Κλείσιμο
author image

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΟΣ

Ψυχολόγος, Δ/ντής ''Σύναψις"

13 Jan, 2022

Αυτισμός - Συμβουλευτική Γονέων. Το απαραίτητο ραντεβού!

Η γονεϊκότητα είναι μια συνταρακτική αλλαγή στη ζωή του ανθρώπου ανεξάρτητα από το αν  προκύψουν αναπτυξιακές ή άλλες δυσκολίες στο παιδί. Ο ερχομός ενός παιδιού καλεί τον γονέα να αναπροσαρμόσει το σύνολο των μέχρι τότε συνηθειών του και του τρόπου ζωής.

Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται το μέγεθος της αλλαγής αυτής μόνο όταν κρατήσουν στα χέρια τους το δικό τους παιδί και για πολλούς αυτό το ταξίδι ξεκινάει χωρίς χάρτη.

Η επώδυνη λήψη της διάγνωσης για τους γονείς με παιδιά με δυσκολίες κάνει αυτό το ταξίδι ακόμα πιο αβέβαιο και αγχωτικό.

Ας δούμε γιατί λοιπόν το ραντεβού της Συμβουλευτικής Γονέων είναι τόσο σημαντικό.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η συμβουλευτική κινείται, ανάλογα με το που εστιάζει, σε δυο βασικούς άξονες.

  • την ψυχολογική στήριξη
  • την ψυχοεκπαίδευση 

χωρίς εννοείται να αποκλείεται και τα δυο να λειτουργούν συμπληρωματικά     

Ο πρώτος άξονας αφορά την εργασία που πρέπει να κάνει ο γονέας σε σχέση με τον εαυτό του και το γονεϊκό του ρόλο. Είναι εργασία που θα λέγαμε αφορά αμιγώς το ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΔΙΟ. Τα συναισθήματα, τη σχέση με το παιδί, με τον εαυτό του, τον άλλο γονέα ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας. Σε αυτή τη συνθήκη ο γονιός παίρνει υποστήριξη και εκπαιδεύεται στην αυτοδιαχείριση της δικής του συμπεριφοράς. Ανιχνεύονται οι πεποιθήσεις του, η ψυχική του κατάσταση και το νόημα που ο ίδιος ενδεχομένως δίνει στον ρόλο του ως γονέας και μέλος του δυναμικού συστήματος που λέγεται οικογένεια.

Ο άξονας της ψυχοεκπαίδευσης επικεντρώνεται στην ορθή πληροφόρηση για την φύση των δυσκολιών του παιδιού και αναζητά πρακτικές λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Στην ψυχοεκπαίδευση θα βρεθούν οι δυνατότητες μέσα στη δυσκολία και η ενίσχυση του ίδιου του γονέα σε δεξιότητες επικοινωνίας και καλύτερης αλληλεπίδρασης με το παιδί. Το πολύ σημαντικό κομμάτι της αποδοχής και της κατανόησης των δυσκολιών όπως και η ενδυνάμωση των ενδοοικογενειακών δεσμών μπορούν επιπλέον να είναι στόχοι ψυχοεκαπιδευτικών παρεμβάσεων.

Ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας μπορεί να φωτίσει αυτό τον σκοτεινό λαβύρινθο που συχνά οι νέοι γονείς μπαίνουν. Να τους δείξει πως η «θεραπεία» του παιδιού μπορεί τελικά να έχει λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που φαντάζονταν. Και ότι αυτό, αφού είναι  εφικτό, είναι η πραγματική ελπίδα που πρέπει να ζωντανεύει.


Θέλετε να μάθετε περισσότερα για κέντρο ειδικών θεραπειών "Σύναψις";

κάντε κλικ στην εικόνα

πηγή