Κλείσιμο

Συντακτική Ομάδα Kidsproject.gr

23 Mar, 2021

Athens Science Virtual Festival 2021 | Η εποχή των ηρώων 27 – 29 Μαρτίου

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ Επιστήμης σε λίγες μέρες έρχεται και πάλι κοντά σου!

Το Athens Science Festival διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2014, στην καρδιά της Αθήνας, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και σύντομα αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο επιστημονικό και πολιτιστικό γεγονός με το άνοιγμα της γνώσης στο ευρύ κοινό.

Η οργανωτική επιτροπή θεωρεί το φετινό φεστιβάλ πιο απαραίτητο από ποτέ, λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για αξιόπιστες επιστημονικές πληροφορίες ενάντια σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και τις ψεύτικες ειδήσεις που πλημμυρίζουν το Διαδίκτυο. Ως εκτούτου, το ASF21 θα περιλαμβάνει μια σειρά ζωντανών συναρπαστικών ομιλιών, συμμετοχικά βιωματικά εργαστήρια, πειραματικές επιδείξεις και άλλες καινοτόμες ψηφιακές δράσεις, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία όχι μόνο να παρακολουθήσει αλλά και να παρεμβαίνει διαδικτυακά.

Έλα να περιπλανηθείς στον ξεχωριστό κόσμο της γνώσης, να πλουτίσεις τις γνώσεις σου, να αναμετρηθείς με τον εαυτό σου, να γίνεις και εσύ ένας μικρός ερευνητής! Ερευνητές και νέοι επιστήμονες από πανεπιστήμια ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικούς φορείς:

 • Θα σε οδηγήσουν στα μονοπάτια της έρευνας,
 • Θα σου φανερώσουν τι είναι ο Δούρειος Γρίφος και τι έγινε όταν ο Edison συνάντησε τον Wheatstone στο Μαράσλειο,
 • Θα σου δείξουν πώς να Χορέψεις … τα μαθηματικά ,
 • Θα συζητήσετε πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να πάρει σημαντική θέση στη ζωή σου,
 • Θα αναρωτηθείτε αν τελικά οι Θερμίδες είναι Μύθος ή πραγματικότητα και πώς η Χημεία επηρεάζει την καθημερινή σου ζωή.
 • Θα γνωρίσεις από κοντά τους φετινούς νικητές του διαγωνισμού STEM STARS GREECE 2021; Ποιος ξέρει, μπορεί του χρόνου να είσαι και  ΕΣΥ ένας από αυτούς…

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πολλές δράσεις που είναι αφιερωμένες στους μικρούς μας φίλους. Συναρπαστικές ομιλίες, ξεχωριστά events, συμμετοχικά βιωματικά εργαστήρια, εντυπωσιακά πειράματα επιδείξεων, προβολές εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ και άλλες καινοτόμες ψηφιακές δράσεις που θα ενθουσιάσουν, περιμένουν το κοινό του φετινού Athens Science Festival που τη χρονιά αυτή μπαίνει στην ψηφιακή εποχή. Ελάτε να τις εξερευνήσουμε μαζί  σε ένα ακόμα μοναδικό Φεστιβάλ Επιστήμης.

Για να ενημερωθείτε για το πλήρες πρόγραμμα του Athens Science Virtual Festival 2021, πατήστε ΕΔΩ

Σημαντικά Events - Ομιλίες

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, μέσα από την ανάλυση των βάσεων της Μηχανικής Μάθησης, θα μας περιγράψει τους λόγους που η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτυγχάνει. Παράλληλα θα μας αποκαλύψει, πώς διάφορες ιδέες από τα μαθηματικά και τις κοινωνικές επιστήμες μπορούν να δώσουν λύσεις σε σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις.

