Κλείσιμο

Μπαμπαρούτση Ειρήνη

24 Dec, 2020

Μαγειρική με τα παιδιά κατά την περίοδο της καραντίνας

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ

Το κλείσιμο των σχολείων εδώ και εβδομάδες λόγω πανδημίας είναι γεγονός, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά να μείνουν στο σπίτι με την οικογένειά τους. Η συμβίωση αυτή μπορεί να γίνει πρόκληση ειδικά όταν έχει να κάνει με το φαγητό. Η έλλειψη προγράμματος οδηγεί συνήθως σε παράλειψη γευμάτων και υπερκατανάλωση φαγητού.

Ωστόσο,η ενασχόληση των παιδιών με την κουζίνα φαίνεται πως βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής. Γι’ αυτό λοιπόν, δοκιμάστε να παροτρύνετε τα παιδιά σας να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία του φαγητού και θα εκπλαγείτε με το πώς θα αλλάξει η σχέση τους με το φαγητό.

Η παραμονή στο σπίτι είναι μια αφορμή να περάσουμε χρόνο στο σπίτι με τα παιδιά, για την οποία δυστυχώς ή ευτυχώς κανείς δεν είχε προετοιμαστεί. Αδράξτε τη μέρα και περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους στην κουζίνα. Όσο μαγειρεύετε, μιλήστε τους για νούμερα, μαθηματικά και χρώματα. Η μαγειρική είναι διαδραστική εμπειρία και ευκαιρία να δημιουργήσετε θετικές αναμνήσεις μέσα σε μια κατά τα άλλα γκρίζα περίοδο.

Σας προτείνω κάποιες εύκολες συνταγές που μπορούν ακόμα και τα παιδιά να ετοιμάσουν:

Πίτσα με τορτίγια:

  • 1 τορτίγια ολικής αλέσεως (ή αραβική πίτα)
  • ¼ φλ. Χυμό ντομάτας
  • 2 φέτες τυρί
  • Λαχανικά της αρεσκείας του παιδιού κομμένα σε μικρά κομμάτια ή στον τρίφτη (κολοκυθάκι, μελιτζάνα, πιπέρι, μπρόκολο, καλαμπόκι, ντομάτα, μανιτάρια, ελιές)
  • Ρίγανη

Εκτέλεση:

  1. Στην τορτίγια προσθέτετε το χυμό ντομάτας, τη ρίγανη, το τυρί και τα λαχανικά
  2. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10-15 λεπτά.

Ψωμί με μήλο και κολοκύθι

  • 1 ¾ φλ. Αλεύρι
  • 2 αβγά
  • 1 ½ φλ. Ζάχαρη
  • ½ φλ. Ελαιόλαδο
  • 1 μήλο τριμμένο
  • 1 φλ. Κολοκύθι τριμμένο
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γλ κανέλα
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ½ φλ. Ξηρούς καρπούς σε μικρά κομμάτια
  • Αποξηραμένα μήλα (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε στους 180οC και λαδώνετε μια φόρμα ψησίματος.
  2. Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
  3. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάτε ελαφρώς τα αβγά.
  4. Προσθέτετε τα στερεά μέσα στα υγρά.
  5. Έπειτα προσθέτετε τους ξηρούς καρπούς και τον χυμό λεμονιού.
  6. Βάζετε το μίγμα στο ταψί. Βάζετε από πάνω τα αποξηραμένα μήλα.
  7. Ψήνετε περίπου για 1 ώρα.

Pancakes με μπανάνα:

Υλικά για 10 pancakes:

  • 1 φλ. Βρώμη
  • 1 Μπανάνα ώριμη
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • ½ φλ. Νερό
  • 1 βανίλια
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. bakingpowder

Εκτέλεση:

  1. Βάζετε στο μπλέντερ την μπανάνα, το ταχίνι και το νερό και χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το μίγμα και ανακατεύετε μέχρι να δείτε φουσκάλες.
  3. Σε ένα ταψί βάζετε λαδόκολλα και τοποθετείτε τα pancakes.
  4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10-15 λεπτά.
  5. Μπορείτε να προσθέσετε μέλι, φρούτα όπως μπανάνα και φράουλες, και ξηρούς καρπούς.

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ !!!


Για περισσότερες πληροφορίες για την Κλινική Διαιτολόγο-Αθλητική Διατροφολόγο Ειρήνη Μπαμπαρούτση και το διαιτολογικό γραφείο "Θερμίδα - Thermida", επισκεφτείτε τη σελίδα της στο Kidsproject.gr:

https://kidsproject.gr/a/102/mpamparoutsh-eirhnh-thermida-thermida 


Διαβάστε ακόμα από την Ειρήνη Μπαμπαρούτση: