Κλείσιμο
author image

KINDERDOCS

21 Sep, 2022

Κλείστε τώρα για το σχολείο σας ένα KinderDocs στο Μουσείο Μπενάκη!

Κλείστε τώρα για το σχολείο σας ένα KinderDocs στο Μουσείο Μπενάκη! 

#κοινωνία  #εφηβεία  #ανθρώπινες σχέσεις

#φύση  #εκπαίδευση  #διαδίκτυο

#επαγγελματικός προσανατολισμός

#τέχνες  #επιστήμες 

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα KinderDocs;

Προβολή ταινίας

Έχετε στην διάθεσή σας για να επιλέξετε ένα από τέσσερα νέα βραβευμένα, μοναδικά δημιουργικά ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστές εφήβους, που συνοδεύονται από εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές της Πρωτοβάθμιας (Δʹ – ΣΤʹ Δημοτικού) και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Αʹ Γυμνασίου – Γʹ Λυκείου). Οι ταινίες δημιουργούν κοινή εμπειρία, αφορμή για συζήτηση, δράση και αλληλεπίδραση, και αναπτύσσουν δεξιότητες για τον 21ο αιώνα.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το KinderDocs σχεδίασε και παρήγαγε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με δραστηριότητες για κάθε ταινία που προάγουν την κινηματογραφική παιδεία, την κριτική σκέψη και τον εγγραμματισμό στα μέσα, σε θεματική σύνδεση με μαθήματα και άλλες τέχνες, όπως λογοτεχνία, εικαστικά, μουσική. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται από τους έμπειρους συνεργάτες του KinderDocs μετά την προβολή στο μουσείο, ενώ φεύγοντας παίρνετε μαζί σας και φύλλο εργασίας για συνέχεια στην τάξη.

Οι ταινίες που αποτελούν το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Raise the Bar, 2021, 70ʹ, Ισλανδία, Φινλανδία, Guðjón Ragnarsson

Εκπαιδευτική βαθμίδα: από Εʹ Δημοτικού έως Αʹ Λυκείου

Raise the Bar_Trailer Greek Subtitles from KinderDocs (Kouzi Productions) on Vimeo.

Μια ομάδα μπάσκετ κοριτσιών και η προσπάθειά τους, με σύμμαχο τον καθόλου συμβατικό προπονητή τους, να σταθούν απέναντι στη ζωή και να παίξουν ενάντια σε συνομήλικά τους αγόρια παρά τις αντιρρήσεις της Ομοσπονδίας στη σημερινή Ισλανδία.

Passage to Europe (aka Καλημέρα κύριε Φώτη), 48ʹ, 2019, Ελλάδα, Δήμητρα Κουζή

Εκπαιδευτική βαθμίδα: από Δʹ Δημοτικού έως Γʹ Λυκείου

Ο δάσκαλος Φώτης Ψυχάρης διδάσκει εδώ και 30 χρόνια σε ένα δημοτικό σχολείο στην Πλατεία Βάθη. Η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών και προσφύγων. Η έλλειψη κοινού γλωσσικού και πολιτισμικού κώδικα ωθεί τον Φώτη να αναπτύξει τη δική του διδακτική πρακτική μέσα από έναν συγκερασμό μεθόδων αλλά και τεχνών. Το θέατρο, που συνδυάζει πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης, είναι ένα από τα εργαλεία του. Με σπάνια πρόσβαση στην καθημερινότητα του δημόσιου ελληνικού σχολείου (προ Covid), παρακολουθούμε τον κύριο Φώτη και την τάξη του στην πορεία προς την αποφοίτηση από το Δημοτικό, με μια φτιαγμένη από τους ίδιους παράσταση.

Shadow Game, 52ʹ, 2021, Ολλανδία, Eefje Blankevoort και Els van Driel

Εκπαιδευτική βαθμίδα: από Βʹ Γυμνασίου έως Γʹ Λυκείου

Shadow Game - Trailer με ελληνικούς υπότιτλους from KinderDocs (Kouzi Productions) on Vimeo.

