Κλείσιμο

Χαμόγελο

9 Aug, 2021

Πώς μιλάμε σε ένα παιδί για τις εικόνες καταστροφής, εξαιτίας των πυρκαγιών, που βλέπει αυτές τις ημέρες στην τηλεόραση ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Είναι γεγονός πως η χώρα μας περνάει δύσκολες μέρες και δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές. Τα μέσα ενημέρωσης καθημερινά μας μεταδίδουν εικόνες από όλα τα σημεία που έχουν ανάψει φωτιές και μας ενημερώνουν με υπερβολικά, λεπτομερείς περιγραφές για τα όσα συμβαίνουν.

Τι όμως απ’ όλα αυτά χρειάζεται να πούμε στα παιδιά μας και τι όχι; Πώς μιλάμε σε ένα παιδί; Ακολουθούν κάποιες απλές οδηγίες...

  • Δίνουμε το ελεύθερο να ρωτήσουν τα παιδιά μας ό,τι μπορεί να τα απασχολεί ή να τα φοβίζει.
  • Ακούμε με προσοχή και υπομονή τις ερωτήσεις τους και απαντάμε με απλά λόγια και απώτερο στόχο να τα καθησυχάσουμε. Αν κάτι δε γνωρίζουμε, το παραδεχόμαστε και ζητάμε χρόνο για να το διερευνήσουμε.
  • Δε λέμε ψέματα και δεν υποβαθμίζουμε τη σπουδαιότητα των γεγονότων. Τα παιδιά εξάλλου ήδη γνωρίζουν τα περισσότερα από την τηλεόραση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη συναναστροφή με τους φίλους τους.
  • Κλείνουμε την τηλεόραση και δεν την αφήνουμε ανοιχτή όλη μέρα. Ορίζουμε ένα συγκεκριμένο χρόνο ενημέρωσης, για να μην εκτίθενται συνεχώς τα παιδιά σε εικόνες φρίκης όπως καμένα σπίτια και ζώα.
  • Προτρέπουμε τα παιδιά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Αν το παιδί μας θέλει να κλάψει το αφήνουμε και του εξηγούμε πως είναι λογικό να νιώθει τον πόνο των άλλων και να λυπάται για όσα συμβαίνουν.
  • Εξηγούμε στα παιδιά μας ότι πέρα από τη λύπη που εκφράζουμε με διάφορους τρόπους, μπορούμε να βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους με πιο έμπρακτους τρόπους όπως το να γίνουμε εθελοντές, να προσφέρουμε σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, να περιθάλψουμε ανθρώπους ή ζωάκια αν είμαστε κοντά στις πληγείσες περιοχές.
  • Εστιάζουμε στα θετικά όπως το ότι σε τόσο δύσκολες συνθήκες, οι άνθρωποι δείχνουμε αλληλεγγύη και ενότητα και προσπαθούμε να προσφέρουμε ο ένας στον άλλο, ώστε να τους εμφυσήσουμε αισιοδοξία για το μέλλον.
  • Τέλος, περιορίζουμε τις δικές μας συναισθηματικές αντιδράσεις διότι τα παιδιά αντιγράφουν τις συμπεριφορές μας και επηρεάζονται από αυτές.

Να ευχηθώ με τη σειρά μου καλή δύναμη σε όλους! Ας κάνουμε προσπάθεια να βρούμε ο καθένας τα δικά του ψυχικά αποθέματα για να ανταπεξέλθουμε για άλλη μια φορά στα δύσκολα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε!

Περισσότερες πληροφορίες για το Χαμόγελο, θα βρείτε εδώ