Κλείσιμο

Γιατί Σκάκι; Τα οφέλη για μικρούς και μεγάλους

Το σκάκι είναι παιχνίδι για όλες τις ηλικίες. Μπορείς να μάθεις σκάκι σε οποιαδήποτε ηλικία και αντίθετα με πολλά άλλα αθλήματα, δεν θα χρειαστεί ποτέ να εγκαταλείψεις. Η ηλικία δεν είναι παράγοντας σύγκρισης αντιπάλου και οι νέοι μπορεί να παίζουν πιο ώριμα από τους μεγαλύτερους.

Το σκάκι βελτιώνει τη μνήμη. Η σκακιστική θεωρία είναι περίπλοκη και οι σκακιστές μαθαίνουν διαφορετικές βαριάντες ανοιγμάτων. Μαθαίνεις επίσης να αναγνωρίζεις εικόνες από διάφορες θέσεις και να θυμάσαι μεγάλες σε βάθος συνέχειες.

Το σκάκι ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση. Κατά τη διάρκεια της παρτίδας συγκεντρώνεσαι σε ένα και μοναδικό στόχο: Να κάνεις ματ και να κερδίσεις τον αντίπαλό σου.

Το σκάκι αναπτύσσει τη λογική σκέψη. Το σκάκι απαιτεί μία ελάχιστη κατανόηση στρατηγικής. Για παράδειγμα, θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι σημαντικό να αναπτύσσεις τα κομμάτια σου στο άνοιγμα, να προστατεύεις το βασιλιά σου σε κάθε στάδιο της παρτίδας, να μη δημιουργείς μεγάλες αδυναμίες στους σχηματισμούς σου και να μη χάνεις υλικό (αν και αυτό θα το επαναλάβεις αρκετές φορές και σε οποιοδήποτε επίπεδο στη σκακιστική σου καριέρα). Τα λάθη στο σκάκι, όπως και στη ζωή, είναι αναπόφευκτα, πρόκειται όμως για μία διαρκή διαδικασία βελτίωσης 

Το σκάκι ενθαρρύνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Το σκάκι ενθαρρύνει την εφευρετικότητα, Άπειρα παραδείγματα πανέμορφων συνδυασμών περιμένουν να τα δημιουργήσεις. Το σκάκι διδάσκει την ανεξαρτησία. Επιβάλλεται να πάρεις σημαντικές αποφάσεις επηρεασμένος μόνο από τη δική σου κρίση.

Το σκάκι αναπτύσσει την ικανότητα να προβλέψεις και να διαβλέπεις τα αποτελέσματα των πράξεών σου. Σε διδάσκει να κοιτάζεις και τις δύο πλευρές του δρόμου προτού τον διασχίσεις.

Το σκάκι δημιουργεί κίνητρο. Ενθαρρύνει την αναζήτηση της καλύτερης κίνησης, του καλύτερου σχεδίου, και του ωραιότερου συνδυασμού ανάμεσα από αναρίθμητες συνέχειες. Σε παρακινεί να αναζητήσεις την τελειότητα, να ψάξεις την ουτοπία.

Το σκάκι μας δείχνει ότι η επιτυχία είναι η ανταμοιβή της σκληρής δουλειάς. Όσο περισσότερο εξασκείσαι, τόσο καλύτερος γίνεσαι. Πρέπει να είσαι έτοιμος να χάσεις ώστε να μάθεις από τα λάθη σου. Ένας από τους ισχυρότερους σκακιστές στην ιστορία, ο Κουβανός Χοσέ Ραούλ Καπαπλάνκα είπε, “Θα μάθεις περισσότερα από μία παρτίδα που έχασες από μία παρτίδα που κέρδισες. Θα χρειαστεί να χάσεις εκατοντάδες παρτίδες πριν να γίνεις ένας καλός παίκτης.”

Σκάκι και επιστήμη. Το σκάκι αναπτύσσει τον επιστημονικό τρόπο σκέψης. Κατά τη διάρκεια της παρτίδας παράγονται πολλές και πολύπλοκες βαριάντες στο μυαλό σου. Αναζητάς νέες ιδέες, προσπαθείς να προβλέψεις τα αποτελέσματα τους και να προετοιμάσεις εκπλήξεις στον αντίπαλό σου. Βασίζεστε αρχικά σε μία υπόθεση και μετά προσπαθείτε με τις κινήσεις σας να την επιβεβαιώσετε.

Σκάκι και τεχνολογία. Τι κάνουν οι αντίπαλοι κατά τη διάρκεια της παρτίδας; Ακριβώς όπως οι υπολογιστές, έτσι και οι σκακιστές υπολογίζουν την καλύτερη κίνηση μέσα σε περιορισμένο χρόνο. Οι υπολογιστές αποτελούν απαραίτητο εργαλείο προετοιμασίας και βελτίωσης στο σκάκι.

Σκάκι και μαθηματικά. Αυτό είναι εύκολα αντιληπτό. Το σκάκι περιέχει ασύλληπτο αριθμό υπολογισμών, από τις απλές απειλές μέχρι το μέτρημα σε βάθος πολλών κινήσεων και αρκετών διακλαδώσεων (βαριαντών), και το μόνο που χρειάζεσαι δεν είναι ένα κομπιουτεράκι αλλά το μυαλό σου.

Σκάκι και έρευνα. Υπάρχουν εκατομμύρια αναλύσεις για κάθε πτυχή του παιχνιδιού. Μπορείτε να συλλέξετε ακόμη και τη δική σας σκακιστική βιβλιοθήκη. Η σκακιστική βιβλιογραφία είναι τεράστια. Στη ζωή, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να βρούμε, να οργανώσουμε και να χρησιμοποιήσουμε απέραντες ποσότητες πληροφοριών. Το σκάκι σας δίνει ένα τέλειο παράδειγμα και την ευκαιρία να κάνουν ακριβώς αυτό.

Σκάκι και τέχνη. Στη Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια το σκάκι ορίζεται ως «μια τέχνη που εμφανίζεται με τη μορφή ενός παιχνιδιού.” Αν νομίζετε ότι ποτέ δεν θα μπορούσατε να είστε ένας καλλιτέχνης, το σκάκι σας αποδεικνύει το λάθος σας. Το σκάκι επιτρέπει στον καλλιτέχνη που κρύβεται μέσα σας να βγει. Η φαντασία σας θα καλπάσει, θα ζωγραφίζει εικόνες στο μυαλό σας από ιδανικές θέσεις και τέλεια φρούρια για τους στρατιώτες σας. Ως καλλιτέχνης σκακιστής θα έχετε ένα πρωτότυπο στυλ και μία μοναδική προσωπικότητα.

Σκάκι και ψυχολογία. Το σκάκι είναι μία διαρκής άσκηση υπομονής, θέλησης και συγκέντρωσης. Ενισχύει την ικανότητα κατανόησης των άλλων ανθρώπων και εξυψώνει το φίλαθλο πνεύμα μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Στο σκάκι δεν υπάρχει τύχη, οι αντίπαλοι γνωρίζουν όλα τα δεδομένα. Κατά την αγωνιστική διαδικασία απαγορεύεται η οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια, συνεπώς κατά τη διάρκεια του αγώνα υπάρχει πλήρης ισότητα και ισοτιμία μεταξύ των αντιτιθέμενων πλευρών σε ένα κοινό πλαίσιο θεσμοθετημένων κανόνων και κανονισμών που δέχονται αξιωματικά.

Το σκάκι βελτιώνει τις επιδόσεις στο σχολείο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που ασχολούνται με το σκάκι αποκτούν υψηλότερο επίπεδο ανάγνωσης, μαθηματικών και μια μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης συνολικά.

Το σκάκι σου ανοίγει την πόρτα του κόσμου. Δεν χρειάζεται να είσαι κορυφαίος σκακιστής για να συμμετέχεις σε σημαντικές διοργανώσεις. Καθημερινά ξεκινάνε τουρνουά σε όλο τον κόσμο με συμμετοχή σκακιστών όλων των δυναμικοτήτων. Το σκάκι σου δίνει την ευκαιρία να ταξιδέψεις παντού. Το σκάκι είναι μία παγκόσμια γλώσσα με την οποία μπορείς να επικοινωνήσεις με όσους την μιλούν.

Το σκάκι σου δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσεις πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους. Θα κάνεις μεγάλες φιλίες και μερικές από αυτές θα έχουν ξεκινήσει από τα παιδικά σου χρόνια.

Στο σκάκι δεν υπάρχει διαχωρισμός ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, γλώσσας, κοινωνικής τάξης, μορφωτικού επιπέδου κ.α. Είναι χαρακτηριστικό ότι η σωματική αναπηρία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ενασχόληση με το σκάκι, ενώ συχνά άτομα με αναπηρία μπορούν να συναγωνιστούν αρτιμελή άτομα σε σκακιστικούς αγώνες, φαινόμενο που συναντάμε σπάνια σε επίπεδο άλλων αθλητικών αγώνων.

Το σκάκι είναι ανέξοδο. Δεν χρειάζεται ούτε ακριβό εξοπλισμό ούτε ειδικά ρούχα. Μία σκακιέρα, ή ένας υπολογιστής (που συνήθως υπάρχει στο σπίτι) είναι αρκετά.

Το σκάκι είναι διασκέδαση! Το σκάκι είναι μοναδικό. Καμία παρτίδα δεν επαναλαμβάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε φορά δημιουργούμε, γι’ αυτό και δεν είναι βαρετό. Σε κάθε παρτίδα είσαι ο αρχηγός του στρατού. Εσύ αποφασίζεις το μέλλον των στρατιωτών σου. Θα τους βάλεις μπροστά, πίσω, θα τους ανταλλάξεις, θα τους θυσιάσεις; Ότι και να κάνεις ο στόχος σου θα είναι ένας, ο αντίπαλος βασιλιάς και έχεις τη δύναμη να τα καταφέρεις!


Δωρεάν Μαθήματα σκάκι από τον Σύλλογο Πνευματικών Αθλημάτων "ΑΘΗΝΑ";

Κατοχυρώστε το κουπόνι σας με ένα κλικ στην εικόνα

Ετικέτες: