Κλείσιμο

Συντακτική Ομάδα Kidsproject.gr

30 May, 2021

Athens Bubble Tour - Συνέντευξη με την καλλιτεχνική - ερευνητική ομάδα La Petite Marguerite

Με αφορμή το Athens Bubble Tour συναντήσαμε την καλλιτεχνική - ερευνητική ομάδα La Petite Marguerite και ταξιδέψαμε για λίγο μαζί της στον μαγικό και πολύχρωμο κόσμο αυτού του παγκόσμιου κινήματος ονειροποιών που δημιουργεί μοναδικές στιγμές μέσα από τον εφήμερο κόσμο των bubbles.

Για όσους και όσες δεν γνωρίζουν, η La Petite Marguerite είναι μια ομάδα με παραστατική και εκπαιδευτική δράση η οποία ξεκίνησε την πορεία της στη χώρα μας το 2012. Από τότε και μέχρι σήμερα έχει περιοδεύσει σε πάρα πολλές πόλεις, χωριά και μακρινά νησιά διοργανώνοντας εργαστήρια και παραστάσεις και χαρίζοντας απλόχερα εκατομμύρια σαπουνόφουσκες και αμέτρητα χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους.

Παράλληλα η δράση της ομάδας στα σχολεία ειδικής αγωγής αλλά και σε δομές που σχετίζονται με τη προσωρινή φιλοξενία παιδιών και ενηλίκων (Αττικό νοσοκομείο, Ψυχιατρικό νοσοκομείο Αθηνών κλπ) εισάγει στον χώρο της κοινότητας τις bubbles ως εργαλείο μη λεκτικής επικοινωνίας και ανάπτυξης ατομικών δεξιοτήτων ενισχύοντας έτσι την ιδέα ενός ανοιχτού και συμπεριληπτικού σχολείου, της  ανοιχτής και προσβάσιμης κοινωνίας.

Οι τελευταίοι μήνες βρίσκουν την ομάδα σε μια κατάσταση παύσης λόγω της υγειονομικής κρίσης, το φετινό καλοκαίρι όμως δείχνει περισσότερο υποσχόμενο για αυτό και εμείς δεν έχουμε παρά να τους ρωτήσουμε τι σχεδιάζουν και σε τι κατάσταση τους βρίσκουμε.

Αγαπητό Kidsproject χαιρόμαστε πολύ που βρισκόμαστε μαζί σας εδώ! Σας ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση αλλά και για την τόσο εγκάρδια υποστήριξη. Η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η φαινομενική παύση λειτούργησε με τρόπο πιο εσωτερικό για την ομάδα μας. Από τη μια δεν είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε τα σχολεία και να διοργανώσουμε συνεργασίες με φεστιβάλ ή δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, από την άλλη χρησιμοποιήσαμε τον χρόνο και ακολουθήσαμε τη ροή των πραγμάτων λειτουργώντας περισσότερο αναστοχαστικά. Άλλωστε το συγκεκριμένο «παγκόσμιο κίνημα ονειροποιών» στο οποίο αναφερθήκατε στην αρχή, για να έχει εφαρμογή χρειάζεται συγκεκριμένο τόπο και χρόνο δράσης. Είναι μια καθαρά βιωματική εμπειρία που βασίζεται στο εδώ και το τώρα, στην αμοιβαία αλληλεπίδραση και συνδιαμόρφωση της εκάστοτε στιγμής. Ακολουθήσαμε λοιπόν το φαινόμενο της κρίσης και αυτό μας ενέπνευσε στο να γράψουμε και να σχεδιάσουμε ένα ebook, στο να διαβάσουμε περισσότερο, να επανασχεδιάσουμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα θέτοντας σύγχρονες παραμέτρους μέσα σε αυτά, να παρουσιάσουμε επιλεγμένες διαδικτυακές δράσεις και τέλος να σχεδιάσουμε το Athens Bubble Tour, μια εναλλακτική διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της πόλης!

Φαινομενική πραγματικά η παύση για την ομάδα!!! Θα θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το Athens Βubble Tour;

Σαφώς! To Athens Bubble Tour είναι ένα καινούριο project και αφορά σε μικρές ομάδες παιδιών και γονέων που επιθυμούν να γνωρίσουν την πόλη μέσα από μια συμμετοχικού τύπου δράση βασισμένη στο παιχνίδι με τις bubbles. Είναι ένα φανταστικό και συμβολικό παιχνίδι το οποίο βασίζεται στις αρχές της βιωματικής μάθησης και συνδιαλέγεται διαρκώς με την ελευθερία της αναζήτησης, της παρατήρησης και της εμπειρίας του δημόσιου χώρου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια διαδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά αποκτούν μια κιναισθητική αντίληψη της πόλης και εν τέλει μια διαλεκτική σχέση με αυτή.