Επί 3 χρόνια, οι σκηνοθέτριες κινηματογράφησαν εφήβους πρόσφυγες στο ταξίδι για να φτάσουν σε ασφαλείς νέες πατρίδες στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα στη Σερβία και από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Τα ασυνόδευτα αυτά παιδιά-πρόσφυγες διασχίζουν την Ευρώπη μέσα από χιονισμένα βουνά με τα πόδια, με τρένο, λεωφορείο και όποιο άλλο μέσο βρουν, κοιμούνται κάτω από γέφυρες, σε δάση, περπατούν σε ναρκοπέδια, περνούν συρματοπλέγματα και αντιμετωπίζουν συχνά βίαιους συνοριοφύλακες. Σε αυτό το ταξίδι που διαρκεί μήνες, ακόμη και χρόνια, το να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό μοιάζει ακατόρθωτο.

Μέρος του υλικού της ταινίας που καταγράφει αυτή την επίπονη και επικίνδυνη προσπάθεια κινηματογραφήθηκε από τα ίδια τα παιδιά με το κινητό.

Girl Gang, 98ʹ, 2022, Ελβετία, Susanne Regina Meures

Εκπαιδευτική βαθμίδα: από Βʹ Γυμνασίου έως Γʹ Λυκείου

Girl Gang trailer με ελληνικούς υπότιτλους from KinderDocs (Kouzi Productions) on Vimeo.

Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή της Leonie, μιας 14χρονης influencer από το Βερολίνο, με ένα εκατομμύριο ακόλουθους. Οι γονείς της, βλέποντας τις οικονομικές προοπτικές, αναλαμβάνουν και ρόλο μάνατζερ, καθώς θέλουν να έχει μια καλύτερη ζωή από τη δική τους. Όμως η πίεση για παραγωγή περιεχομένου είναι τεράστια για τη Leonie και έρχονται αντιμέτωποι με ένα δίλημμα: να την προστατεύσουν από τους κινδύνους του διαδικτύου, όπως θα έκανε ένας καλός γονιός ή να την ωθήσουν να εργαστεί, όπως θα έκανε ένας καλός μάνατζερ;

Θέματα που καλύπτονται

#ανθρώπινες σχέσεις #εφηβεία #κοινωνία #φύση #εκπαίδευση #διαδίκτυο #επαγγελματικός προσανατολισμός #τέχνες #επιστήμες #πολιτισμός #γερμανική γλώσσα

Ημερομηνία – ώρα – διάρκεια προγράμματος

Οι προβολές προγραμματίζονται σε συνεργασία με κάθε σχολείο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινάει την 1/10/2022.

Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 2 ώρες

Κόστος συμμετοχής: 6 ευρώ ανά μαθητή

Ελάχιστη συμμετοχή: 40 μαθητές

Τόπος διεξαγωγής:

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι (ομάδες έως 50 μαθητών, καθημερινά εκτός Τρίτης) και

Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138 (ομάδες από 150 μαθητές και άνω, Πέμπτη και Παρασκευή)

Ώρα: 10.00-12.00

Όλες οι ταινίες του KinderDocs για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Αν είστε εκτός Αθηνών και στην Κύπρο το πρόγραμμα έρχεται στην τάξη σας μέσω διαδικτύου.

ΤΑΙΝΙΕΣ

Δημιουργικά ντοκιμαντέρ από την ταινιοθήκη μας με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους, εμπλουτισμένα με ειδικό εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές της πρωτοβάθμιας (Δ΄-ΣΤ’ Δημοτικού) και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Α’ Γυμνασίου – Γ’ Λυκείου), δημιουργούν κοινή εμπειρία, αφορμή για συζήτηση, δράση και αλληλεπίδραση, και αναπτύσσουν δεξιότητες για τον 21ο αιώνα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Το KinderDocs Toolkit περιλαμβάνει ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες για κάθε ταινία που προάγουν την κινηματογραφική παιδεία, την κριτική σκέψη και τον εγγραμματισμό στα μέσα, σε θεματική σύνδεση με άλλες τέχνες, όπως λογοτεχνία, εικαστικά, μουσική. Θα λάβετε όλο το υλικό με email (τα φύλλα εργασίας είναι μαυρόασπρα για εύκολη εκτύπωση)

Δείτε αναλυτικά τις Ταινίες ΕΔΩ

Ημερομηνία – ώρα: Οι online προβολές γίνονται την ημερομηνία και ώρα που εσείς επιλέγετε

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ ανά μαθητή

Ελάχιστη συμμετοχή: 20 μαθητές


Πληροφορίες – κρατήσεις

kinderdocs.com

[email protected]

Tηλ. 210 7219909

ή Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Μουσείο Μπενάκη (για σχολεία στην Αττική)

[email protected] | benaki.org


Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το KINDERDOCS;

κάντε κλικ στην εικόνα