Ο Μανώλης Κέλλης (Καμβυσέλης), καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών του MIT, και μέλος του εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης έχει συνεισφέρει σημαντικά στην κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και στην πρόοδο της Υπολογιστικής Βιολογίας. Στην ενδιαφέρουσα ομιλία του με τίτλο «Σπάζοντας τον κώδικα της ανθρώπινης ασθένειας», ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας θα παρουσιάσει τις ευκαιρίες σχεδιασμού νέων μεθόδων διάγνωσης για την αντιμετώπιση ανίατων, μέχρι σήμερα, ασθενειών.

Η Μαρίλη Νίκα, AI Product Manager στην Google, και η Ράνια Σβορώνου, Design Director στην IBM, στην ομώνυμη ομιλία τους με τίτλο «Η “τέχνη” τού να δημιουργείς φιλικά προς τον χρήστη ψηφιακά προϊόντα» θα μας αποκαλύψουν τις διαδικασίες και τον τρόπο σκέψης πίσω από τη σύλληψη και την υλοποίηση γνωστών ψηφιακών προϊόντων που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά.

Για τη μεγαλύτερη τεχνολογική εξέλιξη των τελευταίων ετών, το δίκτυο νέας γενιάς 5G, θα μιλήσουν οι διακεκριμένοι ομιλητές Άγγελος Αμδίτης, διευθυντής έρευνας στο ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, και ο Ιωάννης Τόμκος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην ανοιχτή συζήτηση, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Δελεβέγκο, θα μάθουμε περισσότερα για τις καινοτόμες εφαρμογές που έρχονται, τις προκλήσεις αλλά και τη νέα πραγματικότητα που υπόσχεται να αλλάξει την καθημερινότητα όλων. Η συζήτηση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της COSMOTE, που έφερε πρώτη στην Ελλάδα δίκτυο 5ης γενιάς.

Τέλος, ο Steve Wolf, επιστήμονας, τηλεοπτικός παραγωγός και παρουσιαστής, θα μας αποκαλύψει πώς χρησιμοποιείται η επιστήμη για τη δημιουργία ακροβατικών και ειδικών εφέ σε ταινίες. Με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στο Hollywood και 28 χρόνια διδασκαλίας STEM μέσω του προγράμματος “Science in the Movies”, ο Wolf σκοπεύει να ενθουσιάσει το κοινό με τους συναρπαστικούς τρόπους με τους οποίους χρησιμοποιείται η επιστήμη για να γίνουν ακόμα πιο εντυπωσιακές οι ταινίες στη μεγάλη οθόνη.

Επιστήμη και τεχνολογία αποτελούν δύο βασικούς πυλώνες για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την ανθρωπότητα. Ελάτε να βιώσουμε τη μοναδική εμπειρία που θα μας χαρίσει η γνωριμία με την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο σε ένα ακόμα συναρπαστικό φεστιβάλ επιστήμης: το Athens Science Festival 2021!


Ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας το 2003  Peter Agre, διάσημος καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Ελονοσία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, θα μιλήσει για τη σημασία που έχει η διεύρυνση των δυνατοτήτων της ιατρικής στην πρόοδο και την εξέλιξη της ανθρωπότητας. Στην ξεχωριστή του ομιλία με τίτλο «Η διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου μέσω της Ιατρικής», ο Peter Agre θα παρουσιάσει την ιατρική επιστήμη ως πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον του είδους μας.

Η Susan Schneider, διεθνούς φήμης πανεπιστημιακός, διακεκριμένη φιλόσοφος και συγγραφέας του επιτυχημένου βιβλίου «Artificial You: AI and the Future of the Mind», θα μιλήσει για την «Τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον του νου», θα συζητήσει τις φιλοσοφικές επιπτώσεις της εν λόγω τεχνολογίας και, συγκεκριμένα, την προσπάθεια αναπαραγωγής συνείδησης με τεχνητά μέσα. Πρόκειται για ένα επίκαιρο ζήτημα, που θα μας απασχολήσει όλο και περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

O διάσημος γιατρός και καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, Mark Post, θα παρουσιάσει μια καινοτόμα και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική στον τρόπο παραγωγής βόειου κρέατος. Στην ομιλία του με τίτλο «Λαχταριστό μπιφτέκι από... βλαστικά κύτταρα!», ο Post θα αναπτύξει τις τεχνικές προκλήσεις, τις ευκαιρίες καθώς και ορισμένες εκπληκτικές κοινωνικές επιπτώσεις που επιφέρει η συνθετική παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο.


Η διάσημη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και Διευθύνουσα Σύμβουλος στο International Society για τις Τέχνες, τις Επιστήμες και την Τεχνολογία, Leonardo, Diana Ayton-Shenker, θα διερευνήσει και θα παρουσιάσει τις αναδυόμενες τάσεις στις τέχνες, την επιστήμη και την τεχνολογία που τροφοδοτούνται από τις παγκόσμιες κρίσεις που πλήττουν αυτή την στιγμή τον πλανήτη. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί η πανδημία της Covid-19 και οι επιπτώσεις της στη δημιουργική καινοτομία.

Ο διακεκριμένος καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο University College του Λονδίνου και αναγνωρισμένος συγγραφέας Arthur Miller με τη σειρά του διερωτάται «Μπορεί ένα ρομπότ να έχει συναισθήματα;». Μέσα από την ομώνυμη ομιλία του, στο φετινό φεστιβάλ μάς κάνει να αναρωτηθούμε αν τελικά οι μηχανές θα χρειαστεί να αναπτύξουν «συναισθήματα» και «συνείδηση» προκειμένου να γίνουν πραγματικά δημιουργικές.

Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχει επίσης και η ιατρική εικονογράφος που δημιούργησε την πιο ευρέως αναγνωρισμένη εικόνα του SARS-CoV-2 παγκοσμίως, Alissa Eckert. Μέσα από το παράδειγμα της οπτικής αναπαράστασης του νέου κορωνοϊού, η Eckert θα μας αποκαλύψει τα μυστικά, τον ρόλο και τη σημασία της τεχνης του art illustration στην επιστήμη.

Σημαντική θα είναι και η παρουσία του Δημήτρη Βασιλάκη, ο οποίος μαζί με την ομάδα του μας καλεί να γίνουμε μάρτυρες μιας ανατρεπτικής συνάντησης τεχνολογίας και μουσικής μέσα από την ευφάνταστη συναυλία «Αυτοσχεδιασμός τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη». Προσεγγίζοντας τον τζαζ αυτοσχεδιασμό ως εξιστόρηση, ο χαρισματικός μουσικός, καθηγητής και ερευνητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπόσχεται, όχι μόνο να ψυχαγωγήσει, αλλά και να αναδείξει πρωτοποριακές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς που δεν έχουμε συνηθίσει.

Παρά την φαινομενική αντίθεσή τους, η τέχνη και η επιστήμη είναι έννοιες συμπληρωματικές και ο συνδυασμός τους παράγει μοναδικά αποτελέσματα. Ας εξερευνήσουμε όλοι μαζί, με ένα μόνο κλικ, τις πολυδιάστατες εκφάνσεις τους σε ένα ακόμα συναρπαστικό φεστιβάλ επιστήμης: το Athens Science Virtual Festival 2021!


Η προπώληση ξεκίνησε! Αγόρασε τώρα το εισιτήριό σου με ένα κλικ εδώ

Πληροφορίες:

Πότε: Σάββατο 27 έως Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021
Συμμετοχή: Εισιτήρια από 5€ & Δωρεάν παράλληλες δράσεις

Τιμές Εισιτηρίων / ζώνη:

 • Πρωινή (10.00-14.00): 10€
 • Απογευματινή (16.00-20.00): 10€
 • Βραδινή (20.30-22.30): 5€
 • Ημερήσιο εισιτήριο: 15€
 • Τριήμερο εισιτήριο: 25€
 • Προπώληση: Viva.gr

*Το Athens Science Festival 2021 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία-SciCo, το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών. Το φεστιβάλ διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Περισσότερες πληροφορίες: www.athens-science-festival.gr

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, 11854 – Γκάζι

213 0109300
www.athens-technopolis.gr
[email protected]