Κλείσιμο
author image

ΜΑΡΘΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ειδική Παιδαγωγός Φιλόλογος MA Special Education / B.T.E.C Edexcel Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών Υπεύθυνη Εκδόσεων my-book.gr & Κέντρου Αγωγής Παιδιού & Εφήβου "Εξέλιξη"

9 Feb, 2023

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πότε καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας;

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε με τον θάνατο του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού η 9η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

Ποιος είναι ο σκοπός της ημέρας αυτής;

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με βασικό σκοπό ν’ αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός στο πέρασμα των χρόνων συμβάλλοντας σημαντικά στην εδραίωση του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού. Ειδικότερα, η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε φορέα μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών και θρησκευτικών κειμένων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, αποτελεί μία από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

Επομένως, η διαχρονική συμβολή της ελληνικής σε άλλες γλώσσες είναι φανερή. Χρειάζεται όλοι μας να τη διατηρήσουμε όπως της αρμόζει.

Η ομάδα του my-book.gr μέσα από το εκπαιδευτικό της έργο, επιδιώκει ν’ αναδείξει τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας και να συμβάλλει στη διδασκαλία της ως δεύτερης ξένης γλώσσας προκειμένου να ισχυροποιηθεί η θέση της στον παγκόσμιο ιστό.