Κλείσιμο

Πάρης Παπαχρήστος

29 Mar, 2021

Αξιοποίησε την αγάπη του παιδιού σου για smoothies!

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος στην Αθήνα, M.Sc.

Σίγουρα εσύ και το παιδί σου έχετε απολαύσει κάποια στιγμή ένα smoothie. Είναι δροσερό, χορταστικό και πάνω απ’ όλα γευστικό! Τι χρειάζεται να προσέξεις όμως για να αποτελέσει μια θρεπτική και ισορροπημένη επιλογή για το παιδί σου;

Γιατί smoothie;

Ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τα smoothies μπορούν να απευθύνονται σε όλους όπως παιδιά, ασκούμενους και ηλικιωμένους. Ειδικότερα όμως τα παιδιά, αποφεύγουν συχνά τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα smoothies λοιπόν αποτελούν έναν ενδιαφέρον και πάνω απ΄ όλα ευχάριστο τρόπο ώστε να βοηθήσεις το παιδί σου να αποδεχτεί την κατανάλωσή τους.

Επιπλέον, μετά από τις δραστηριότητές τους, όπως τα οργανωμένα αθλήματα, το τρέξιμο και το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, χρειάζονται ένα γεύμα που περιλαμβάνει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και συμβάλλει στην αναπλήρωση ηλεκτρολυτών και υγρών. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα σωστά σχεδιασμένο smoothie για την αύξηση της απόδοσής τους;


Περισσότερες πληροφορίες για τον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Πάρη Παπαχρήστο θα βρείτε στη σελίδα του στο Kidsproject.gr: 

Πατήστε ΕΔΩ


Πώς θα φτιάξεις το τέλειο smoothie;

Ξεκινάμε με την υγρή βάση η οποία θα δώσει στο αποτέλεσμα την κρεμώδη - βελούδινη υφή που τόσο μας αρέσει. Οι επιλογές σου είναι πολλές, μεταξύ άλλων: το νερό, ένας χυμός φρούτων, κάποιο είδος τσαγιού ή κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν. Κάθε μία από τις παραπάνω επιλογές έχει τα πλεονεκτήματά της.

H επιλογή που θα κάνεις θα παίξει ρόλο στη διαμόρφωση της θρεπτικής αξίας του smoothie σου.

Για παράδειγμα, το νερό αποτελεί ιδανική λύση για ένα ελαφρύ και χαμηλό σε ενέργεια smoothie. Αντίθετα, η προσθήκη γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνει το θερμιδικό περιεχόμενο αλλά και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνες και μέταλλα. Επομένως, είναι μία πρόταση που μπορεί να καλύψει ένα μέρος των ενεργειακών αναγκών του παιδιού σου ή να αντικαταστήσει ένα γεύμα του.

Για να φτιάξεις ένα smoothie που θα το κρατήσει σαν πλήρες γεύμα φρόντισε να προσθέσεις:

  • Μία έξτρα πηγή φυτικών ινών, όπως βρόμη, φρέσκα φρούτα και λαχανικά: για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα του και πιο παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού.
  • Μία πηγή καλών λιπαρών, όπως οι ξηροί καρποί, τα αλείμματά τους ή το αβοκάντο: θα ενισχύσεις την γεύση του smoothie και ταυτόχρονα το παιδί σου θα μείνει για περισσότερη ώρα χορτάτος.
  • Και τέλος, μία έξτρα πηγή γλυκύτητας: το μέλι και το χαρουπόμελο είναι μερικές καλές εναλλακτικές της ζάχαρης.

Smoothie ή χυμός;

Στο smoothie μπορείς να προσθέσεις διάφορα υλικά πέρα από τα φρούτα ή/ και τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται σ’ ένα χυμό. Για παράδειγμα γάλα, σπόρους και ξηρούς καρπούς. Αυτό το καθιστά πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες ή ακόμη και σε άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.

‘Ενα smoothie θα δημιουργήσει πιο έντονο αίσθημα κορεσμού και πληρότητας και μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και ένα γεύμα της ημέρας.

Εάν λοιπόν χρειάζεται να διαλέξεις ένα από τα δύο, τότε η επιλογή σου εξαρτάται από την ανάγκη του παιδιού σου που θέλεις να ικανοποιήσεις. Για παράδειγμα:

  • Εάν χρειάζεται μία διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες λόγω ευερέθιστου εντέρου, ο χυμός είναι καλύτερη επιλογή.
  • Αντίθετα, αν απλά αναζητάς κάτι να το χορτάσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διάλεξε ένα smoothie.

Συνοψίζοντας

Ελπίζω να σε βοήθησα να γνωρίσεις τα οφέλη των smoothies, τα οποία με τους εκατοντάδες συνδυασμούς τους μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς παιδικούς ουρανίσκους, γευστικά και θρεπτικά.

Και τώρα σκέψου, πόσα φρούτα και λαχανικά κατανάλωσε το παιδί σου σήμερα; Αν η απάντηση είναι κανένα ή λίγα, τότε βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει, συνδύασε φρούτα και λαχανικά με άλλα υλικά που αγαπά και… έτοιμο το σπιτικό, θρεπτικό και γευστικό smoothie του!

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

Bates, D., & Price, J. (2015). Impact of fruit smoothies on adolescent fruit consumption at school. Health Education & Behavior42(4), 487-492

Rogers, P. J., & Shahrokni, R. (2018). A comparison of the satiety effects of a fruit smoothie, its fresh fruit equivalent and other drinks. Nutrients10(4), 431

McCartney, D., Rattray, M., Desbrow, B., Khalesi, S., & Irwin, C. (2018). Smoothies: Exploring the attitudes, beliefs and behaviours of consumers and non-consumers. Current Research in Nutrition and Food Science Journal6(2), 425-436