Κλείσιμο
author image

Μαρία Λαγουδάκη

Εκπαιδευτικός Προσχολικής Ηλικίας, M.Sc. Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση με Ειδίκευση στις Εναλλακτικές Ψυχοπαιδαγωγικές Προσεγγίσεις. Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων & Ειδικός Επιστήμονας επί των Διδακτικών Μεθόδων

27 Mar, 2022

Para Taekwondo για παιδιά με αναπηρία: Συνέντευξη με τον Βασίλειο Παναγιωτόπουλο, χάλκινο πρωταθλητή Ευρώπης

Τα άτομα με αναπηρία έχουν ίσα δικαιώματα με όλους τους άλλους ανθρώπους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, όπως και στον αθλητισμό. Δυστυχώς, όμως, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, η αλήθεια είναι ότι η προσβασιμότητά τους συνεχίζει να παραμένει περιορισμένη.

Για τον λόγο αυτόν, προκειμένου να αναδείξουμε τη σημασία και τα πολλαπλά οφέλη, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά, που απορρέουν μέσα από τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε αθλητικές δραστηριότητες, πήραμε συνέντευξη από τον Βασίλειο Παναγιωτόπουλο, χάλκινο πρωταθλητή Ευρώπης, τον μοναδικό αθλητή στην Ελλάδα ο οποίος εκπροσωπεί επίσημα την Εθνική ομάδα στους παγκόσμιους, πανευρωπαϊκούς και διεθνείς αγώνες στο Taekwondo.

Κύριε Παναγιωτόπουλε, πώς ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με τον αθλητισμό γενικότερα και με το Τaekwondo πιο συγκεκριμένα;

Ο αθλητισμός ήταν πάντα ένα κομμάτι της ζωής μου. Σε μικρή ηλικία ασχολήθηκα με την τοπική ομάδα ποδοσφαίρου της Ναυπάκτου και με τον στίβο. Το 1991 άνοιξε στην πόλη μου ένας σύλλογος Taekwondo οπότε και ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το συγκεκριμένο άθλημα. Αργότερα, η σχολή αυτή έκλεισε και αναγκάστηκα να στραφώ και σε άλλα αθλήματα, μόλις όμως μου δόθηκε ξανά η δυνατότητα επέστρεψα σε αυτό.


Σε πόσους αγώνες έχετε λάβει μέρος και τι διακρίσεις έχετε κατακτήσει μέχρι στιγμής;

Έχω λάβει μέρος σε 5 παγκόσμια πρωταθλήματα, στα 2 εκ των οποίων έχω λάβει την 5η θέση, σε 8 πανευρωπαϊκά, στα 3 εκ των οποίων έχω κατακτήσει την 3η, και στο  προολυμπιακό τουρνουά το χάλκινο μετάλλιο. Επίσης, έχω κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια με αρτιμελείς αθλητές. Το ένα εξ αυτών το έλαβα στην Ιταλία, στο International Kukkiwon Camp, και το άλλο σε διασυλλογικό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Ελλάδα.


Υπάρχουν άλλοι αθλητές οι οποίοι ασχολούνται με το άθλημα στην Ελλάδα;

Δυστυχώς, στον ελληνικό χώρο δεν υπάρχει άλλος αθλητής που να ασχολείται με το αγωνιστικό είδος, το Kyorugi, όπως λέγεται. Υπάρχουν, όμως, αρκετοί οι οποίοι ασχολούνται με άλλες φόρμες του Taekwondo, τα Poomsae. Προσωπικά, τυγχάνει να γνωρίζω 5 εξ αυτών.


Ο σύλλογός σας υποστηρίζει αθλητές Taekwondo με αναπηρία. Υπάρχουν άλλοι σύλλογοι ανά την Ελλάδα που μπορούν να τους υποστηρίξουν;

Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι με καταξιωμένους, μάλιστα, προπονητές Taekwondo ειδικής φυσικής αγωγής στους οποίους οι γονείς και οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα μπορούν να απευθυνθούν. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορούν να βρουν αρκετές πληροφορίες, αν το επιθυμούν.


Το Para Taekwondo σε άτομα με τι είδους αναπηρία απευθύνεται;

Απευθύνεται σε άτομα με κάθε είδους αναπηρία. Άτομα με ακρωτηριασμό, άτομα τα οποία βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο, με σύνδρομο Down, με αυτισμό, με εγκεφαλική παράλυση, με άλλου είδους κινητικά προβλήματα, άτομα με προβλήματα ακοής ή όρασης, όλοι μπορούν να λάβουν μέρος. Μάλιστα, υπάρχει επίσημη εισήγηση να ενταχθεί το Taekwondo ως μία πλήρης μέθοδος θεραπείας ατόμων με τετραπληγία-παραπληγία μέσα από ειδικό ασκησιολόγιο  με ασκήσεις ενδυνάμωσης, ισορροπίας και διατάσεων που προσφέρει το άθλημα μας.


Από ποια ηλικία κάποιο παιδί με αναπηρία μπορεί να ξεκινήσει την ενασχόλησή του;

Για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το αν έχουν αναπηρία ή όχι, ως καταλληλότερη ηλικία για να αρχίσουν να ασχολούνται με το οποιοδήποτε άθλημα προτείνω την ηλικία των 4 με 5 ετών.


Γιατί αξίζει να ασχοληθεί κάποιο παιδί ή έφηβος ή και ενήλικος με αναπηρία με τον αθλητισμό;

Γενικότερα ο αθλητισμός θα πρέπει να έχει έντονη παρουσία στη ζωή μας ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Αρχικά, μέσα από την ενασχόλησή του, ο αθλητής μαθαίνει την υπομονή και την επιμονή, να βάζει στόχους και μέσα από την άσκηση να τους κατακτά. Μαθαίνει την ομαδικότητα, την ευελιξία, την πειθαρχία, αυτοάμυνα και, φυσικά, αποκτά αυτοπεποίθηση.


Ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταδώσετε στους γονείς με παιδιά με αναπηρία καθώς και στα παιδιά και στους νέους;

Απευθυνόμενος στους γονείς, θα ήθελα να πω ότι αν δεν το έχουν κάνει ακόμα, να εντάξουν δηλαδή τα παιδιά τους στον αθλητισμό, να μη χάνουν άλλο χρόνο και να το κάνουν άμεσα. Τα οφέλη που με τον καιρό θα αποκομίσουν τα παιδιά τους είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να το περιγράψω με λόγια. Ειλικρινά, τους καλώ να με εμπιστευθούν γιατί είναι κάτι το οποίο το βιώνω καθημερινά. Όσον αφορά τα παιδιά και τους νέους, θεωρώ ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο και όσοι δεν έχουν ακόμα ασχοληθεί με τον αθλητισμό, ας αφιερώσουν έστω μια ώρα από τη ζωή τους κάθε εβδομάδα και θα ανταμειφθούν στο μέλλον τους με τεράστια οφέλη.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε η οποία καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η ενασχόληση με τον αθλητισμό για τα άτομα με αναπηρία. Ευχόμαστε να φτάσει εκεί που πρέπει και, παρα τις αντιξοότητες, να παρακινήσει και άλλα άτομα με αναπηρία να κάνουν τον αθλητισμό κομμάτι της ζωής τους.