Κλείσιμο

Μπαντέκα Μαρίνα

2 Jul, 2020

Δακρύρροια στα παιδιά

Τι είναι η δακρύρροια στα παιδιά;

Δακρύρροια στα παιδιά ονομάζουμε την κατάσταση κατά την οποία το ένα ή και τα δύο μάτια του παιδιού δακρύζουν. Είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση, με συχνότητα περίπου 20% στα βρέφη.

Ποια είναι τα αίτια της δακρύρροιας στα παιδιά;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οφείλεται σε απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου, ο οποίος εκβάλλει τα δάκρυα από τα μάτια στη μύτη. Άλλα αίτια μπορεί να ειναι αλλεργικές ή ιογενείς επιπεφυκίτιδες, βλεφαρίτιδες ή ακόμη και πολύ πιο σπάνια συγγενές γλαύκωμα.

Τι είναι απόφραξη ρινοδακρυικού πόρου;

Ο ρινοδακρυικός πόρος ειναι είναι ένας αυλός (σωληνάκι) που επιτρέπει τη διέλευση και την αποχέτευση των δακρύων από την εσωτερική γωνία του ματιού στο εσωτερικό της μύτης. Παροχετεύει και αποστραγγίζει τα δάκρυα και τη βλέννη που το μάτι συνεχώς παράγει. Ένα στα πέντε μωρά γεννιέται με ρινοδακρυϊκό πόρο που δεν είναι ακόμα πλήρως ανοιχτός λόγω καθυστερημένης ωρίμανσης ή δυσγενεσίας και αυτό μπορεί να συμβεί στο ένα ή και στα δύο μάτια.

Πώς θα καταλάβω οτι το παιδί μου έχει απόφραξη ρινοδακρυικού πόρου;

Μπορεί να υπάρχει δακρύρροια ή κολλώδεις εκκρίσεις στα μάτια με εμφάνιση από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του βρέφους. Μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο μάτια, να είναι παρούσα συνεχώς ή κατά διαστήματα και να ποικίλλει σε βαρύτητα στα δύο μάτια. Το δέρμα των βλεφάρων μπορεί να είναι ερεθισμένο ή κόκκινο λόγω της συνεχόμενης δακρύρροιας. Ενίοτε, μπορεί να εμφανιστεί επιπεφυκίτιδα και να χρειάζεται θεραπεία. Σπάνια, ο δακρυικός ασκός (σάκος) μπορεί να μολυνθεί και να πρηστεί (δακρυοκυστίτιδα). Ουσιαστικά όμως δεν υπάρχει πρόβλημα στο μάτι ή την όραση.

Ποιά είναι η θεραπεία του αποφραγμένου ρινοδακρυικού πόρου;

Σε ποσοστό εως και 90% βελτιώνεται αυτόματα, χωρίς την ανάγκη οποιασδήποτε παρέμβασης, μέσα στους πρώτους 12 μήνες της ζωής, καθώς ωριμάζει το ρινοδακρυϊκό σύστημα του βρέφους. Στο διάστημα αυτό καλό είναι οι γονείς να κρατούν τα μάτια καθαρά από τσίμπλες και εκκρίσεις ξεπλένοντας με καθαρό χλιαρό νερό. Υπάρχει ειδική διαδικασία με μασάζ και κάποιες βοηθητικές σταγόνες που μπορούν να βοηθήσουν στη διάνοιξη του πόρου. Επίσης υπάρχει ειδική χειρουργική επέμβαση για περιπτώσεις που η απόφραξη παραμένει και αποτελεί πρόβλημα στο παιδί.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το προφίλ της: JuniorVision