Κλείσιμο
author image

ΜΑΡΘΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ειδική Παιδαγωγός Φιλόλογος MA Special Education / B.T.E.C Edexcel Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών Υπεύθυνη Εκδόσεων my-book.gr & Κέντρου Αγωγής Παιδιού & Εφήβου "Εξέλιξη"

4 Oct, 2023

Προλάβετε Εκπτώσεις -20% για Βιβλία και Σεμινάρια Δυσλεξίας

Σε ποιον τρόπο διδασκαλίας πρέπει να βασίζεται η δυσλεξία; 

Κάθε μαθησιακή δυσκολία απαιτεί έγκαιρη υποστήριξη και παρέμβαση. Τότε μπορεί να μιλά κανείς για αποτελεσματική διδασκαλία. Όσον αφορά τη δυσλεξία το εκπαιδευτικό υλικό πρέπει να βασίζεται σε ένα πολυαισθητηριακό και διαδραστικό τρόπο διδασκαλίας. Επιπρόσθετα, οι διδακτικές προσεγγίσεις απαιτείται να περιλαμβάνουν την ιδέα του «μαθαίνω πώς να μαθαίνω» και να διδάσκονται συνεργατικά. Οι στρατηγικές αυτοβοήθειας είναι σημαντικές, αλλά σε αυτή την περίπτωση το σημαντικό είναι να παρατηρηθεί ποια αίσθηση κυριαρχεί στο κάθε παιδί αλλά και τι μπορεί να εφαρμοστεί ανάλογα με τις περιστάσεις.

    • Μαθαίνει καλύτερα βλέποντας (οπτικός μαθητής)

    • Μαθαίνει καλύτερα ακούγοντας (ακουστικός μαθητής)

    • Μαθαίνει καλύτερα με τις αισθήσεις ή μέσω κινήσεων (κιναισθητικός μαθητής)

Ποιες τεχνικές συμβάλλουν στην εκπαίδευση παιδιών με δυσλεξία;

Πιο συγκεκριμένα σχετικά με τα παιδιά με δυσλεξία το διδακτικό υλικό χρειάζεται να περιλαμβάνει τις ακόλουθες μεθόδους:

    • Σχηματισμό προτάσεων από λέξεις τυχαίας σειράς

    • Μέθοδο πολλαπλής επιλογής και ερωταποκρίσεις

    • Ομαδοποίηση λέξεων

    • Εκμάθηση καταλήξεων μέσω κατάλληλων κειμένων για δυσλεξία

    • Διδασκαλία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, πολυαισθητηριακής και εικονογραφικής μεθόδου

    • Εμπλουτισμό λεξιλογίου και γραμματικών/συντακτικών κανόνων μέσα από σύνθετες δραστηριότητες και παιχνίδια (Μαρκοβίτης & Τζουριάδου, 1991).

Η ομάδα των εκδόσεων my-book.gr εκμεταλλευόμενη τον μήνα Οκτώβριο, ο οποίος είναι μήνας ευαισθητοποίησης της δυσλεξίας, παρέχει σε έκπτωση -20% τα διδακτικά της υλικά που σχετίζονται με τη δυσλεξία, καθώς και τα αντίστοιχα επιμορφωτικά της σεμινάρια, που μπορείτε να τα παρακολουθήσετε ασύγχρονα (σε δικό σας τόπο και χρόνο).

Το σημαντικό σε κάθε δυσκολία είναι το ευχάριστο περιβάλλον μάθησης. Όταν το σχολικό περιβάλλον είναι οργανωμένο, ήσυχο και ενθαρρυντικό, τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Ταυτόχρονα, η εφευρετικότητα του εκπαιδευτικού βοηθά στην ολιστική προσέγγιση της γνώσης με δημιουργικό τρόπο.

Οι εκδόσεις www.my-book.gr παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις και προτάσεις για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αξιοποιήσουν παιδαγωγικές μεθόδους και εκπαιδευτικό υλικό εναρμονισμένα με τις δυσκολίες του κάθε παιδιού.


Επισκεφθείτε την σελίδα του my-book στο Kidsproject και μάθετε περισσότερα για τις αγαπημένες μας εκδόσεις!