Κλείσιμο
author image

ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΧΑΛΗ

Καθηγήτρια αγγλικών - Πτυχιούχος Ψυχολογίας Ιδιοκτήτρια κέντρου ξένων γλωσσών "giachali - a step ahead"

5 Mar, 2021

Το Σχολικό περιβάλλον και η φιλοσοφία του

Το κάθε μέλος της Εκπαιδευτικής κοινότητας πρέπει να έχει το αίσθημα της “σύνδεσης”. Πρέπει να νιώθουν πως βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην επίτευξη του στόχου: την μάθηση. Έτσι οικειοποιούνται τον μελλοντικό τους ρόλο στην κοινωνία ως μέλη που θα συνεργάζονται και θα βοηθούν τον συνάνθρωπό τους.

Γι’ αυτό το λόγο τόσο το περιβάλλον όσο και το σύστημα εκμάθησης πρέπει να λειτουργεί ως “Μέντορας” για τα παιδιά.

Τα παιδιά μας διψάνε για αγάπη, ασφάλεια, ελευθερία και διασκέδαση. Είναι ζωτικής σημασίας, ο Εκπαιδευτικός χώρος και οι Εκπαιδευτικοί να ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες των μαθητών. Τότε και μόνο τότε οι διδασκόμενοι θα έλκονται και θα κινητοποιούνται σε βαθύτερη μάθηση.

Οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα με οδηγίες, παραδείγματα, διάδραση και ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΙΑ. Η εκτίμηση είναι το κίνητρο. Η ελευθερία των απόψεων εκτιμάται βαθιά από τα παιδιά.

Η επιτυχία και η καλή απόδοση πρέπει να αναγνωρίζονται. Αυτό δυναμώνει τα ομαδικά παιχνίδια, τις ομαδικές εργασίες...την κοινωνικοποίηση γενικά. Είναι πολύ σημαντικό να μοιράζονται τόσο οι στρατηγικές καλύτερης εκμάθησης που οδηγούν στην επιτυχία όσο και η τεχνική.

Εν τέλει, ένα θετικό περιβάλλον Σχολείου, προτρέπει τους μαθητές να συμμετέχουν, να μοιράζονται, να συνυπάρχουν, να συζητούν, να διαφωνούν, να τελειοποιούν, να βελτιώνουν, να αποτυγχάνουν και να νιώθουν άνετα με όλα τα παραπάνω.


Δείτε το προφίλ του Κέντρου Ξένων Γλωσσών Giachali - a step ahead