Κλείσιμο

Αρκεί μόνο η αγάπη;

Γράφει η Κωνσταντίνα Ξιφαρά, Ψυχολόγος Υγείας ΜSc και υπεύθυνη του Επίλυση: Χώρος ΨυχοΣυναισθηματικής Υγείας

Μπορεί η αγάπη μας για κάποιον να τον «θεραπεύσει»;

Σίγουρα η αγάπη μας για το παιδί μας, τον σύντροφο, τον γονέα ή τον φίλο μας προσφέρει μια αίσθηση ασφάλειας και θαλπωρής. Όμως κάποιες φορές, οι δικοί μας άνθρωποι χρειάζονται κάτι παραπάνω από την αγάπη μας.

Όσο κι αν επιθυμούμε να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους που αγαπάμε, κάποιες φορές δεν ξέρουμε πώς. Οι συμβουλές μας και οι λύσεις που προσπαθούμε να βρούμε, μοιάζουν να μην έχουν αποτέλεσμα· να πέφτουν «στο κενό»

Αυτό έχει μια πολύ λογική εξήγηση.

Εάν υποθέσουμε ότι ο σύντροφός μας έχει ένα μικρό ατύχημα στο χέρι και χρειάζεται την εφαρμογή ενός υποστηρικτικού νάρθηκα, πώς θα αντιδράσουμε;

Φυσικά θα τον βοηθήσουμε να απευθυνθεί στον κατάλληλο επαγγελματία γιατρό για να εφαρμόσει τον νάρθηκα αλλά και την κατάλληλη θεραπεία. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα προσπαθήσουμε να απαλύνουμε την τραυματισμένη περιοχή μόνο με την έκφραση της αγάπης μας, όπως με χάδια ή μια αγκαλιά.

Το ίδιο ισχύει και για τα «εσωτερικά/ψυχικά τραύματα» που μπορεί να βασανίζουν ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Εκτός από την αγάπη μας, μπορεί να χρειάζεται εξειδικευμένη, επαγγελματική βοήθεια, ακόμα κι αν αυτά τα τραύματα δεν είναι «ορατά», όπως είναι ένα κάταγμα στο χέρι.


Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κέντρο Επίλυση: Χώρος ΨυχοΣυναισθηματικής Υγείας

κάντε κλικ στην εικόνα