Κλείσιμο

Βασίλης Πετρίδης

23 Jul, 2020

Παιδί μόνο στο σπίτι

Υπάρχουν απρόοπτες καταστάσεις που ίσως απαιτούν να πρέπει να μείνει ένα παιδί μόνο στο σπίτι. Μια κατάσταση αρκετά αγχωτική για τους γονείς αλλά και για το παιδί.

Κάποια παιδιά, όμως, ίσως να είναι πιο προετοιμασμένα να μείνουν σπίτι χωρίς γονεϊκή επίβλεψη, ενώ κάποια αλλά, ίσως χρειάζεται να προετοιμαστούν. Η επιτυχημένη διαμονή του παιδιού στο σπίτι μόνο του, μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερα θετική εμπειρία, συμβάλλοντας στην αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία του.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο γονιός

Είναι προφανές ότι ένα παιδί 5 ετών θα ήταν ιδιαίτερα επίφοβο να μείνει μόνο στο σπίτι. Ένας έφηβος 16 ετών από την άλλη, θα μπορούσε να μείνει μόνος χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Τι γίνεται όμως στις ενδιάμεσες ηλικίες;

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το παιδί μιας κάποιας σχετικά μικρής ηλικίας, ζητάει να μείνει μόνο στο σπίτι και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που φοβούνται να μείνουν μόνα τους. Άρα, συμπεράνουμε ότι το πότε ένα παιδί είναι ή δεν είναι έτοιμο να μείνει μόνο στο σπίτι είναι σχετικό και έγκειται στην κρίση του γονιού και στο ίδιο το παιδί.

Σε γενικές γραμμές, δεν είναι καλή ιδέα να αφήσετε μόνα τους παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, αλλά σε αυτήν την ηλικία, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν την ωριμότητα και τις δεξιότητες για να ανταποκριθούν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν είναι μόνα τους.

Βασικό ρόλο παίζει και η περιοχή όπου ζείτε. Υπάρχουν κοντινοί γείτονες που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε για να βοηθήσουν το παιδί σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης; Ή είναι κυρίως άγνωστοι; Ζείτε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο με πολλή κίνηση; Ή είναι μια ήσυχη περιοχή; Υπάρχει αυξημένη εγκληματικότητα στη γειτονιά σας;

Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε πώς χειρίζεται το παιδί σας διάφορες καταστάσεις.

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να σκεφτείτε:

👉 Εμφανίζει το παιδί σας σημάδια ευθύνης με πράγματα όπως οι εργασίες στο σπίτι, οι δουλειές του σπιτιού και γενικά η ακολούθηση οδηγιών;

👉 Πώς αντιμετωπίζει το παιδί σας απροσδόκητες καταστάσεις; Παραμένει ήρεμο όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί;

👉 Το παιδί σας κατανοεί και ακολουθεί κανόνες;

👉 Μπορεί το παιδί σας να καταλάβει και να ακολουθήσει μέτρα ασφαλείας;

👉 Έχει το παιδί σας καλή κρίση;

👉 Γνωρίζει το παιδί σας βασικές πρώτες βοήθειες;

👉 Ακολουθεί το παιδί σας τις οδηγίες σας για να μένει μακριά από ξένους;

Εξασκηθείτε με τα παιδιά σας

Ακόμα κι αν είστε βέβαιοι για την ωριμότητα του παιδιού σας, είναι συνετό να κάνετε κάποιες δοκιμές, πριν από τη μεγάλη μέρα. Αφήστε το παιδί σας να μείνει μόνο του στο σπίτι για 30 λεπτά έως μία ώρα ενώ παραμένετε κοντά και σε εύκολη πρόσβαση.

Όταν επιστρέψετε, συζητήστε πώς πήγε και μιλήστε για πράγματα που ίσως θέλετε να αλλάξετε ή δεξιότητες που μπορεί να χρειαστεί να μάθει το παιδί σας για την επόμενη φορά.

Αντιμετώπιση του απροόπτου

Μπορείτε να αισθανθείτε πιο σίγουροι για την απουσία σας εάν το παιδί σας μάθει κάποιες βασικές δεξιότητες που μπορεί να είναι χρήσιμες κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης. Οργανισμοί όπως ο Ερυθρός Σταυρός προσφέρουν μαθήματα πρώτων βοηθειών και καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) σε τοπικά μέρη όπως σχολεία, νοσοκομεία και κοινοτικά κέντρα.

Πριν μείνει μόνο του το παιδί σας στο σπίτι, θα πρέπει να γνωρίζει:

🔹 Πότε και πώς να καλέσει το 100 και ποιες πληροφορίες διεύθυνσης θα πρέπει να δώσει.

🔹 Πώς να λειτουργεί το σύστημα ασφαλείας στο σπίτι, εάν έχετε, και τι πρέπει να κάνει εάν ο συναγερμός ενεργοποιηθεί κατά λάθος.

🔹 Πώς κλειδώνουν και ξεκλειδώνουν οι πόρτες.

🔹 Πώς λειτουργεί το κινητό τηλέφωνο.

