Κλείσιμο

Συντακτική Ομάδα Kidsproject.gr

27 Apr, 2021

Βάφουμε με φυσικό τρόπο τα πασχαλινά μας αυγά

Τη Μεγάλη Πέμπτη είθισται να βάφουμε κόκκινα αυγά, συμβολίζοντας με αυτόν τον τρόπο το αίμα του Ιησού. Πολύ συχνά όμως μας αρέσει να πειραματιζόμαστε και να δίνουμε και άλλα χρώματα στα αυγά μας!

Γιατί να χρησιμοποιούμε χημικές βαφές, ενώ υπάρχουν φυσικές βαφές που μπορούν να μας δώσουν το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα;

Οι φυσικές βαφές αυγών είναι οικολογικές, οικονομικές και απολύτως ασφαλείς για την υγεία, τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας. Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να βρίσκονται άφοβα στην κουζίνα, συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία. Σίγουρα θα το διασκεδάσουν και θα γίνουν οι καλύτεροι «βοηθοί» στο πλευρό μας!

Οι φλούδες των κόκκινων κρεμμυδιών είναι ένας παραδοσιακός τρόπος για να δώσουμε στα αυγά μας ένα χρώμα μεταξύ του κόκκινου και του κεραμιδί. Η απόχρωση εξαρτάται από το πόσες φλούδες θα χρησιμοποιήσουμε για το διάλυμα που θα φτιάξουμε, αλλά και πόση ώρα θα παραμείνουν τα αυγά μέσα σε αυτό. Διαλέγουμε άσπρα αυγά για πιο ανοιχτό αποτέλεσμα ή καφέ για πιο σκούρο.


Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • Φλούδες κόκκινων κρεμμυδιών
  • Νερό
  • Ξύδι
  • Λίγο λάδι για το γυάλισμα


Η διαδικασία:

  • Καθαρίζουμε τα αυγά αποβραδίς και τα αφήνουμε έξω από το ψυγείο για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βάζουμε αρκετές φλούδες κρεμμυδιού σε μια κατσαρόλα, υπερκαλύπτουμε με κρύο νερό και προσθέτουμε ένα σφηνάκι ξύδι.
  • Αφήνουμε να πάρει μία βράση το νερό(περίπου 20 λεπτά) και αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι.
  • Σε αυτό το σημείο μπορούμε αν θέλουμε, να αφαιρέσουμε τις φλούδες που μπορεί να σημαδέψουν τα αυγά μας ή να χρησιμοποιήσουμε κάποιο τούλι με φυλλαράκι μαϊντανού ή αρμπαρόριζας.
  • Προσθέτουμε προσεκτικά σε μονή στρώση τα αυγά ώστε να μη χτυπηθούν.
  • Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι και, μόλις έρθει το νερό σε βρασμό, βράζουμε στο σιγανό για άλλα 15-20 λεπτά.
  • Αν μας ικανοποιεί το χρώμα, αφαιρούμε τα αυγά και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας μέχρι να κρυώσουν. Μπορούμε να τα αφήσουμε μέσα στην κατσαρόλα για 1-2 ώρες αν θέλουμε να αποκτήσουν πιο σκούρο κόκκινο χρώμα.
  • Τέλος, με απορροφητικό χαρτί και λάδι γυαλίζουμε τα αυγά μας.

Με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας διάφορα φυσικά υλικά, μπορούμε να δώσουμε και άλλα χρώματα στα αυγά μας. Χρησιμοποιούμε:

  • Κόκκινο λάχανο για μπλε χρώμα
  • Κουρκουμά για κίτρινο χρώμα
  • Παντζάρια για βαθύ κόκκινο χρώμα
  • Σπανάκι για πράσινο χρώμα

Με οδηγό τη φαντασία μας χρησιμοποιούμε και άλλα φυσικά υλικά για να δώσουμε χρώμα στα πασχαλινά μας αυγά!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!