Κλείσιμο

Συντακτική Ομάδα Kidsproject.gr

30 Jul, 2021

Γονείς «ελέφαντες» ή γονείς «τίγρεις»: ποιος τύπος γονέα είσαι;

Διαβάζοντας, πρόσφατα, ένα βιβλίο για το πώς μπορούμε να πετύχουμε την προσωπική μας ευτυχία, μου δημιουργήθηκαν σκέψεις για το πώς ο χαρακτήρας και ο τρόπος διαπαιδαγώγησης των γονέων επηρεάζει τη μελλοντική ευτυχία των παιδιών καθώς και τη διαμόρφωση των τυπικών χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς τους.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου, Μάικ Βάικινγκ(2017):

Δεν υπάρχει ιδανικός τρόπος ανατροφής των παιδιών ούτε ιδανικό παιδί

Επιπλέον, γνωρίζουμε πως ο ρόλος του γονέα δεν συνοδεύεται από «εγχειρίδιο οδηγιών», αλλά οι περισσότεροι γονείς λειτουργούν με βάση το ένστικτό τους.

Έτσι, ο τύπος γονέα επηρεάζει, διαφορετικά, την ανάπτυξη του παιδιού κι επιφέρει διαφορετικά αποτελέσματα στην ιδιοσυγκρασία του.

Γονεϊκοί τύποι και ανάπτυξη του παιδιού

Ο Βάικινγκ αναφέρει στο βιβλίο του δύο τύπους γονέων: Τον γονέα «τίγρη» και τον γονέα «ελέφαντα». Σε μία διαφορετική ανάλυση για τους γονεϊκούς τύπους, η Baumrind διαχωρίζει τους γονείς σε τέσσερις τύπους: Τον αυταρχικό γονέα, τον ανεκτικό – επιεική γονέα, τον δημοκρατικό γονέα και τον ανεκτικό – αδιάφορο γονέα.

Αυταρχικός γονέας

Αυταρχικός γονέας είναι το είδος γονέα που απαιτεί, συνεχώς, την υπακοή στους κανόνες και στα όρια, έχοντας, πάντα, τιμωρητική διάθεση, όταν το παιδί κάνει λάθη.

Έχει, πάντα, υψηλότερες προσδοκίες από το παιδί, σε σχέση με όσα μπορεί να κάνει, κι έτσι τις περισσότερες φορές, λανθασμένα, απογοητεύεται, όταν το παιδί δεν τα καταφέρει.

Δίνει περισσότερη σημασία στις αδυναμίες και όχι στις δυνατότητες. Είναι εκείνος ο γονέας που λέει στο παιδί πως πρέπει να είναι τέλειο.

Ανεκτικός – επιεικής γονέας

Ανεκτικός – επιεικής γονέας είναι ο γονέας που δυσκολεύεται να δημιουργήσει ένα σπίτι με όρια και ασφάλεια. Θέλοντας να περάσει το μήνυμα του «δημοκρατικού», που είναι δίπλα στο παιδί και είναι ικανός να το ακούσει, παραμένει ασταθής και κυκλοθυμικός, προσφέροντας μεγάλη ελευθερία και, έπειτα, πολύ αυστηρά όρια.

Δεν διακατέχεται από σταθερότερα και υπομονή, και η έκφραση της αγάπης του γίνεται, συνήθως, μέσα από εξωτερικές δωροδοκίες. Δυσκολεύεται να μάθει στο παιδί να βρίσκει λύσεις στο πρόβλημα και να έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματά του.

Ανεκτικός – αδιάφορος γονέας

Ανεκτικός – αδιάφορος γονέας είναι ο γονέας αυτός που λειτουργεί σαν αόρατη, συναισθηματικά, φιγούρα, καθώς δεν ενδιαφέρεται για την πραγματικότητα στην οποία ζει το παιδί, για τα συναισθήματά του ή για την καθημερινότητά του, είναι κλεισμένος στον «κόσμο» του.

Προσφέρει στο παιδί μόνο υλικά αγαθά, καθώς θεωρεί πως αυτό αρκεί για ένα παιδί. Είναι ο, συνεχώς, διασπασμένος γονέας, που χάνεται στις οθόνες του και δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με τα πραγματικά του συναισθήματα.

Δημοκρατικός γονέας

Δημοκρατικός γονέας είναι ο τύπος γονέα που δίνει στο παιδί τον χώρο και τον χρόνο να μάθει και να εκφραστεί στον ρυθμό του, όντας δίπλα του με ενσυναίσθηση, κατανόηση και στοργή.

Είναι εκεί για να οριοθετήσει τη συμπεριφορά του παιδιού και να του προσδώσει τα εσωτερικά κίνητρα, ώστε να διαμορφωθεί ένας ενήλικας που πατάει στα πόδια του. Το βοηθά να βρει τις λύσεις στα προβλήματα και είναι, πάντα, καλός ακροατής.

Τύπος γονέα: Γονέας «τίγρης»

Οι τρεις πρώτοι τύποι γονέα αποτελούν μια μορφή γονέα «τίγρη», γιατί δεν δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να εκφραστεί, να ωριμάσει συναισθηματικά. Ασχολούνται, υπερβολικά ή καθόλου, με τις επιδόσεις, ενώ προβάλλουν τις δικές τους προσδοκίες στα παιδιά.

Δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, και αρνούνται να θεωρήσουν το παιδί ως μια ξεχωριστή, από αυτούς, προσωπικότητα, ικανό να κάνει λάθη, να έχει αδυναμίες ή δυνατότητες.

Τύπος γονέα: Γονέας «ελέφαντας»

Ο δημοκρατικός γονέας, αντίθετα, είναι ο γονέας «ελέφαντας». Ο γονέας «ελέφαντας» φροντίζει κι ενθαρρύνει το παιδί, πιστεύοντας πως η έκφραση της αγάπης δεν σχετίζεται με την ακαδημαϊκή επίδοση ή την τέλεια εκφρασμένη συμπεριφορά, αλλά με την παραδοχή του παιδιού πως μπορεί να κάνει λάθη, να αλλάξει γνώμη, να «πέσει αλλά να σηκωθεί».

Κι αυτό γιατί του έχει δοθεί η αγάπη προς τον πραγματικό εαυτό και η δύναμη να απελευθερώνει το «εγώ» του, χωρίς να προσκολλάται στα «εγώ» των γονέων του, ενώ έχει μάθει να στέκεται στα πόδια του και να λύνει το πρόβλημα. Έχει μάθει να παίρνει το ρίσκο προς την ευτυχία.

Εσείς, λοιπόν, τι τύπος γονέα είστε;

Εμπνευσμένο από το βιβλίο του Μάικ Βάικινγκ, «Το βιβλίο του Lykke»

Πηγή: Missormadam.gr