🔹 Πώς σβήνουν και ανάβουν τα φώτα.

Τι να κάνει αν:

🔹 Υπάρχει μια μικρή φωτιά στην κουζίνα.

🔹 Πώς σβήνει ο συναγερμός καπνού.

🔹 Τι κάνει σε περίπτωση κακοκαιρίας.

🔹 Τι κάνει αν ένας ξένος χτυπήσει την πόρτα.

🔹 Αν κάποιος καλέσει και ζητήσει έναν γονέα που δεν είναι σπίτι.

🔹 Τι κάνει αν υπάρχει διακοπή ρεύματος.

Συζητήστε τακτικά ορισμένα σενάρια έκτακτης ανάγκης - ρωτήστε τι θα έκανε το παιδί σας εάν, για παράδειγμα, μύριζε καπνό, άγνωστος χτύπησε την πόρτα ή κάποιος σας ζητήσει ενώ λείπετε.

Πριν φύγετε

Όταν αποφασίσετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να μείνει μόνο του στο σπίτι, αυτά τα πρακτικά βήματα μπορούν να σας διευκολύνουν:

🔹 Προγραμματίστε τον χρόνο για να έρθετε σε επαφή με το παιδί. Ενδέχεται να ορίσετε το παιδί σας να καλέσει αμέσως μετά το σχολείο ή να ρυθμίσετε μια ώρα που θα καλέσετε στο σπίτι για να κάνετε check. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κατανοεί πότε είστε διαθέσιμοι και πότε ενδέχεται να μην μπορείτε να απαντήσετε σε μια κλήση.

🔹 Δημιουργήστε μια λίστα φίλων που μπορεί να καλέσει το παιδί σας ή πράγματα που μπορεί να κάνει το παιδί σας εάν είναι μόνο του.

🔹 Ορίστε ειδικούς κανόνες για όταν είστε μακριά και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τους γνωρίζει και τους κατανοεί.

Σκεφτείτε κανόνες σχετικά με:

🔹 Την πρόσκληση φίλου ή φίλους όταν δεν είστε εκεί.

🔹 Τα δωμάτια του σπιτιού που είναι εκτός ορίων, ειδικά για φίλους.

🔹 Ώρα τηλεόρασης και τύποι εκπομπών.

🔹 Κανόνες Διαδικτύου και υπολογιστών

🔹 Κουζίνα και μαγείρεμα (απομακρύνετε αιχμηρά αντικείμενα).

🔹 Δεν ανοίγει την πόρτα για αγνώστους.

🔹 Πώς να απαντά στο τηλέφωνο. (δεν λέει σε κανέναν ότι είναι μόνο του).

🔹 Βεβαιωθείτε ότι το σπίτι σας διαθέτει καθημερινά αγαθά και προμήθειες έκτακτης ανάγκης. Αφήστε στην κουζίνα υγιεινά τρόφιμα για σνακ.

🔹 Αφήστε μια ακριβή δόση οποιουδήποτε φαρμάκου που χρειάζεται το παιδί σας, αλλά μην αφήσετε τις φιάλες φαρμάκων - μπορεί να οδηγήσει σε τυχαία υπερδοσολογία ή κατάποση, ειδικά από τα μικρότερα αδέλφια.

🔹 Αφήστε φακούς εύχρηστους σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

🔹 Αποθηκεύστε σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνου - τον δικό σας και των φίλων, τα μέλη της οικογένειας, τον γιατρό, την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία - που μπορεί να χρειαστεί το παιδί σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Παιδική προστασία στο σπίτι σας

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά το παιδί σας ακολουθεί τους κανόνες, ασφαλίστε οτιδήποτε μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια του. Κλειδώστε τα και τοποθετήστε τα σε ένα μέρος όπου τα παιδιά δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά, όπως:

🔹 Αλκοόλ

🔹 Συνταγογραφούμενα φάρμακα

🔹 Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα εάν ληφθούν υπερβολικά, όπως υπνωτικά χάπια, φάρμακα για το βήχα κ.λ.π

🔹 Όπλα (αν κατέχετε ένα, βεβαιωθείτε ότι είναι κλειδωμένο και αφήστε το άδειο και αποθηκευμένο μακριά από πυρομαχικά).

🔹 Καπνό

🔹 Κλειδιά αυτοκινήτου

🔹 Αναπτήρες και σπίρτα

Μην ξεχνάτε ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να είναι υπέροχη παρέα για παιδιά που είναι μόνα στο σπίτι. Πολλά παιδιά αισθάνονται ασφαλέστερα με ένα κατοικίδιο ζώο - ακόμη και ένα μικρό, όπως ένα χάμστερ, μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται σαν να έχουν συντροφιά.

Προετοιμαστείτε μαζί με τα παιδιά σας, ώστε να μπορούν να μένουν με ασφάλεια στο σπίτι μόνα τους και εσείς να μπορείτε να νιώθετε σίγουροι και χαλαροί.

ℹ️ Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Krav Manga Science Greece θα βρείτε εδώ