Κλείσιμο
author image

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

Καθηγήτρια πιάνου Ανώτερων Θεωρητικών και Μουσικοπαιδαγωγός

21 Jun, 2021

Μαθαίνω μαθηματικά με τις νότες συντροφιά

Είναι πλέον αποδεδειγμένη η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα μαθηματικά και τη μουσική. Κάθε νότα, ανάλογα με το σχήμα της, έχει μια συγκεκριμένη αξία. Διαρκεί δηλαδή συγκεκριμένους χρόνους.  

Τα σχήματα που έχουν οι νότες λέγονται φθογγόσημα και είναι ένας ευχάριστος τρόπος να μάθουμε τους αριθμούς, αφού πρόκειται για σχήματα που δημιουργούνται από κύκλους και γραμμούλες και κάθε παιδί -ακόμα και προσχολικής ηλικίας- μπορεί να σχεδιάσει. 

Ας ξεκινήσουμε.... 

Αφού μάθουμε σε πόσους χρόνους αντιστοιχεί κάθε σχήμα μπορούμε να δοκιμάσουμε τα παρακάτω παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο των παιδιών. 

  • Αντιστοίχιση:  Γράψτε ανακατεμένα τα σχήματα που έχουν  οι παραπάνω νότες και ζητήστε από τα  παιδιά να βρουν σε ποιο αριθμό  αντιστοιχούν. Με αυτό τον τρόπο τα  παιδιά μαθαίνουν τους αριθμούς μέσα  από τις νότες.
  • Μαθηματικές  πράξεις:  Δοκιμάστε να αθροίσετε ή να αφαιρέσετε  νότες αντί για αριθμούς και στο τέλος  το αποτέλεσμα κάθε πράξης μπορείτε να  το παίζετε σε ένα κρουστό μουσικό  όργανο.
  • Γεωμετρικά  Σχήματα:  Μαθαίνουμε τον κύκλο, την ευθεία γραμμή,  το συνδυασμό τους, τη συμμετρία μέσα  από τα φθογγόσημα.
  • Μαθηματικά  Προβλήματα:  Εξασκείστε τα παιδιά σας στη μαθηματική  σκέψη μέσα από απλές μουσικές ερωτήσεις.  Για παράδειγμα «Πόσα μισά έχει ένα  ολόκληρο;» Ή 4 τέταρτα πόσα μισά μας  κάνουν; 

 
 Καλό Μουσικό Διάβασμα σε όλους! 

⇒ Περισσότερες πληροφορίες για την Μουσικοπαιδαγωγό, Μαριλένα Καλογεράκη θα βρείτε εδώ!