Κλείσιμο
author image

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια παιδιού και οικογένειας-Ειδική Παιδαγωγός Διεθνής συντονίστρια Επιλεκτικής Αλαλίας από την SMA

31 Jan, 2023

Επιλεκτική αλαλία στην παιδική ηλικία

Η επιλεκτική αλαλία είναι μια αγχώδης διαταραχή της παιδικής ηλικίας και συνήθως ξεκινάει πριν την ηλικία των 5 ετών. Το παιδί δεν μιλάει σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μιλά άνετα σε άλλες καταστάσεις. Συνήθως δεν είναι σε θέση να μιλήσει σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις όπου υπάρχει αίτημα για ομιλία, όπως στο σχολείο ή σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή, κάτω από άλλες συνθήκες, το ίδιο παιδί μπορεί και μιλά ανοιχτά με τους άλλους χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Η επιλεκτική αλαλία προκαλεί σημαντική δυσλειτουργία στη ζωή των παιδιών και μπορεί να επηρεάσει την απόδοση στο σχολείο καθώς και την κοινωνική ζωή τους. Συχνά μπορεί να τους δυσκολέψει ή και να αποτρέψει τη συμμετοχή σε δραστηριότητες καθώς επίσης μπορεί να εκτεθούν σε κινδύνους μιας και συχνά δεν είναι σε θέση να ζητήσουν βοήθεια. Παράδειγμα μιας τέτοιας στάσης είναι όταν ένα κορίτσι ήθελε επίμονα να πάει στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια του μαθήματος και δεν κατάφερε ποτέ να το ζητήσει από τη δασκάλα του.

Πώς μπορεί ένας γονιός να καταλάβει αν το παιδί του έχει επιλεκτική αλαλία;

  • Όταν μιλάει σε ορισμένες καταστάσεις μόνο, ενώ σε άλλες σταματάει να μιλάει είτε πλήρως ή σχεδόν πλήρως.
  • Όταν δείχνει να τρομάζει, να νιώθει ιδιαίτερα άβολα ή και να παραλύει κάποιες φορές ειδικά όταν ερωτάται κάτι.
  • Όταν χρησιμοποιεί χειρονομίες ή εκφράσεις του προσώπου για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του παρότι ο λόγος του είναι κανονικός.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να διευκολύνουν το παιδί απαντώντας οι ίδιοι αντί εκείνο, ούτε και να πέφτουν στην παγίδα να εικάζουν τι θέλει. Με αυτό τον τρόπο το μόνο που καταφέρνουν είναι να παγιώνουν μία κατάσταση γνώριμη προς το παιδί διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο της σιωπής του.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να επισκεφτούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να γίνει μία αξιολόγηση της κατάστασης του παιδιού ώστε να αποκλειστεί οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να μοιάζει με επιλεκτική αλαλία και να ακολουθηθεί το καταλληλότερο θεραπευτικό πρόγραμμα.