Κλείσιμο
author image

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ - Βιωματικοί κύκλοι αυτογνωσίας

Πολυχώρος Ψυχικής Υγείας

1 Mar, 2024

Πώς μπορείς να «χτίσεις» μια καλή σχέση;

Διαβάστε το άρθρο από την κα Βίκυ Σακκή, Ψυχολόγο/ Ψυχοθεραπεύτρια στον πολυχώρο ψυχικής υγείας «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ», που αφορά όχι μόνο παιδιά, εφήβους και νέους, αλλά και ενήλικες! 


Η ζωή μας είναι γεμάτη από σχέσεις, οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές, επαγγελματικές, κοινωνικές.

Αν αναλογιστείς με πόσους ανθρώπους αλληλεπιδράς κάθε μέρα, θα διαπιστώσεις ότι οι σχέσεις της ζωής σου είναι αμέτρητες.

Ακόμη και ο πιο μοναχικός άνθρωπος αλληλεπιδρά με κάποιους άλλους, έστω για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών, π.χ. στον φούρνο, στο supermarket,στο να πληρώσει τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας.

Δεν μπορεί και δεν χρειάζεται όλες οι σχέσεις σου να είναι το ίδιο στενές, το ίδιο σημαντικές, να έχουν την ίδια βαρύτητα.

Άλλωστε, το να μπορούμε να αναπτύσσουμε σχέσεις διαφορετικής σημαντικότητας, είναι ένα λειτουργικό δείγμα για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και έκφραση των συναισθημάτων μας, βάσει κάποιων κριτηρίων και δεδομένων που χρειάζεται να πληρούνται.

Κάποιοι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο είναι η συμβατότητα δύο ανθρώπων, η «χημεία» που υπάρχει μεταξύ τους, τα κοινά ενδιαφέροντα, τα συμβατά «θέλω», το συμβατό σύστημα αξιών και πεποιθήσεων, οι ομοιότητες και οι διαφορές τους.

Είναι γεγονός ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται ένα δίκτυο σχέσεων, από τις πιο επιφανειακές έως τις πολύ στενές με βάθος συναισθημάτων.

Όλες οι σχέσεις της ζωής μας όμως χρειάζονται τους ίδιους «κανόνες» για να είναι λειτουργικές:

  • Σε ακούω
  • Σε εκτιμώ
  • Σε σέβομαι
  • Θέλω να σε καταλάβω* (*τι μου λες, τι σου συμβαίνει)
  • Αιτιολογώ-δικαιολογώ-συγχωρώ
  • Να «χωράει» το χιούμορ και το γέλιο
  • Είναι οκ να έχουμε διαφορετικές απόψεις
  • Βρίσκομαι μαζί σου από επιλογή και όχι από υποχρέωση

Και μην ξεχνάς ότι την καλύτερη σχέση μπορείς να τη «χτίσεις» με τον εαυτό σου. Είναι μία καλή αρχή, ξεκίνα από εσένα και με τους γύρω σου θα γίνει πιο εύκολα από όσο νομίζεις!!!                                                                          


Για να γνωρίσετε τον Πολυχώρο Ψυχικής Υγείας "Συναισθήματα-Βιωματικοί κύκλοι αυτογνωσίας", επισκεφτείτε το προφίλ του στο Kidsproject με ένα κλικ στην εικόνα: 

author image