Κλείσιμο
author image

ΜΑΙΡΗ ΓΩΓΟΥ

Ειδική Παιδαγωγός & Σχολική Ψυχολόγος

15 Mar, 2021

Παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας την εποχή της καραντίνας

Η πανδημία και η καραντίνα είχε αξιοσημείωτες αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την παγκόσμια κοινότητα. Η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και της σωματικής απόστασης μπορεί να οδηγήσει σε πρωτόγνωρες συνέπειες σε παιδιά και ενήλικες με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

Πολλοί ενήλικες και παιδιά εργάζονται και εκπαιδεύονται εξ αποστάσεως. Αυτή η έλλειψη της προσωπικής επαφής με φυσική παρουσία και της βλεμματικής επαφής μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε συναισθήματα ατονίας, έλλειψης ενδιαφέροντος, μελαγχολίας, απομόνωσης και μοναχικότητας.

Επιπρόσθετα, η έλλειψη δομής και προγράμματος δυσκολεύει περισσότερο την ολοκλήρωση εργασιών και ανάληψη πρωτοβουλιών. Μάλιστα, άτομα με συμπτώματα ΔΕΠΥ έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νιώθουν μοναξιά, καθώς η ΔΕΠΥ συνήθως συνυπάρχει με άλλες ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Και είναι γνωστό ότι η κοινωνική απομόνωση οδηγεί σε ψυχικές δυσκολίες τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά με ή χωρίς ΔΕΠΥ. 

Μάλιστα, η απομόνωση στο σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη καθημερινή ρουτίνα ενός ατόμου. Για παράδειγμα, άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες ύπνου (π.χ. κακή ποιότητα ύπνου) καθώς και δυσκολίες να αποχωριστούν το σπίτι τους.

Σε πρόσφατες έρευνες βρέθηκε ότι παιδιά με κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα ΔΕΠΥ ενώ έφηβοι με ΔΕΠΥ συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης και αρνητικές συμπεριφορές όταν κοιμούνται γύρω στις 6,5 ώρες.

Πώς να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα στα παιδιά με ΔΕΠΥ;

  • δημιουργήστε μια καθημερινή και εβδομαδιαία ρουτίνα στις δραστηριότητες καθώς μειώνει το στρες και την αβεβαιότητα των παιδιών
  • καθορίστε συγκεκριμένη ρουτίνα για τον ύπνο, το φαγητό και για τη φυσική άσκηση
  • καθορίστε συγκεκριμένες ώρες για εργασία, μελέτη, χαλάρωση, φυσική άσκηση και hobbies
  • αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε βράδυ για να οργανώσετε μια λίστα με στόχους και εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν την επόμενη ημέρα
  • προγραμματίστε να ασχοληθεί με δουλειές του σπιτιού όπως π.χ. τακτοποίηση του δωματίου του, τα ψώνια κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες για την Παιδαγωγό Ειδικής Εκπαίδευσης και Σχολική Ψυχολόγο, Μαίρη Γώγου θα βρείτε εδώ!