Κλείσιμο
author image

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ

MD, MSc, PhD Παιδοχειρουργός

13 Oct, 2021

Ενδοσκοπική ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αποκατάστασης της κύστης κόκκυγος σε παιδιά και εφήβους (EPSiT-laser)

Η μέθοδος EPSiT-laser (Εndoscopic Pilonidal Sinus Treatment – laser), αποτελεί την πλέον σύγχρονη, ενδοσκοπικήελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγγος στα παιδιά και στους εφήβους.

  • Πώς γίνεται η επέμβαση;

H χειρουργική αποκατάσταση γίνεται μέσω ενδοσκοπίου:

Αρχικά,  με την κάμερα του ενδοσκοπίου χαρτογραφείται η κύστη και το δίκτυο των συριγγίων.
Στη συνέχεια, γίνεται απόξεση και αφαιρούνται οι τρίχες που περιέχει με ενδοσκοπικά εργαλεία.
Τέλος, με τη χρήση ενδοσκοπικού laser που εισάγεται από το κανάλι εργασίας του ενδοσκοπίου, καυτηριάζεται/εξαχνώνεται το τοίχωμα της κύστης υπό άμεση όραση, χωρίς να αφαιρείται ιστός.

  • Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική (ανοιχτή μέθοδο):

Μετεγχειρητικά υπάρχει συνήθως μία οπή διαμέτρου λίγων χιλιοστών (ή σπανιότερα και ανάλογα με την πολυπλοκότητα του δικτύου των συριγγίων περισσότερες οπές), οι οποίες επουλώνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Aποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι δύσμορφες ουλές, έτσι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι βέλτιστο.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι από ελάχιστος έως μηδαμινός, ενώ οι επώδυνες και επί μακρό χρόνο αλλαγές του εγχειρητικού τραύματος που συνοδεύουν την κλασική ανοιχτή μέθοδο αποτελούν πλέον παρελθόν.

Έτσι επιτυγχάνεται άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες αλλά και ελάχιστη επιβάρυνση στους ασθενείς και την οικογένειά τους.

  • Υπάρχει περίπτωση υποτροπής;

Ο κύριος λόγος υποτροπής είναι η έντονη τριχοφυΐα της περιοχής. Προτείνεται λοιπόν πριν την επέμβαση, αλλά και μετά από αυτή να γίνεται laser αποτρίχωση στην περιοχή. Μερικές συνεδρίες απαλλάσουν από την τριχοφυΐα της περιοχής και καθιστούν την επέμβαση αποτελεσματική.

Ακόμη και σε υποτροπή όμως, είτε κλειστής είτε ανοιχτής μεθόδου, η μέθοδος EPSiT-laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα.


Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Γεώργιο Καμπούρογλου MD, MSc, PhD Παιδοχειρουργό;

Κάντε κλικ στην εικόνα