Κλείσιμο
author image

ΜΑΡΘΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ειδική Παιδαγωγός Φιλόλογος MA Special Education / B.T.E.C Edexcel Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών Υπεύθυνη Εκδόσεων my-book.gr & Κέντρου Αγωγής Παιδιού & Εφήβου "Εξέλιξη"

22 Nov, 2021

ΠΡΩΙΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ


Διαδικτυακό σεμινάριο «Αρχαία Ελληνικά: Από τη Θεωρία στην Πράξη» από το my-book!

Εξοικείωση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες στη διδασκαλία γραμματικών και συντακτικών φαινομένων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Περισσότερες πληροφορίες & εγγραφές ΕΔΩ


Ποιες δυσκολίες εντοπίζονται σε παιδιά με αυτισμό;

Το γεγονός πως τα συμπτώματα του αυτισμού εκδηλώνονται στην πρώιμη αναπτυξιακή περίοδο ενός παιδιού ενθαρρύνει την έγκαιρη και στοχευμένη παρέμβαση. Βέβαια, ο εντοπισμός των κύριων συμπτωμάτων του αυτισμού είναι δύσκολος πριν την ηλικία των 12 μηνών και η διάγνωση είναι εφικτή στην ηλικία των 2 και ύστερα χρόνων.

Όσον αφορά τα στάδια ανάπτυξης ενός παιδιού με αυτισμό διακρίνονται δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στην επικοινωνία και στην προσοχή/ ανταπόκριση, κυρίως από τους 12 με 18 μήνες, καθώς τα σημάδια στη βρεφική ηλικία δεν είναι σαφή. Οι αδυναμίες που παρατηρούνται είναι οι εξής:

  • Ακραία και περίεργη  συμπεριφορά (απάθεια - θυμός)
  • Έλλειψη θετικών συναισθημάτων
  • Ελλιπής βλεμματική επαφή, χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου
  • Εστίαση σε αντικείμενα και όχι σε ανθρώπους
  • Επίμονη οπτική προσοχή σε ένα αντικείμενο και δυσκολία αποδέσμευσης από αυτό
  • Περιορισμένο ενδιαφέρον για παιχνίδι λόγω των σύνθετων νοητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται
  • Δυσκολία στον συντονισμό κινήσεων και παλινδρόμηση (όπως στην ομιλία που αρχίζει να μειώνεται ύστερα από ένα χρονικό σημείο)

Υπάρχουν ιατρικά τεστ προκειμένου να εντοπιστούν τα συμπτώματα αυτισμού;

Δεν υπάρχουν ιατρικά τεστ προκειμένου να εντοπιστούν τα συμπτώματα αυτισμού από την προσχολική ηλικία και καλό είναι να μην λαμβάνονται υπόψη μη επιστημονικές μέθοδοι για να αποφευχθεί η περίπτωση λανθασμένης διάγνωσης. Οι γονείς χρειάζονται να απευθύνονται σε θεραπευτές εξειδικευμένους στον αυτισμό και σε ανάλογες αναπτυξιακές διαταραχές για να υπάρξει κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση. Μέσα από κατάλληλες εκπαιδευτικές μεθόδους (όπως οπτικό πρόγραμμα για παιδιά με αυτισμό, μουσικοθεραπεία, δραματοθεραπεία κ.α.) μπορεί να βελτιωθεί η αναπτυξιακή τους πορεία σε σημαντικό βαθμό.

Οι εκδόσεις www.my-book.gr έχουν ολοκληρωμένες λύσεις και προτάσεις υποστήριξης

που βοηθούν στη βελτίωση της αναπτυξιακής πορείας των αυτιστικών παιδιών από τα πρώιμα στάδια της διαταραχής.


Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδόσεις My-Book.gr θα βρείτε με ένα κλικ στην εικόνα

Πηγή