Στρατηγικές για την αισθητηριακή πρόκληση του βουρτσίσματος των δοντιών
Το βούρτσισμα των δοντιών αποτελεί μια πραγματική αισθητηριακή πρόκληση για τα παιδιά εκείνα, τα οποία παρουσιάζουν Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας. Η αναμενόμενη συμπεριφορά κατά την προσπάθεια του βουρτσίσματος; Χαμηλή ανοχή ή αποφυγή κατά το βούρτσισμα !
Το παρόν προτείνει απλές στρατηγικές, για το πως να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξαιρετικά έντονη πρόκληση, δεδομένου ότι η στοματική υγιεινή είναι σημαντική. Επειδή όπως γίνεται αντιληπτό, δεν αφορά όλα τα παιδιά παρακαλούμε θερμά συμβουλευτείτε τον θεραπευτή σας, πριν από οποιαδήποτε χρήση των παρακάτω οδηγιών. Για οποιαδήποτε απορία παρακαλούμε επικοινωνείτε στο [email protected]
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Πρότυπο Κέντρο Αναπτυξιακής Παρέμβασης "Ταξιάρχης";
Πατήστε στην εικόνα
Μήπως το παιδί σας αρνείται να δεχτεί την οδοντόβουρτσα μέσα στο στόμα; Αναγουλιάζει ή παρουσιάζει έντονες αντιδράσεις, καθώς μπαίνει στην διαδικασία;
Τότε δοκιμάστε τα παρακάτω:
1. Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα στην υφή της οδοντόβουρτσας. Αγοράστε όλες τις υφές (μαλακή, εξαιρετικά μαλακή, μέτρια, σκληρή) και πειραματιστείτε. Αυτή που του ταιριάζει είναι εκείνη που ανέχεται περισσότερο.
2. Μια δονούμενη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να είναι η ιδανική. Η επιλογή αυτή μοιάζει ακατάλληλη, αν στην περιοχή του προσώπου και στην στοματική κοιλότητα εντοπίζεται αισθητηριακά έντονη ευαισθησία.
3. Λάβετε υπόψη τη γεύση της οδοντόκρεμας. Δοκιμάστε διαφορετικές γεύσεις. Η αρχή θα μπορούσε να γίνει και χωρίς χρήση οδοντόκρεμας. Άλλωστε το πρώτο βήμα που πρέπει να κατακτηθεί είναι η ανοχή στην οδοντόβουρτσα.
4. Αν είναι αδύνατο να δεχτεί μια οποιαδήποτε οδοντόβουρτσα, τότε προσπαθήστε να καθαρίσει τα δόντια με ένα απαλό ύφασμα, που όμως είναι καθαρό. Προσπαθείτε κάθε μέρα.
Προετοιμασία πριν το βούρτσισμα:
1. Βαθιά πίεση σε χέρια και πόδια. Προχωράμε σταδιακά σε πρόσωπο και στόμα. Εδώ απαιτείται επίδειξη μασάζ και πιέσεων από θεραπευτή.
2. Εφαρμόζετε απαλή πίεση στα πάνω και κάτω ούλα, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα πλάγια.
3. Η διαδικασία είναι καλό να λαμβάνει χώρα, ενώ το παιδί κοιτάζει έναν καθρέπτη με εσάς από πίσω του. Αν αυτό είναι ανέφικτο, τότε καλό είναι να κοιτάζει εσάς.
4. Τέλος ένα μασάζ στην περιοχή των ζυγωματικών με μια μαλακή και ζεστή πετσέτα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την περιοχή να χαλαρώσει πριν το βούρτσισμα.
Σημεία Προσοχής:
Ελέγχουμε την θερμοκρασία του νερού και επιλέγουμε αυτή που γίνεται ανεκτή.
Καθοδηγούμε εμείς το χέρι του παιδιού, καθώς εκείνο κοιτάζει τον καθρέπτη και ενώ εμείς βρισκόμαστε ακριβώς πίσω του. Εδώ ο καθρέπτης είναι απαραίτητος για την εκμάθηση των κινήσεων. Απαιτείται καθημερινή εξάσκηση, έχει κόπο, αλλά τα αποτελέσματα θα σας αμείψουν.
Στο Kidsproject.gr θα βρείτε τους καλύτερους ορθοδοντικούς και οδοντιάντρους για το παιδί σας!
Κάντε κλικ ΕΔΩ