Κλείσιμο

Μπαντέκα Μαρίνα

24 Sep, 2020

Τικ στα παιδιά !

Οι αυτοματισμοί, δηλαδή τα κοινώς αποκαλούμενα “τικ” μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και σε παιδιά μικρής παιδικής ηλικίας.

Πρόκειται για ακούσιες κινήσεις των μυών, επαναλαμβανόμενες, απότομες και γρήγορες. Μπορεί να συμβούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και ποικίλλουν από απλές, όπως είναι το ανοιγοκλείσιμο των ματιών μέχρι πιο σύνθετες, όπως περίπλοκες κινήσεις, επανάληψη φράσεων και χειρονομίών. Στην πλειοψηφία τους τα τικ είναι προσωρινά και μπορεί να εξαφανισθούν αυτόματα χωρίς κάποια θεραπεία.

Τα οφθαλμικά τικ (με συχνότερο το βλεφαρόσπασμο) δεν είναι καθόλου σπάνια κ παρατηρούνται στο 25% περίπου των παιδιών με μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια παρά στα κορίτσια.

Ποιά τα συχνότερα αίτια που προκαλούν τικ στα μάτια;

Μπορεί να εμφανιστούν ή να επιδεινώθούν από έλλειψη ύπνου, στρες, κούραση, άγχος, κούραση των οφθαλμών, αλλεργίες. Επίσης μπορεί να συσχετίζονται με ερεθισμό των οφθαλμών, ξηροφθαλμία. Ακόμα και διαθλαστικά προβλήματα (μυωπία, υπερμετρωπία) μπορεί να προκαλέσουν τικ, όπως το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων. Πολύ σπάνια σε χρόνιες περιπτώσεις μπορεί να εντάσσονται στο πλαίσιο μιας νευρολογικής διαταραχής. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα της πάθησης.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να υποχωρήσουν;

Σαν πρώτο βήμα είναι σημαντικό μέσω της παιδο-οφθαλμολογικής εξέτασης να αποκλειστούν όποιες διαθλαστικές διαταραχές χρειάζονται διόρθωση με γυαλιά και άλλα προβλήματα όπως αλλεργικές καταστάσεις ή βλεφαρο-επιπεφυκίτιδες.

Είναι επίσης σημαντικό να μην μεγαλοποιείται σαν πρόβλημα μιας και αυτή η συμπεριφορά μπορεί να στρεσάρει περισσότερο το παιδί και να επιδεινώσει το τικ. Μειώνοντας το άγχος, η καλή ξεκούραση του παιδιού και καλή διατροφή μπορεί να μειωσουν τον αυτοματισμό.

Σε επιμονή του τικ για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εάν συνοδεύεται από άλλα σύμπτωματα, ο παιδο-οφθαλμίατρός σας θα σας ενημερώσει εάν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση ή θεραπεία.

Καλό είναι να έχουμε υπόψην οτι τα πιο πολλά τικ στην παιδική ηλικία εξαφανίζονται από μόνα τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το προφίλ της Μπαντέκα Μαρίνας - Παιδοφθαλμίατρο: εδώ