλη αυτή η κατάσταση σας κουράζει και πελαγώνετε, να έχετε πάντα κατά νου ότι είναι κάτι που το βιώνουμε όλοι μας και ότι γίνεται για τη διαφύλαξη της υγείας μας. Κάντε υπομονή, αντλήστε δύναμη ο ένας από τον άλλο, προσπαθήστε να αξιοποιήσετε αυτόν τον χρόνο όσο πιο ευχάριστα και δημιουργικά μπορείτε.

Να θυμάστε πάντοτε ότι ο τρόπος που βιώνουμε μια κατάσταση εξαρτάται πολύ από τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουμε και την αντιμετωπίζουμε και ότι ο καλύτερος τρόπος για να περάσουν τα παιδιά αυτήν την περίοδο πιο ανώδυνα είναι μέσα από το δικό μας παράδειγμα.