Κλείσιμο
author image

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΕΡΔΙΔΑΝΗΣ

Υπεύθυνος Κέντρου Μελέτης LAF-LAB

10 Sep, 2021

Τι είναι η σχολική ετοιμότητα ;

Το κουδούνι του σχολείου σε λίγες εβδομάδες χτυπά ξανά. Και εκεί στο σπίτι υπάρχει ένα νηπιάκι που φέτος μεγάλωσε, ανοίγει τα φτερά του, και θα φορέσει την τσάντα του στην πλάτη και θα περάσει το κατώφλι του δημοτικού σχολείου. Όλη η οικογένεια έχει ένα μικρό άγχος για αυτή τη μεταβατική περίοδο της ζωής του αλλά πρέπει να δείξετε ψυχραιμία και πάνω από όλα ηρεμία για το παιδί.

Τι είναι όμως η σχολική ετοιμότητα;

Η σχολική ετοιμότητα βασικά μας λέει αν ένα παιδί είναι έτοιμο και ικανό να προσαρμοστεί στις κοινωνικές και στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις του σχολείου. Με άλλα λόγια αν έχει αναπτύξει κάποιο βαθμό ανεξαρτησίας και κοινωνικοποίησης όπως:

– Να δουλεύει και να κάνει κάτι μόνος του.

– Να ακούει και να προσέχει όταν κάποιος μιλά.

– Να μπορεί να συναναστρέφεται και να συνεργάζεται με συνομήλικα παιδιά π.χ. να παίζει μαζί τους, να περιμένει τη σειρά του.

– Να μπορεί να συμμετέχει σε δομημένα πλαίσια όπως το παιχνίδι και να παρακολουθεί την ώρα του παραμυθιού.

– Να έχει την ικανότητα να μένει μόνο του μακριά από τους γονείς . Θέματα αποχωρισμού, αν δηλαδή ο αποχωρισμός του προκαλεί άγχος, μπορούν να παρεμποδίσουν τη λειτουργία του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον και στην τάξη.

Πώς  μπορούμε να προετοιμάσουμε ένα παιδί για το σχολείο;

Εμείς οι γονείς θεωρούμαστε ως οι πρώτοι δάσκαλοι του παιδιού και το σπίτι σαν το πρώτο του σχολείο. Για να βοηθήσετε τη γνωστική εξέλιξη και να ενθαρρύνετε την περιέργεια του παιδιού συστήνεται η ύπαρξη παιχνιδιών στο χώρο για εμπλουτισμό των νοητικών δεξιοτήτων. Μπορείτε να ενισχύσετε την επιθυμία του παιδιού για μάθηση κάνοντας την εκπαίδευση διασκεδαστική χρησιμοποιώντας παιχνίδια με αριθμούς, γράμματα, σχήματα, χρώματα, παιδικά τραγουδάκια, παραμύθια, παζλ, ζωγραφική κ.α. Η μάθηση στο σπίτι και η εμπλοκή σας παίζει σημαντικό ρόλο.

Για την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων και για την εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες και να το διδάξετε πώς να περιμένει τη σειρά του και πώς να μοιράζεται τα πράγματα του. Γενικά, να του βάζετε όρια τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει.

Μπορείτε ακόμη να του δείξετε πώς να οργανώνει το χώρο του π.χ. πώς να τακτοποιεί τα παιχνίδια ή τα ρούχα του. Άλλη δραστηριότητα, που θεωρείται πολύ σημαντική στην ανάπτυξη της ομιλίας είναι το διάβασμα παραμυθιών, κάτι που βοηθά στη συγκέντρωση. Αυτές είναι σημαντικές δεξιότητες, που πρέπει ο γονιός να διδάξει και να εξασκήσει στο σπίτι.

Καλό θα ήταν, κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς όχι μόνο τώρα, να του αναθέτετε ευθύνες στο σπίτι και πρωτοβουλίες π.χ. τι ρούχα θα φορέσει, επιλογή μεταξύ φαγητών. Αν από νωρίς δείξετε στο παιδί ότι μπορείτε να το εμπιστευτείτε (ηλικιακή καταλληλότητα κρίσιμη), αυτό θα κάνει το παιδί να αποκτήσει ανεξαρτησία και αυτοεκτίμηση. Στη συνέχεια θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση για να μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν άγχη και δυσκολίες του σχολείου.

Γκερδιδάνης Δημήτρης

Υπεύθυνος Κέντρου Μελέτης LAF LAB

Για περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Μελέτης LAF-LAB πατήστε στην εικόνα