Κλείσιμο

Σίλια Χαλιώτη

7 Apr, 2021

Η Μέτρηση της Επιτυχίας | Οι Διαστάσεις της Αυτοπραγμάτωσης

Η παραπάνω εικόνα αναφέρεται στο ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ Δουλειάς-Ζωής (Work-Life Balance)

Η εικόνα συνδυάζει πολλές διαφορετικές παραμέτρους: χρόνο, χρήμα, υγεία, ευτυχία που όμως πιθανόν να έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους. Ένας πιο σωστός τρόπος μέτρησης της επιτυχίας μας είναι μέσω των Διαστάσεων της Αυτοπραγματοποίησης.

Η ιδέα είναι ότι οι ζωές μας έχουν πολλές διαστάσεις και πρέπει να αναζητήσουμε την αυτοπραγμάτωσή μας σε καθεμία από αυτές τις διαστάσεις. Συγκεκριμένα, πρέπει να προσπαθήσουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε καθεμία από αυτές τις διαφορετικές διαστάσεις ταυτόχρονα.

Αυτές οι πιθανές διαστάσεις που μπορεί να έχουμε στη ζωή μας είναι:

Επαγγελματική: Θέλουμε να αποκτήσουμε νέες επαγγελματικές δεξιότητες, να σημειώσουμε πρόοδο στην καριέρα μας, να έχουμε περισσότερη εξουσία και περισσότερη ευθύνη.

Πνευματική: Θέλουμε να μάθουμε νέα θέματα, να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας, να διαβάσουμε βιβλία, να κάνουμε μαθήματα και να πάρουμε πτυχία.

Υλική: Θέλουμε να έχουμε υψηλότερο μισθό, μεγαλύτερο σπίτι και να μπορούμε να αγοράζουμε περισσότερα προϊόντα.

Υγείας: Θέλουμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

Οικογενειακή: Θέλουμε να έχουμε μια καλή και ευχάριστη σχέση με τον/την σύζυγο και τα παιδιά μας.

Κοινωνική: Θέλουμε να γνωρίσουμε φίλους, να συμμετέχουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις και να έχουμε μια ενεργή κοινωνική ζωή.

Πνευματική: Θέλουμε να είμαστε συνδεδεμένοι με δυνάμεις και παραδόσεις που μας δίνουν περισσότερο νόημα στη ζωή μας.

Αυτές οι διαφορετικές διαστάσεις δεν πρέπει να έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Δεν πρέπει να υπάρχει αντίφαση μεταξύ της προσπάθειας να έχουμε υψηλότερο μισθό, να είμαστε καλύτεροι γονείς στα παιδιά μας και να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο για να κοινωνικοποιούμαστε με φίλους μας.

Θα έλεγα ότι το πραγματικό μέτρο επιτυχίας για ένα άτομο είναι η ικανότητα να σημειώνει πρόοδο σε καθεμία από τις διαστάσεις της αυτοπραγματοποίησής του χωρίς να αισθάνεται ένοχος. Δεν πρέπει να έχουμε την εντύπωση ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε μεγάλες θυσίες σε μία διάσταση για να αναπτύξουμε μια διαφορετική διάσταση.

 

Περισσότες πληροφορίες για τη Σίλια Χαλιώτη, Παιδαγωγό - Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας και ιδιοκτήτρια του κέντρου “School & Career Consulting”, θα βρείτε εδώ

[email protected]

IG: @celia.chalioti

FB: @School & Career Consulting