Ακούγεται πραγματικά πολύ ενδιαφέρον! Έχετε κάποια προγραμματισμένη διαδρομή μέσα στο επόμενο διάστημα;

Βέβαια! Η επόμενη προγραμματισμένη μας διαδρομή με το Athens Bubble Tour είναι στις 09 Ιουνίου το απόγευμα και όσοι και όσες ενδιαφέρεστε σπεύσατε να κλείσετε θέσεις γιατί έχουν μείνει ελάχιστες. Βλέπετε δεδομένων των συνθηκών οι ομάδες που μας ακολουθούν σε αυτές τις αστικές εξορμήσεις είναι πραγματικά ολιγάριθμες.


Αποκλειστική προσφορά για τους αναγνώστες του Kidsproject.gr!

25% έκπτωση στη συμμετοχή στο Athens Bubble Tour!

Τελική τιμή 60€, ο γονέας μαζί με το παιδί!
(Αρχική τιμή: 80€)

Για να κατοχυρώσετε το κουπόνι προσφοράς πατήστε εδώ


Τι θα γίνει όμως με το κομμάτι των παραστάσεων; Θα σας συναντήσουμε κάπου;

Σχετικά με τις παραστάσεις η μόνη δημόσια δράση για την οποία μπορούμε να μιλήσουμε μέχρι στιγμής είναι τον Οκτώβριο στην μαγική πόλη της Καλαμάτας στα Πλαίσια του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου που διοργανώνει με απίστευτο μεράκι και αγάπη η Πειραματική Σκηνή. Σε αυτό το φεστιβάλ θα παρουσιάσουμε τη συμμετοχική μας παράσταση «κοσμοναύτες» αλλά και για πρώτη φορά τη «Νεφελοκοκκυγία», μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση δρόμου που ολοκληρώθηκε εικαστικά και σκηνοθετικά τον Φεβρουάριο του 2020 και δυστυχώς δεν πρόλαβε να ταξιδέψει!

Μέχρι τον Οκτώβριο και καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού είμαστε σε αναμονή απαντήσεων που σχετίζονται με ιδιωτικές πρωτοβουλίες, κατασκηνώσεις και δράσεις οργανωμένων συλλόγων ανά την Ελλάδα. Δυστυχώς η υγειονομική κρίση μας στέρησε τη δυνατότητα έγκαιρου προγραμματισμού καθώς πια δεν μπορούμε να δεσμευόμαστε επαγγελματικά με το βάθος χρόνου που το κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι και αναμένουμε τις μέρες του φωτός.

Τι έχει αλλάξει μέσα σε αυτούς τους τελευταίους μήνες για εσάς;

Ό,τι έχει αλλάξει για όλο τον πλανήτη! Η επαφή! Η αμοιβαία αγκαλιά αλλά και η αίσθηση της κίνησης (χιλιομετρικά και συναισθηματικά). Είναι μια πολύ σοβαρή ιστορική συγκυρία μέσα από την οποία άλλαξαν οι συνήθειες και οι σταθερές του κόσμου. Δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε θετικά ή αρνητικά μπορούμε μόνο να επισημάνουμε το απότομο αυτής της μετάβασης και τον έντονο απόηχο που αφήνει σε ενήλικες και παιδιά. Όπως σας αναφέραμε ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι η ανάγκη μας να συνυπάρχουμε, να μοιραζόμαστε και να συναισθανόμαστε είναι εγγενής μέσα μας. Η ισορροπία επομένως, για να επέλθει μπορεί να χρειάζεται χρόνο, το συλλογικό μας βίωμα όμως είναι κοινό και θα μας δείξει ένα καινούργιο δρόμο ζωής.

Τελικά θα μας πείτε ποια είναι η μυστική συνταγή για τις bubbles;

Θα σας πούμε την μαγική λέξη: αιώρηση. Που θα πει βλέμμα στραμμένο στον ουρανό και το όνειρο.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Και εμείς ευχαριστούμε πολύ!

Περισσότερες πληροφορίες για την καλλιτεχνική - ερευνητική ομάδα La Petite Marguerite θα βρείτε εδώ