Κλείσιμο

Είναι τελικά βρισιά να λες κάποιον Καραγκιόζη;

Είναι τελικά βρισιά να λες κάποιον Καραγκιόζη;

Γράφει ο Στράτος Καμπισιούλης

Δεν είναι λίγες οι φορές που περνώντας έξω από ένα σχολείο, από πλατείες ή από γήπεδα θα δεις ή θα ακούσεις, παιδιά αλλά και ενήλικες, να χαρακτηρίζουν ο ένας τον άλλο "Καραγκιόζη" με ύφος υποτιμητικό. Όταν θέλουν να μειώσουν κάποιον για τις πράξεις ή την συμπεριφορά του είναι, δυστυχώς, η εύκολη βρισιά.  Έχω δει με τα μάτια μου, περιστατικό που «πιάνονται στα χέρια» δύο παιδιά επειδή το ένα χαρακτήρισε τον άλλο Καραγκιόζη. 

Θεωρώ ότι αυτό έχει επικρατήσει είτε από συνήθεια είτε από άγνοια. Είναι για κάποιους ο εύκολος χαρακτηρισμός επειδή πολύ συχνά δεν γνωρίζει τα χαρακτηριστικά του «ξυπόλυτου ήρωα». Με την ίδια ευκολία το ακούμε και σε τηλεοπτικές σειρές. Έτσι, μαθαίνουν να το χρησιμοποιούν και τα παιδιά.  Δεν είναι λίγοι που ακριβώς επειδή γνωρίζουν την ιστορία του Καραγκιόζη μας, αν κάποιος τους χαρακτηρίσει έτσι απαντούν: «Ευχαριστώ πολύ!».

Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν μιλήσει σπουδαίοι καλλιτέχνες και ερευνητές. Αναγνωρίζουν στον Καραγκιόζη έναν έξυπνο και πολυμήχανο άνθρωπο. Έναν ακούραστο Έλληνα που παλεύει σε δύσκολες συνθήκες και δεν το βάζει κάτω, ούτε τα παρατάει εύκολα. Σκέφτεται και αποφασίζει γρήγορα, ενώ διατηρεί τις φιλίες και συγχωρεί ακόμη κι αυτούς που τον ταλαιπωρούν. Δεν διστάζει να κάνει κάθε δουλειά που του προτείνουν και παράλληλα χαίρεται και γιορτάζει ακόμη και με τις μικρές του επιτυχίες. Ο Καραγκιόζης είναι η ίδια η Ελλάδα, είναι ο γνήσιος Έλληνας! Η Παράδοση και η Ιστορία μας που οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε με σεβασμό.

Έχουν πει για το συγκεκριμένο θέμα:

"Ο Καραγκιόζης είναι η Ακρόπολη", Θ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

"Μακάρι να είχα τη σοφία του Καραγκιόζη κι ας μ' έβριζες", Ε. ΣΠΑΘΑΡΗΣ

"Αν η μισή Ελλάδα ήταν Καραγκιόζηδες, θα ήμασταν καλύτερη χώρα", Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΚΑΣ

"Κείνο που με τρώει, κείνο που με σώζει είναι π' ονειρεύομαι σαν τον Καραγκιόζη", Δ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

"Ο Καραγκιόζης είναι η ενσάρκωση του λαϊκού σώματος", Γ. ΚΙΟΥΡΤΣΑΚΗΣ

 

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας, να παρακολουθήσουν παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών. 

Θα μάθουν ποιος είναι πραγματικά ο Καραγκιόζης!


Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Θέατρο Σκιών Θανάση & Κώστα Σπυρόπουλου,

κάντε κλικ στην εικόνα:

Θέατρο Σκιών Καραγκιόζη - Θανάση & Κώστα Σπυρόπουλου logo

⇒ Θέατρο Σκιών Θανάση & Κώστα Σπυρόπουλου

⇒ Εθνική Λαϊκή Σκηνή Καραγκιόζη