Κλείσιμο
author image

Νικολέτα Παπακώστα

Παιδαγωγός - Ειδική παιδαγωγός Υπέυθυνη του i-learn

14 Dec, 2021

Μαθησιακές Δυσκολίες και Καθημερινή Μελέτη

Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ολοένα και αυξάνονται. Κάθε παιδί όμως παρουσιάζει τη δική του δυσκολία και σε διαφορετική κλίμακα.

Ο τρόπος και η συχνότητα με τον οποίο θα δουλέψουμε με κάθε παιδί μπορεί να ποικίλει. Άλλα παιδιά δυσκολεύονται σε αναγνωστικές δεξιότητες, στην ορθογραφία λέξεων, στον γραπτό λόγο και ειδικότερα στην παραγωγή κειμένων, στη μεθοδολογία και την επίλυση των προβλημάτων αλλά και γενικότερα στα μαθηματικά, ακόμα και στην αποστήθιση κειμένων. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται να απλοποιούμε τη διαδικασία ή να φτιάχνουμε κάποιο σχεδιάγραμμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να επαναλαμβάνουμε τη θεωρία για να προχωρήσουμε στη λύση των ασκήσεων.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν στην καθημερινή σας μελέτη.

Αναγνωστικές δεξιότητες:

Διαβάστε εσείς πρώτα μια φορά το κείμενο για να σας ακούσει πώς το διαβάζετε. Τις δύσκολες λέξεις μπορείτε να τις χωρίσετε σε συλλαβές στο τετράδιό σας και να τις διαβάσετε πρώτα από εκεί.

Ορθογραφία λέξεων:

Δεν χρειάζεται ένα παιδί να γράψει πολλές φορές μια λέξη για να την μάθει. Μπορείτε να αφήνετε κενά για να συμπληρώσει τα γράμματα που δυσκολεύεται ή ακόμη και να ζωγραφίσει μια λέξη.

Γραπτός λόγος:

Ο γραπτός λόγος είναι κάτι που δυσκολεύει και τους μαθητές που δεν έχουν κάποια μαθησιακή δυσκολία. Συνδυάστε το κείμενο με μια εικόνα ή φτιάξτε ένα σχεδιάγραμμα πριν ξεκινήσετε την παραγωγή ενός κειμένου.

Μαθηματικά:

Επειδή πολλές φορές για να λύσουμε μια άσκηση στα μαθηματικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικούς τρόπους, δείξτε στο παιδί 2-3 διαφορετικούς τρόπους και αφήστε το να διαλέξει ποιος τρόπος το βοηθάει καλύτερα. Για τα προβλήματα των μαθηματικών χωρίστε το πρόβλημα σε δεδομένα και ζητούμενα και βρείτε τις λέξεις «κλειδιά» που οδηγούν στη λύση του προβλήματος.

Σχολικά βοηθήματα:

Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα σχολικά βοηθήματα για την καθημερινή σας εξάσκηση. Ίσως κάποιοι μαθητές χρειάζονται λίγη παραπάνω εξάσκηση για να κατανοήσουν την ύλη. Σας προτείνουμε τα βιβλία του i–books που περιέχουν θεωρία και εμπεδωτικές ασκήσεις πολλαπλής επιλογής, Σωστού – Λάθους, αντιστοίχισης κρυπτόλεξα και ακροστιχίδες.

🎫 ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Εξερευνήστε την ψηφιακή πλατφόρμα των διαδραστικών ασκήσεων i-learn.gr ΔΩΡΕΑΝ για μία (1) εβδομάδα

⇒ Πατήστε ΕΔΩ για να εκμεταλλευτείτε τη μοναδική προσφορά! 

Πηγή