Κλείσιμο

Αντωνία Παπαμιχαήλ

15 Sep, 2020

5 συχνές ερωτήσεις των γονέων

1. Χρειάζεται το παιδί μου Λογοθεραπεία / Εργοθεραπεία;

Απάντηση:

Αυτό μπορεί να το διακρίνει μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης ο αντίστοιχος επαγγελματίας και να παραπέμψει σε ιατρική ειδικότητα, με σκοπό να διαγνωστεί επίσημα η αιτία που μας οδηγεί σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα.

Η Εργοθεραπευτική ή Λογοθεραπευτική Αξιολόγηση αποτελεί αποκλειστικά θεραπευτικό έργο, ενώ η διάγνωση αφορά αποκλειστικά ιατρική ειδικότητα.  Η ορθότερη πρακτική δεοντολογικά είναι πρώτα η επίσκεψη σε ιατρική ειδικότητα.


2. Ποιες  ιατρικές ειδικότητες σχετίζονται με την διάγνωση διαταραχών στην παιδική ηλικία;

Απάντηση:  

Αναπτυξιολόγος , Παιδοψυχίατρος, Παιδονευρολόγος.

3. Που μπορώ να βρω αυτές τις ειδικότητες;

Απάντηση:

Μπορείτε να απευθυνθείτε στο κοντινότερο νοσοκομείο της περιοχής σας (δημόσιος τομέας) ή σε επαγγελματίες που ιδιωτεύουν. Αν ανήκετε στην Ανατολική Αττική, μη διστάσετε να μας ρωτήσετε, ώστε να κατευθύνουμε ανάλογα στο [email protected], μιας και το Κέντρο μας βρίσκεται στην εν λόγω περιοχή και συγκεκριμένα εδρεύει στο Κορωπί .

4. Πόσο καιρό κρατά ένα θεραπευτικό πρόγραμμα;

Απάντηση:

Η διάρκεια ενός θεραπευτικού προγράμματος κρίνεται από τις ανάγκες και το δυναμικό του ίδιου του παιδιού. Στο κέντρο μας υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που ολοκλήρωσαν την παρέμβασή τους σε ένα τρίμηνο ή εξάμηνο, ενώ άλλα πάλι παρακολουθούν προγράμματα 3 χρόνια ως τώρα και συνεχίζουν.

Οι συχνές επαναξιολογήσεις των θεραπευτών που έχουν αναλάβει το πρόγραμμα του παιδιού, καθώς και η ιατρική ειδικότητα που θα το παρακολουθεί στη συνέχεια, θα αποφανθούν τόσο για την πρόοδο, όσο και για την διάρκεια της παρέμβασης.

5. Πως επιλέγω τον κατάλληλο θεραπευτή για το παιδί μου;

Απάντηση:

Η εμπειρία καθώς και η εξειδίκευση διαφέρουν σημαντικά από θεραπευτή σε θεραπευτή. Ψάξτε για συστάσεις από γνωστούς ή άλλες ειδικότητες. Ζητήστε να διαβάσετε το βιογραφικό του υποψήφιου θεραπευτή και ζητήστε διευκρινίσεις για ότι διαβάζετε και δεν κατανοείτε, πάνω σε εξειδικεύσεις, που ο ίδιος έχει κάνει και αναγράφονται μέσα στο βιογραφικό του. Κάποιες απαραίτητες και δημοφιλείς εξειδικεύσεις, που  αποτελούν ως συνήθως ένα καλό υπόβαθρο για την δράση ενός θεραπευτή είναι: 

1) η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση
2) ΤΕΑ
CCH (Δόμηση Περιβάλλοντος)
3)
Macaton
4)
PECS
5)
PRT
6)
DirFloorTime
7)
ABA-
Lovaas κ.α.

Βέβαια δεν αρκεί μόνο μια καλή εξειδίκευση για να ξεκινήσει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα. Δέοντα ρόλο παίζει και η χημεία μεταξύ παιδιού και θεραπευτή. Ωστόσο, μη βιαστείτε να κρίνετε από τις πρώτες συναντήσεις. Η γεφύρωση μιας σχέσης εμπιστοσύνης, ανάμεσα στο παιδί και στον θεραπευτή ίσως  χρειάζεται λίγο χρόνο, και ειδικότερα, αν συνυπάρχει έντονο άγχος αποχωρισμού, από τη μεριά του παιδιού, κατάσταση που συναντάμε αρκετά συχνά στα πλαίσια των παρεμβάσεων μας.

Τέλος πάρτε λίγο χρόνο και συζητήστε με τον υποψήφιο θεραπευτή του παιδιού σας. Φεύγοντας αναρωτηθείτε μέσα σας πως σας έκανε να αισθανθείτε. Το ένστικτο ενός γονέα είναι πανίσχυρο εργαλείο σε αυτές τις περιπτώσεις!  

⇒ Για να γνωρίσετε τις υπηρεσίες του Πρότυπου Κέντρου Αναπτυξιακής Παρέμβασης "Ταξιάρχης", κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://kidsproject.gr/a/181/taxiarchis