Κλείσιμο

Συντακτική ομάδα Kidsproject.gr

2 Dec, 2020

Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το σώμα, η ψυχή, ο νους και το πνεύμα αποτελούν ένα πολυφωνικό σύστημα με δυναμικές και πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις. Η τέχνη επιτυγχάνει τη σύνδεση αυτών παρέχοντας απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης και εμπειρίας. Ιδιαίτερα σημαντική ειναι η προσφορά της στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία.

Η τέχνη ενισχύει την ομαδικότητα και τα θετικά συναισθήματα που δίνουν την ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία να εκφραστούν. Λειτουργεί ως μορφή θεραπείας και ενώνει το νοητικό και σωματικό πεδίο, γι' αυτό και ενισχύει τη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Όσοι και όσες δουλεύουν με ΑμεΑ έχουν το προνόμιο να ενσωματώνουν την τέχνη με διαφορετικούς τρόπους έκφρασης. Η τέχνη είναι πέρα και πάνω απο συμβάσεις και προκαταλήψεις. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν μπορούν να ξεφύγουν από στερεότυπα και στεγανά και δημιουργούν τις ταξικές ανισότητες.

Η χρήση της Τέχνης μπορεί να υπερβαίνει όρια και σύνορα και να χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους, τους πολιτισμούς, τις θρησκείες και αυτός είναι λόγος που η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια αλλα ανάγκη.

Μέσα από τη δημιουργική πράξη αποκαλύπτεται η μοναδικότητα των ανθρώπων σε χώρους που κυριαρχεί το στίγμα, η αποξένωση, η ισοπέδωση και ο αποκλεισμός. Η τέχνη απελευθερώνει το άτομο από την αιχμαλωσία της διάγνωσης και της αναπηρίας.

Ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) σε συνεργασία με την πρώτη στη χώρα μας επαγγελματική συμπεριληπτική (ατόμων με και χωρίς Αναπηρία) θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ και την επαγγελματική συμπεριληπτική (ατόμων με και χωρίς Αναπηρία) ομάδα χορού EXIS, τιμώντας την 3η Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, παρουσιάζουν την Πέμπτη 3 & Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου ένα διήμερο αφιέρωμα, με τίτλο "ΊΣΟΝ - η Συμπερίληψη στην Τέχνη".

Τις δύο αυτές ημέρες, θα είναι διαθέσιμες για το κοινό δωρεάν με live streaming μετάδοση στις 3 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. ο θεατρικός μονόλογος "ΜΕΤΑΞΙΑ", της επαγγελματικής συμπεριληπτικής θεατρικής ομάδας ΘΕΑΜΑ και στις 4 Δεκεμβρίου η παράσταση χορού "BLOCK", της επαγγελματικής συμπεριληπτικής ομάδας χορού EXIS στο www.theamatheater.gr/live.

Οι δύο παραστάσεις θα είναι προσβάσιμες για όλους και όλες, με Δίγλωσσους Υπέρτιτλους (σε Ελληνικά και Αγγλικά) για Κ(κ)ωφούς/ές και βαρήκοους/ες, καθώς επίσης και Ακουστική Περιγραφή (AD) για Τυφλούς/ές και άτομα με μειωμένη όραση. Οι παραστάσεις θα μεταδίδονται και από την ιστοσελίδα του ΊΣΟΝ https://ison.com.gr/live/.